Uspostava i izvještavanje o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole (FUK)

18.01.2022 11:48:46
agencija fmc fuk finsnsijsko upravljanje i kontrola

Uspostava sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) u Agenciji FMC rade u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima na nivou institucije

Agencija za poslovno savjetovanje i edukaciju FMC Sarajevo pruža konsultantske usluge iz oblasti uspostave međunarodnih standarda kvalitete i realizacije međunarodnoh certificiranih školovanja, te na području Bosne i Hercegovine predstavlja prepoznatljivu i respektabilnu konsultantsku agenciju iz oblasti pružanja usluga pri uspostavi sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK).

"Naši stručni kadrovi bili su angažirani na projektima uspostave sistema FUK u Parlamentarnoj skupštini BiH, Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH, desetinama ministarstava, jedinicama lokalne samouprave i javnim poduzećima. Na zahtjev možemo dostaviti Referenc listu institucija u kojoj su bili angažirani naši certificirani konsultanti", ističu iz Agencije FMC.

Uspostavu sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) u Agenciji FMC rade u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima na nivou institucije, a koji predstavljaju osnov za mapiranje i realizaciju poslovnih procesa i procedura zadovoljavanjem strukture poslovnog procesa koja podrazumijeva izradu obrasca procesa, obrasca procedure i dijagrama toka aktivnosti. Na osnovu uspostavljene Mape procesa, odnosno utvrđenih rizika u poslovnim procesima, pristupa se izradi registra rizika i strategije upravljanja rizicima.

Postoji mogućnost uspostave sistema uz korištenje elektronske platforme za FUK koja predstavlja intelektualno vlasništvo Agencije, te pruža mogućnost automatskog generiranja dokumenata unosom zakonom propisanih parametara koji čine obrasce procesa i procedura uz vrlo važnu napomenu da se uz iste izrađuje dijagram toka aktivnosti koji je obavezujući dio pri izvještavanju putem PIFC aplikacije koju Federalno ministarstvo finansija – CHJ (Centralna harmonizacijska jedinica) dostavlja svim zakonskim obveznicima uspostave sistema FUK u cilju izvještavanja o funkcioniranju istog. Na osnovu unesenih parametara vezanih za utvrđene rizike u poslovnim procesima, automatski se generiše i Registar rizika putem kojeg se vrši procjena rizika.

Svi zainteresirani za saradnju mogu kontaktirati Agenciju FMC s povjerenjem

Telefon +387 33 551 551

Fax +387 33 551 550

Email: ztubic.fmc@gmail.com

.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Finansije i konsalting