Općina Novo Sarajevo donirala devet računara i računarsku opremu SOS Dječijem selu u Sarajevu

27.05.2022 15:03:45
općina novo sarajevo sos dječija sela bih donacija

Tim povodom danas je SOS Dječijem selu u Sarajevu Općina Novo Sarajevo donirala devet računara sa popratnom računarskom opremom.

Nakon što je Općina Novo Sarajevo obezbijedila sredstva u iznosu od 31.500 KM za finansiranje godišnjih troškova jedne SOS porodične kuće, nastavljene su aktivnosti na podršci porodicama iz SOS Dječijeg sela u Sarajevu.

Naime, nakon iskazane potrebe od strane SOS Dječijih sela u BiH za određenim brojem računara, načelnik Općine, dr. Hasan Tanović, putem Službe za zajedničke poslove, pokrenuo je aktivnosti na realizaciji ove donacije.

Tim povodom danas je SOS Dječijem selu u Sarajevu Općina Novo Sarajevo donirala devet računara sa popratnom računarskom opremom.

Djeci i mladima bez roditeljskog staranja potrebna je i dodatna briga tokom njihovog odrastanja i školovanja i u tu svrhu odlučili smo da im doniramo ove računare, a kako bi lakše i kvalitetnije prolazili kroz proces školovanja i usavršavanja svojih znanja – naglasio je načelnik, dr. Tanović.

U SOS Dječijim selima u BiH snažno se zalažemo za kvalitetno obrazovanje jer znamo koliku ulogu ima u građenju bolje budućnosti djece. Donacija Općine Novo Sarajevo olakšat će djeci i mladima iz porodica prvenstveno obrazovne procese stoga smo zahvalni Općini jer su prepoznali potrebe djece i mladih prilikom školovanja - izjavio je direktor Programa SOS Dječije selo Sarajevo Adnan Alikadić

U SOS Dječijem selu u Sarajevu trenutno živi 16 porodica u kojima zajedno sa SOS roditeljima odrastaju djeca različitog uzrasta.

Organizacija SOS Dječija sela BiH već 27 godina pruža djeci bez roditeljskog staranja topli porodični dom i sigurno mjesto za odrastanje. U BiH djeluju dva SOS Dječija sela. Jedno u Sarajevu, drugo u Gračanici.

SOS Dječija sela u BiH pružaju jedinstven oblike brige za djecu bez roditeljskog staranja. Djeca zajedno sa SOS roditeljima, braćom i sestrama odrastaju u porodici, a porodične veze razvijaju se na prirodan način što znači da djevojčice i dječaci različite dobi žive zajedno kao braća i sestre, a biološka braća i sestre uvijek odrastaju u istoj porodici. Osim što pruža brigu o djeci bez roditeljskog staranja, organizacija direktno podržava i socijalno ugrožene porodice kroz Program jačanja porodica te brine o mladima do njihovog potpunog osamostaljenja. Kroz prorame za mlade, jačaju njihove vještina zapošljivosti, pomažu mladima da ostvare svoje snove i budu konkuretni na tržištu rada, kako bi sutra bili vrijedni ravnopravni članovi društva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi