INZ i Savez udruženja dijabetičara ZDK organizovali mjerenje šećera u krvi

06.10.2017 08:56:45

Mjerenje i pregledi više od stotinu dijabetičara, čak šesdeset pregledanih treba dodatno liječenje

Mjerenje i pregledi više od stotinu dijabetičara, čak šesdeset pregledanih treba dodatno liječenje. Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Savez udruženja dijabetičara ZDK su proteklih dana organizovali mjerenje šećera u krvi za članove udruženja i građane u Varešu i Zenici.

U prostorijama Doma Zdravlja Vareš izvršeno je mjerenje "tromjesečnog" šećera, kao i održano predavanje na temu "Hipoglikemija i hiperglikemija", uz podjelu edukacijskih letaka. Pacijenti koji su imali izmjereni loše regulisani šećer pregledani su od strane doktora dijabetologa.

Predavanju je prisustvovalo pedesetak oboljelih od dijabetesa "tipa" 1 i "tipa 2", a održano je uz domaćinstvo i pomoć Doma zdravlja Vareš.Obavljena su mjerenja, evidencija, pregled, konsultacije i upućivanje ljekarima obiteljske medicine, a svaki pacijent je dobio dokaz o izmjerenom "HbA1c" šećeru. Ljekar dijabetolog je loše "regulisanim" dijabetičarima dao daljnje smjernice u terapiji.

Drugi pregled i predavanje je održano u prostorijama Regionalnog edukacijskog centra "Plavi krug" Zenica. I na ovom pregledu je učestvovalo pedesetak dijabetičara, članova Udruženja građana za borbu protiv šećerne bolesti "Zenica. Na pregledima u Varešu i Zenici ukupno 60 osoba, 25 u Varešu i 35 u Zenici, zbog lošeg stanja i rezultata, upućeno je na dalje preglede i date su im terapije u daljoj terapiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi