cargo-partner pružio snažnu podršku društvenim i ekološkim projektima širom svijeta u 2021. godini

28.12.2021 12:13:26

Tokom ove godine, cargo-partner je učestvovao u nizu projekata širom svijeta koji su bili usmjereni na pomoć lokalnim zajednicama i brigu o životnoj sredini.

Uprkos relativno brzom ekonomskom oporavku nakon prvih zatvaranja usljed pandemije COVID-19, mnoge porodice i zajednice će biti pogođene dugoročnim posljedicama pandemije u godinama koje dolaze. cargo-partner provodi sveobuhvatnu strategiju društveno odgovornog poslovanja (CSR), sa ciljem da stvori održiva poboljšanja izvan nacionalnih i kulturnih granica. U 2021. godini, ovaj logistički provider je još jednom potvrdio svoja dugogodišnja partnerstva sa dobrotvornim organizacijama širom svijeta, kako bi pomogao onima kojima je pomoć potrebna. Pored toga, cargo-partner je podržao nekoliko ekoloških inicijativa.

Izvršni direktor cargo-partnera, Stefan Krauter objašnjava: "Protekle dvije godine su nam pokazale koliko je važno da svi radimo zajedno i podržavamo jedni druge u vremenima krize. Malo ljubaznosti može značiti mnogo. Našim doprinosom nizu društvenih projekata želimo da podržimo one koji su najteže pogođeni pandemijom. U isto vrijeme, svjesni smo tekuće globalne klimatske krize koja je možda i najvažniji izazov našeg vremena. Nastavićemo da podržavamo ekološke inicijative i implementiramo održive tehnologije, kako bismo radili na boljem sutra."

Podrška samohranim roditeljima i ženama migrantima

cargo-partner je u svom sjedištu u Austriji učestvovao u inicijativi "Licht ins Dunkel" donacijom za podršku samohranim majkama i očevima u teškim vremenima pandemije. "Licht ins Dunkel" (na njemačkom "Svjetlo u mraku") je godišnja društvena inicijativa kojom se prikuplja novac za niz akcija, prije svega za pružanje pomoći osobama sa invaliditetom. Kulminacija projekta je Licht ins Dunkel Gala, telefon uživo tokom kojeg ljudi iz cijele Austrije mogu da se jave i doniraju sredstva.

cargo-partner je ove godine odlučio da učestvuje u projektu donacijom od 50.000 eura za podršku samohranim majkama i očevima. Na svečanosti Licht ins Dunkel Gala, 24. novembra 2021. godine, generalni direktor cargo-partnera u Austriji, Martin Schenzel, ne samo da je predstavio ček donacije, već je bio zadužen i za jednu od telefonskih linija. Bio je oduševljen prilikom da razgovara sa ljudima iz cijele zemlje koji su željeli da doprinesu ovom plemenitom cilju.

Pored toga, centrala cargo-partnera podržala je udruženje "Die Nachbarinnen" (Susjedi) donacijom od 20.000 eura. Ovo udruženje osnažuje žene imigrante da se nose sa izazovnim situacijama i poboljšaju svoju integraciju u društvo. Zaposleni, i same žene imigranti, nastupaju kao saradnici i pružaju si međusobnu podršku.

Preko 1.000 stabala i tri košnice

cargo-partner je u ljeto 2021. godine pokrenuo sveobuhvatnu anketu kupaca kako bi prikupio povratne informacije o svojim online rješenjima kao osnovu za poboljšanje svog portfelja digitalnih usluga. Kao podsticaj za popunjavanje ankete, cargo-partner se obavezao posaditi po drvo za svaki popunjen upitnik u saradnji sa Ecologi, platformom za klimatske akcije koja omogućava kompanijama da finansiraju niz vodećih klimatskih rješenja. Do kraja istraživanja, „cargo-partner šuma“ je narasla na preko 1.000 stabala.

Pored toga, tim cargo-partnera u Austriji odlučio je da sponzorira tri košnice u Bečkim šumama kako bi doprinjeo očuvanju biodiverziteta i zaštiti životne sredine u regionu. Inicijativu je organizovao "Biene Wienerwald... Wien". Ovaj projekat je započet 2016. godine, kada je organizacija zakupila poljoprivredno zemljište i livade koje su održivo pretvorene u stanište pčela. Ova "pčelinja oaza" služi očuvanju lokalnog biodiverziteta i kulturnog pejzaža i i pomaže u borbi protiv klimatskih promjena.

