Novac s Diplomatskog bazara uručen organizacijama koje pomažu djeci

15.02.2016 21:53:04
Novac s Diplomatskog bazara uručen organizacijama koje pomažu djeci

Supruga švedskog ambasadora u BiH Nora Schiller kazala je da je ove godine bazar posjetilo oko 15.000 osoba te da on svake godine postaje popularniji.

Organizacioni odbor Diplomatskog zimskog bazara, koji su krajem prošle godine u Sarajevu organizirale supruge ambasadora u Bosni i Hercegovini, uručio je prikupljeni novac vođama četiriju dobrotvornih projekata kojima je namjera pomoći djeci.

Donirano im je oko 91.000 KM.

Sarajevski Christine Witcutt Centar za djecu s onesposobljenjem, koji se nalazi u sklopu škole Vladimir Nazor, dobio je 29.000 KM za finansiranje dvanaestomjesečnog projekta s fokusom na učenje djece s intelektualnim teškoćama bitnim životnim vještinama.

Djeca će  učiti kreativne vještine izrađujući predmete koje će prodavati.

Franjevački međunarodni studentski centar, pod pokroviteljstvom ''Kruha svetog Ante'', dobio je 20.000 KM. Od tog novca, kako je pojašnjeno, bit će dodijeljeno 20 stipendija.

Švedska  dobrotvorna organizacija ''Vara Barn'' koja djeluje u Mostaru dobila je 20.000 KM. Ta organizacija, koja pomaže djeci bez roditeljskog staranja, radi na Projektu ''Kuća na pola puta'', da bi oni koji navrše 18 godina imali dom nakon što napuste ustanove za nezbrinutu djecu. Novac koji su dobili ići će u fond za te namjere.

Novac je dobilo i Udruženje roditelja ''Downsy i Mi'' iz Banje Luke. Oni će sredstvima iz donacije pokriti troškove govornog terapeuta koji će jednom sedmično pomagati djeci. 

Supruga švedskog ambasadora u BiH Nora Schiller kazala je da je ove godine bazar posjetilo oko 15.000 osoba te da on svake godine postaje popularniji.

Bazar, po njenim riječima, pokazuje poštovanje i zahvalnost prema zemlji domaćinu.

- Ovo predstavlja važan most prijateljstva i dobre volje između međunarodne i lokane zajednice - naglasila je Schiller.

Supruga britanskog ambasadora u BiH Caroline Ferguson je istakla da su ove godine prvi put tražili pomoć kantonalnih vlasti.

Zahvalila je premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću koji je omogućio prostor u Skenderiji. Izrazila je nadu da će pomoć postati tradicija.

Dugogodišnju podršku Diplomatskom bazaru daje i Raiffeisen banka.

"Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo već deset godina dio Diplomatskog zimskog bazara, plemenitog projekta čija je svrha prikupljanje novca za pomoć onima kojima je to najpotrebnije. Raduje me činjenica da je na ovogodišnjem Bazaru koji je održan u decembru prošle godine prikupljena značajna novčana suma, te se nadam da će ova sredstva olakšati rad udruženja kojima su donirana", izjavila je Mirha Hasanbegović, članica Uprave Raiffeisen banke, ističući da Banka, prateći prinicipe svoje strategije održivosti, podržava projekte humanitarnog karaktera, usmjerene na pomoć djeci, osobama pod starateljstvom, te osobama sa posebnim potrebama.

Svake godine, pored finansijske podrške, Raiffeisen banka ima i svoj Rafa Žirafa kutak za različite dječije aktivnosti i društvene igre, te uposlenici Banke aktivno učestvuju u interakciji sa djecom kroz mini takmičenje za djecu iz crtanja, bojenja i male košarke.

Osim bazara, supruge ambasadora u BiH nastavljaju prikupljati novac za djecu kojima je pomoć potrebna te su objavili knjigu recepata ''Okusi svijet, Sarajevo'', koja je kompilacija recepata iz 35 ambasada, a novac od prodaje će također biti doniran.

Najavile su da će bazar biti održan krajem ove godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi