Kolike uštede se ostvaruju

POVRAT PDV-a iz inostranstva: U moru poskupljenja, IMO Junior ima lijepe vijesti

28.09.2023 13:45:48
povrat pdv-a imo junior

Za koje sve troškove se može vratiti PDV plaćen u inostranstvu?

Ovu godinu obilježila je opšta inflacija. Cijene goriva, hrane, i usluga počele su da rastu sa sukobima u Ukrajini i nisu se stabilizovale tokom cijele godine. Prema IRU analizi, u trećem kvartalu 2022. na evropskom nivou zabilježeno je povećanje od 11% u poređenju sa drugim kvartalom ove godine. Naravno, ove cijene najviše su pogodile transportnu industriju ali i sve druge sektore.. Međutim, kao što već vjerovatno i znate, postoji mogućnost da umanjite taj trošak i to povratom PDV-a na gorivo, kao i druge troškove koje ste kupili u inostranstvu (sajmovi, hotelski smeštaj, najam itd).

KOLIKE UŠTEDE SE OSTVARUJU POVRATOM INOSTRANOG PDV-a?

Povratom inostranog PDV-a se ostvaruju značajne uštede pošto su u državama Regiona i EU stope vrlo visoke za razliku od PDV stopa u na pr. Švajcarskoj ili u državama Azije i Afrike. Najvišu stopu PDV-a ima Mađarska, 27%, zatim slijede Hrvatska, Norveška i Švedska sa 25%, zatim Finska i Island sa 24%, Irska 23%, Slovenija 22%. Države Zapadnog Balkana imaju PDV stope između 17 i 20%.

Osim benefita po osnovu ušteda, povrat inostranog PDV-a pozitivno utiče na novčani tok kompanija jer se na taj način popravlja likvidnost.

ZA KOJE SVE TROŠKOVE SE MOŽE VRATITI PDV plaćen u inostranstvu?

Inostrani PDV za kompanije može se vratiti po svim fakturama u kojima je obračunat i iskazan ino PDV a najčešći trokovi su: gorivo, putarina i servisi za kamione, sajmovi, hotelski smeštaj, konferencije, obuke i edukacije, rent-a car, obrada i dorada proizvoda itd.

Pravna lica (kompanije) iz Bosne i Hercegovin mogu izvršiti povrat PDV-a(refundaciju) iz Austrije, Belgije, BiH, Crne Gore, Danske, Finske, Francuske, Irske, Islanda, Luksemburga,Srbije, Severne Makedonije, Malte, Monaka, Nemačke, Holandije, Norveške, Švedske, Bugarske

Za više informacija o rokovima podnošenja zahtjeva, uslovima i dr. obratite se na tel. 065 521 441 ili: info@imojunior.ba

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Finansije i konsalting