Kontejnerske kuće za žrtve zemljotresa 

Zemljotres koji je pogodio Hrvatsku 29. decembra 2020. godine ostavio je mnoge bez krova nad glavom. cargo-partner je u januaru 2021. godine donirao dvanaest novih kontejnera koji će služiti kao smještaj za ugrožene porodice dok se njihovi domovi obnavljaju. Pored cargo-partner tima u Hrvatskoj, koji je donirao pet kontejnera, u akciju su se uključile i organizacije cargo-partner iz Austrije, Srbije, Slovenije, Mađarske, Rumunije i Bosne i Hercegovine. Ukupno, projektom je osiguran privremeni smještaj za najmanje dvanaest porodica.

Četiri lokalne inicijative u Sloveniji

U Sloveniji je cargo-partner podržao četiri različite lokalne organizacije: Sonček Zgornje Gorenjske (udruženje za cerebralnu paralizu), Centar KORAK, Kranj (centar za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa moždanim povredama), VID Humanitarni Zavod Kranj (organizacija koja prikuplja sredstva za fizički i mentalno hendikepiranu djecu i adolescente) i dobrovoljno vatrogasno društvo opštine Cerklje na Gorenjskem.

cargo-partner je jedan od ovih projekata podržao i na ličniji način kupovinom božićnih poklona i novogodišnjih čestitki od klijenata Centra KORAK. Božićni pokloni su bili namjenjeni djeci zaposlenika cargo-partnera i sastojali su se od personaliziranih šoljica za čaj na kojima su ispisana imena djece. Ovo je bio način da se ne samo podrži Centar, već i da se klijentima Centra pruži prilika da iskoriste svoje vještine i zarade novac za sebe.

Ciljana pomoć usred pandemije

Od početka pandemije COVID-19, cargo-partner je organizirao brojne hitne transporte lijekova, zdravstvenih proizvoda i medicinskih sredstava uz pomoć svojih avio cargo charter rješenja i svoje mreže kancelarija širom svijeta. Pored toga, ovaj provider transporta i infologistike ostaje vjeran svom motu „Shvatamo to lično“ udruživanjem sa humanitarnim organizacijama u borbi protiv pandemije.

cargo-partner u Bosni i Hercegovini je donirao 7.500 zaštitnih maski i 600 gelova za dezinfekciju ruku Savezima slijepih u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Ovom prilikom lokalni cargo-partner tim imao je priliku da obiđe ispostave udruženja u Sarajevu, Zenici i Banjoj Luci i lično uruči donacije.

U aprilu 2021. godine cargo-partner tim u Bosni i Hercegovini je, umjesto tradicionalnog druženja sa kupcima i poslovnim partnerima, izvršio donaciju humanitarnoj organizaciji Pomozi.ba. Ova dobrotvorna organizacija osigurava razne potrepštine za ljude u nevolji, uključujući starije osobe, samohrane majke, siročad, osobe sa invaliditetom, porodice bez stalnih prihoda i imigrante.

Stipendije za siročad u Vijetnamu

cargo-partner tim u Vijetnamu odlučio je da učini nešto kako bi pomogao mladim ljudima koji su postali siročad kao posljedica korona virusa. Kompanija je uputila poziv za donacije za pokretanje fonda za stipendiranje, u cilju podrške studentima tinejdžerske dobi koji su izgubili roditelje usljed COVID-19. Kompanija je odlučila da podrži tinejdžere jer je ovo veoma kritično doba tokom kojeg se bore sa gubitkom roditelja i održavanjem fokusa na školovanju i obrazovanju. U novembru 2021. godine, tim cargo-partnera uručio je ukupno 20 stipendija tinejdžerima koji su izgubili majku ili oca usljed COVID-19 bolesti.

Pomoć djeci u nepovoljnom položaju i ljudima koji se oporavljaju od COVID-19

Na Tajlandu, cargo-partner se pridružio specijalnoj inicijativi za podršku školi u jednom udaljenom regionu. Policijska škola "Tako Pid Thong Border Patrol Police School" organizovala je ovaj projekat za pomoć djeci u nepovoljnom položaju, a kao član Tajlandskog udruženja ovlaštenih carinskih brokera, cargo-partner je pozvan da u njemu učestvuje. cargo-partner je odlučio da ovoj djeci donira školski  pribor, sportsku opremu i polovne računare.

Ranije ove godine, cargo-partner na Tajlandu je učestvovao u projektu izgradnje modularnih kupatila za osobe zaražene COVID-19 koje su u karantinu i na liječenju. Inicijativu je organiziralo Udruženje tajlandskih špeditera (TAFA), čiji je cargo-partner na Tajlandu član od 2013. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi