Život u lokalnoj zajednici

Sumero i Raiffeisen banka zajedno grade društvo jednakih mogućnosti

24.05.2024 15:33:04

"Život u lokalnoj zajednici" nije samo naziv programa, već svakodnevna realnost za osobe s intelektualnim teškoćama i drugim oblicima invaliditeta.

U pet kantona u Bosni i Hercegovini, odvija se program koji mijenja živote. "Život u lokalnoj zajednici" nije samo naziv programa, već svakodnevna realnost za osobe s intelektualnim teškoćama i drugim oblicima invaliditeta. Program se širi, donoseći nadu i podršku u sve više krajeva zemlje.

Kroz ovaj program, Sumero omogućava ovim osobama da ostvare svoja ljudska prava, poput slobode kretanja i izbora, te im pruža priliku za stvaranje novih društvenih odnosa. Uče se vještine potrebne za samostalan život – od kuhanja i kupovine do čišćenja i sticanja kompetencija za tržište rada.

Sumero, kao nevladina organizacija, vjeruje u principe društveno-odgovornog poslovanja, koji podstiču sve aktere da preuzmu odgovornost za svoje djelovanje u širem kontekstu. Sa ciljem daljnjeg razvoja i stabilnosti programa, pokrenuli su platformu PERSON. Kroz ovu platformu, donatori, biznisi, istaknuti pojedinci i građani podržavaju život osoba s invaliditetom u lokalnim zajednicama širom BiH.

Jedna od kompanija koja već godinama pruža podršku Sumeru je Raiffeisen banka, a njihove aktivnosti ne samo da pružaju finansijsku stabilnost, već i podstiču svijest o važnosti pomaganja onima kojima je to najpotrebnije.

U sklopu podrške koju pruža Raiffeisen banka održana je radionica koja je bila pravi primjer ovog partnerstva. Zaposlenici Raiffeisen banke su, zajedno sa korisnicima i zaposlenicima Sumera, vrijedno radili u plasteniku i stakleniku socijalnog preduzeća Greens. Sadili su presade začinskog bilja i uređivali okoliš Sumero centra sađenjem cvijeća i drugih hortikulturnih biljaka. Volonterski rad je neprocjenjiv, a ovakvi događaji pokazuju koliko zajedništvo može postići.

Raiffeisen banka se nada da će se i druge društveno odgovorne kompanije ugledati na njih, te postati Sumerov saveznik u stvaranju društva u kojem osobe s intelektualnim teškoćama žive svoj puni potencijal.

* * * * *

Detaljnije informacije o Raiffeisen banci, fotografije i relevantni kontakti dostupni su na: https://app.raiffeisenbank.ba/bs/Mediji.html

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi