Uručeni ključevi

U Bosanskoj Krupi 12 porodica raseljenih osoba i povratnika uselilo u novoizgrađenu zgradu

27.12.2022 11:54:14
Grad Bosanska Krupa je u ovom projektu učestvovao sa 100.000,00 KM

Grad Bosanska Krupa je u ovom projektu učestvovao sa 100.000,00 KM

Prije nekoliko dana u Bosanskoj Krupi upriličena svečana dodjela ključeva stanarima koji se useljavaju u stanove novoizgrađene zgrade u ulici Proleterska bb. Ukupno 12 porodica raseljenih osoba i povratnika u gradu Bosanska Krupa su kroz Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP) u Bosni i Hercegovini trajno riješili svoje stambeno pitanje.

"Kroz projekat Regionalnog stambenog programa u BiH mi smo uspjeli da se za 12 porodica, interno raseljenih osoba, izgradi stambena zgrada. Kompletan projekat je vrijednosti oko 1.150.000,00 KM, a Grad Bosanska Krupa je u ovom projektu učestvovao sa 100.000,00 KM. Ovakvi programi su nam potrebni i nadamo se da ćemo u skorije vrijeme uspjeti riješiti problem interno raseljenih osoba" istakao je ovom prilikom gradonačelnik Armin Halitović.

"Ja bih se zahvalila svima koji su radili na ovom projektu da bi nam obezbijedili krov nad glavom. Pošto sam ja samohrana majka, drago mi je da sam napokon dočekala taj dan da sam riješila stambeno pitanje" izjavila je Jasminka Hasanagić, jedna od 12 porodica kojima su danas uručeni ključevi stana.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu čija vrijednost u Bosni i Hercegovini iznosi 75 miliona eura – do kraja trajanja programa u junu 2023. godine biti će osigurano stambeno zbrinjavanje za 3.100 porodica, sveukupno oko 10.000 najugroženijih izbjeglica, raseljenih lica i povratnika. Do sada je završeno 2.425 stambenih jedinica, od kojih 1.700 kuća i 725 stanova. U toku je obnova i izgradnja 525 stambenih jedinica, i to 345 kuća i 180 stanova, dok je preostalih 150 porodičnih kuća/korisnika na čekanju do osiguranja vlastite kontribucije BiH.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u sprovođenju programa, donatori RSP-a su do sada izdvojili 287 miliona eura, od čega se 64,5 miliona eura odnosi na projekte u BiH. Evropska unija je najveći donator sa učešćem od 234 miliona eura, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko ostalih zemalja. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB) koja upravlja donatorskim fondom i pruža podršku partnerskim zemljama u sprovođenju programa i praćenju njegovog napretka, kao i u osiguravanju vidljivosti programa.

PODIJELI:
TAGOVI: Bosanska Krupa stambena zgrada

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi