Svijet vođen srcem, svijet pun prilika

NLB Banka Sarajevo obilježila Svjetski dan svjesnosti o autizmu sa korisnicima Centra Meho Sadiković

03.04.2024 13:07:50

NLB Banka Sarajevo finansijski je podržala otvorenje prvog Centra za autizam "Meho Sadiković" u Tuzli

Ujedinjene nacije su 2007. godine usvojile rezoluciju da se 2. april obilježava kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Na ovaj datum, posebna pažnja se pruža pojedincima, ustanovama te udruženjima koji imaju misiju da poboljšaju živote porodica osoba sa autizmom.

NLB Banka Sarajevo finansijski je podržala otvorenje prvog Centra za autizam "Meho Sadiković" u Tuzli. Ovo je prvi centar te vrste u Bosni i Hercegovini koji je ove godine otvorio svoja vrata za korisnike, a na ovaj važan datum i okupio sve one kojima je 2. april od izuzetnog značaja.

"Mi u NLB Banci smatramo da je svijet vođen srcem, svijet pun prilika. Ponosimo se svojom posvećenošću da, pored pružanja finansijskih usluga klijentima, podržimo i zajednicu u kojoj živimo i radimo. Održivi razvoj je od posebnog značaja za nas i trudimo se da ga smisleno integrišemo u sve više naših aktivnosti, a posebno u području društva i zajednice. Svjesni smo svoje odgovornosti i želimo da budemo primjer, zbog čega nam je doprinos otvorenju prvog Centra za autizam u Bosni i Hercegovini od posebnog značaja. Zaista je nevjerovatno koliko se potencijala i energije krije u našoj zajednici, koji kroz projekte poput ovih pretvaramo u dom pun prilika", istakao je Asmir Kovačević, direktor podružnice Tuzla NLB Banke d.d., Sarajevo.

Centar je dobio ime po Mehi Sadikoviću, ocu djeteta sa autizmom i predsjedniku Udruženja roditelja djece i osoba sa autizmom u Tuzli. Nakon njegove smrti, funkcije prve osobe Udruženja preuzela je njegova kćerka, Emina Altumbabić koja je i direktorica Centra koji nosi ime po njenom ocu.

"Izuzetno sam ponosna što je naš cilj i san, došao do svog ostvarenja te sada imamo kvalitetan centar za realizaciju svih neophodnih aktivnosti sa osobama sa autizmom. Na ovaj dan odajemo poštovanje i podižemo svjesnost o potrebama osoba sa autizmom i njihovih porodica i izuzetno smo sretni što Centar konačno može pružati usluge za koje je namijenjen. U ovom trenutku imamo 12 stručnjaka koji se na različite načine brinu o 14 osoba kod kojih je dijagnosticiran neki od poremećaja iz autističnog spektra, a imamo cilj da u konačnici proširimo naše kadrovske kapacitete i na taj način primimo što veći broj korisnika.", istakla je Emina Altumbabić, direktorica Centra.

NLB Banka Sarajevo kontinuirano pruža značajnu podršku udruženjima i institucijama koji rade sa osobama sa poteškoćama u razvoju, s ciljem da se poboljša kvalitet života ljudi u zajednici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi