Koje poslovne knjige i evidencije mora voditi obrtnik?

20.07.2018 08:21:16
Koje poslovne knjige i evidencije mora voditi obrtnik?

Hoćete li biti u riziku, ili ugovoriti poslovni odnos sa servisom, kao što je Uliana, koji vam moze biti partner i podrška u poslovanju - vaša je odluka.

Ukoliko ste početnik u malom poduzetništvu, što znači da ste tek osnovali poduzeće ili registrirali obrt ili samostalnu stručnu djelatnost, vjerojatno niste sasvim sigurni treba li vam knjigovođa, i što bi on zapravo za vas radio.

Mnogi misle da sami znaju izračunati koliko im je potrebno za plaćanje dobavljačima i koliko im je koji kupac dužan, jer je najčešće obim poslovanja u početku manjih razmjera.

To je tačno. Međutim, registrirani je poduzetnik dužan voditi poslovne knjige i predavati izvještaje poreznim i drugim institucijama, kako bi one imale uvid u njegovo poslovanje i rezultate koje ostvaruje i zadužile ga za porezne obaveze.

Uz to, svaki radnopravni odnos sa zaposlenicima ili honorarno angažiranim osobama, također je predmet njihove pažnje.

Same knjigovodstvene i računovodstvene tehnike nisu velika mudrost. Međutim, propisi se mijenjaju nekoliko puta godišnje. Nepoznavanje propisa nije izgovor za njegovo nepoštivanje, pa je upravo zato jako važno da svoj kontakt sa poreznim vlastima povjerite nekome tko je tom zadatku dorastao i tko će vas pravodobno upozoriti na nove okolnosti vašeg poslovanja. U tom slučaju Ulpiana d.o.o. je pravi izbor za vas.

Za zaposlenike, honorarce, i ostale koje angažirate trebate voditi strogo formalne kad­rovske evidencije i bilježiti njihove radne sate. Postoje i neke knjige koje su definirane granom poslovanja, deviznim poslovanjem, i sl.

Na kraju: oni koji nisu u sistemu PDV-a, ne posluju sa europskim podu­zet­nicima, nemaju zaposlenih ili honoraraca i koji ne vrše neoporezive isplate u toku godi­ne ne moraju podnositi nikakva izvješća. To ne znači da ne moraju voditi navedene pos­lovne knjige, već da ih vjerojatno nitko za njih neće pitati sve dok ne dođe rok za predaju porezne prijave. No, ukoliko dođe kontrola, knjige se moraju dati na uvid.

Hoćete li biti u riziku, ili ugovoriti poslovni odnos sa servisom, kao što je Ulpiana, koji vam moze biti pravi partner i podrška u poslovanju - vaša je odluka.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Finansije i konsalting