Svaka kap vode je važna - znaju li to vaši mališani?

15.01.2019 07:48:10
Svaka kap vode je važna - znaju li to vaši mališani?

Želimo li razviti zdrave navike kod naših najmlađih, bitno da im damo pozitivan primjer iz prve ruke kako se brinuti o prirodi u kojoj živimo.

Djeca su rođena znatiželjna. Od prvoga dana kada progovore javljaju se pitanja oko svijeta koji ih okružuje, a na nama odraslima je da im damo odgovore i pravilno ih usmjerimo kako bi odrasli u odgovorne individue jednog dana, te kako bi to isto stečeno znanje mogli prenijeti na buduće generacije. Razvijanje svijesti o okolišu veoma je bitan faktor kako kod odraslih, tako i kod djece. Želimo li razviti zdrave navike kod naših najmlađih, vrlo je bitno da i sebe osvijestimo, te im damo pozitivan primjer iz prve ruke kako se brinuti o prirodi u kojoj živimo.

Shvaćamo li koliko je voda bitna za život?

Sve na Zemlji zahtijeva vodu da se održi, a njenom zlouporabom direktno smanjujemo sposobnost da nam pruži osnove potrebe. Činjenica je da je voda ograničen resurs, dok planet funkcionira kao samodostatni ekosustav. Zemlja ima i uvijek će imati istu količinu vode, no rast stanovništva stavlja pritisak na zalihe vode i čista voda se smanjuje zagađenjem i kontaminacijom koju mi stvaramo. Ljudi smanjuju opskrbu vodom zbog zagađenja. Povrh toga, zagađujemo vodu za sva zemaljska stvorenja, šaljući kemikalije poput nafte i gnojiva kroz naše rijeke koje na kraju završavaju u oceanu. Imamo li pravo odlučivati za sve vrste koje kroče ili koje će jednog dana kročiti ovim planetom?

Zagađenje vode utječe na:

  • Energiju  -  za vađenje uobičajenih izvora energije (nafta, ugljen, biomasa, zemni plin itd.) potrebna je voda.
  • Manjak hrane  - za uzgoj usjeva koristi se 70% pitke vode, životinjama je potrebna voda, slatkovodna riba, još jedan važan izvor prehrane, isto tako zahtijeva opskrbu vodom. Što više zagađujemo vodu, manje je vjerojatno da ćemo održati optimalan izvor hrane za sva stvorenja na Zemlji.
  • Ljudski organizam  - da bi imali energije i održali zdravlje, potrebna nam je voda. Svakim udahom i izdahom, pokretom i svakom radnjom, ona isparava iz našeg tijela, te ju je potrebno nadoknaditi unosom hrane i pića.

Želimo li zaštititi svoje najmlađe potrebno ih je od educirati o važnosti vode i utjecaju koji ona ima na nas, te na opstanak života na planetu.

Kako mališane osvijestiti o važnosti vode?

Kao što smo spomenuli, djeca žele znati sve. Ponekad im je potrebno malo da shvate važnost nečega, a ponekad je nešto teže objasniti im određene teme. Kako bi olakšali jedni drugima, pokušajmo povezati njihovu ljubav prema životinjama s važnošću vode. Rijetko koji mališan ne mašta ili već nema kućnog ljubimca. Da bi njegov mekani prijatelj ostao poletan i uvijek spreman za igru, on treba hranu i vodu.

Isto tako važno je da shvate i da vani u divljini ima mnogo vrsta koje ovise o nama, te da je veoma bitno misliti i na njihov opstanak, jer Zemlja funkcionira poput začaranog kruga. Ako dođe do remećenja u ekosistemu, ispaštat ćemo svi, ne samo pojedina vrsta. Podučavajući našu djecu da poštuju planet, možemo usporiti mnoge od tih prijetnji okolišu kako bi buduće generacije mogle uživati ​​u istim prirodnim resursima koje često uzimamo zdravo za gotovo, kao što su čisti zrak i voda, zajedno s nevjerojatnom divljinom i životinjama s kojima dijelimo ovaj svijet.

Male smjernice kako djecu poučiti štednji vode

1. Pranje zubića i ruku potrebno je za održavanje zdravlja. No treba li voda teći čitavo vrijeme kada se zubi peru? Naravno da ne. Ugasite vodu kada četkate vaše zubiće kako bi pomogli roditeljima sa štednjom.

2. Isto tako, nakon svakog otvaranja i zatvaranja slavine provjerite jesu li one zategnute do kraja. I kapi koje teku kroz nedovoljno zatvorenu slavinu znače nešto.

3. Higijenske navike vaša su osobna preferencija, no nekoliko savjeta nije na odmet. Prilikom kupanja novorođenčadi potrebno je tek toliko vode da se pokrije dno kade. Kada je vaš mališan dovoljno velik, prebacite se s kupki na brzo tuširanje. Prilikom tuširanja potrebno je mnogo manje vode, nego kada punite kadu.

3. Imate li više djece, zašto ih ne bi kupali zajedno. Štednja i zabava za klince spojeni u jedno veliki su plus svakog domaćinstva.
4. Za ljude koji žive u kućama, imati njegovan travnjak i okućnicu je nešto o čemu gotovo svatko sanja. Još kada zamislite vaše najmilije kako se igraju u tom zelenilu i provode dane vani, a ne ispred televizora i ostalih tehnoloških dodataka koje su mahom preplavile današnju generaciju - pitate se gdje je kraj idili? No je li vam stvarno potrebna ta prskalica koja će čitave dane zalijevati vaš travnjak? Ako ne živite u pustinjskim predjelima i predjelima zahvaćenim sušom, vrlo vjerojatno nije. Zato mislite na majku Zemlju tu i tamo i ugasite prskalicu s vremena na vrijeme, te budite primjer djeci koja imaju tendenciju učiti od njima najbližih uzora.

Bonus savjeti za uštedu vode:

Zasadite drvo s vašim klincem. Drveće hvata i filtrira vodu, održavajući naše struje čišćim, na njima se nastanjuju ptice, vjeverice i insekti bitni za održavanje svakodnevne prirodne ravnoteže.

Kemikalije za travu i vrt ubijaju oko 72 milijuna ptica godišnje. Te kemikalije putem kiše odlaze u našu vodu za piće, te su vrlo štetne za naš organizam. Smanjite njihovu upotrebu i mislite na vaše zdravlje.

Odvedite mališane u ribolov. Tako iz prve ruke uče o prirodnom staništu brojnih životinja i ako vole jesti ribu, znajte da riba koju unesemo u organizam ako voda nije čista, šteti vama i vašem djetetu. Zato je bitno održavati naše rijeke, jezera i mora čistima.

Nabavite spremnik za vodu. Kišnica može biti veoma korisna u domaćinstvu, njome možete zalijevati bilje bez da trošite svježu vodu iz slavine, te možete pokazati klincima kako se voda slijeva niz krov u spremnik u kojem se čuva voda.

Mislite unaprijed - spriječite kapanja iz slavine i smanjite vaše račune, te štedite energiju

Vjerujemo da ste svjesni problema zagađenja okoliša i potrošnje vode, no ta briga vam trenutno nije među prioritetima u životu. U današnjoj ubrzanoj svakodnevici rijetko tko ima vremena razmišljati i smišljati načine kako sebe i svoje bližnje podučiti štednji energije. Zato smo osmislili jednostavna rješenja za vaše kućanstvo, koja su brzo primjenjiva i ne ostavljaju vas u nedoumici jeste li ili niste do kraja zatvorili vodu.

Nobelu svojoj ponudi ima Štedni regulator mlaza M22 s unutarnjim navojem i konstantnom potrošnjom vode neovisno o pritisku. Idealan je za mjesta gdje nema potrebe za reguliranjem potrošnje, no ona nije na odmet. Postavlja se s kućištem koje dolazi u kompletu.

Štedite vodu i prilikom tuširanja. Naš prijedlog je Ekofrend set za uštedu koji smanjuje taloženje kamenca, jednostavno se ugrađuje i lako održava. Ugradnjom Ekofrend seta za uštedu trajno smanjujete Vaše račune za vodu i do 70%.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ekologija