Znajte svoje opcije

Uložite malo vremena u učenje o najvažnijim karakteristikama vrata i prozora

18.09.2023 12:27:32
alumil prozori vrata

Prozori i vrata su značajna investicija.

Upoznajte svoje mogućnosti

Prozori i vrata značajna su investicija. Oni nude povećanu dnevnu svjetlost i direktnu vezu s vanjskim dijelom, što povećava osjećaj slobode i ukupan kvalitet života. Takođe, prozori i vrata mogu smanjiti troškove energije, poboljšati prozračivanje i smanjiti kondenzaciju. Zato se isplati uložiti malo vremena u učenje o najvažnijim činjenicama vezanim za vrata i prozore. Naoružani s malo znanja, lakše ćete pronaći prave proizvode za svoj novi ili preuređeni dom.

Faktori koji utiču na osobine okvira

Položaj i orijentacija

Položaj okvira je još jedna stavka koja značajno utiče na vaš konačni odabir okvira. Izlaganje suncu, vremenski uslovi, udar vjetra i orijentacija okvira faktori su koji moraju da se razmotre (npr. za sjeverno orijentisane prozore ne preporučujue se energetski neefikasni ramovi zbog velikih gubitaka energije. Istovremeno, južno orijentisani prozori podliježu jačem solarnom zračenju).

Dizajn rama

Funkcija rama može da odigra ključnu ulogu u odabiru jer utiče na ventilaciju, čišćenje, sjenčenje i funkcionalnost.

Zastakljivanje

Značajna stavka, kao što je zastakljivanje, vrlo je važna za energetsku efikasnost okvira. Moderna stakla su u skladu sa standardima energetske efikasnosti, a noviji dvoslojni ili troslojni, s jednim ili dva razmaka između njih za bolju termičku i zvučnu izolaciju brzo zamjenjuju starije modele. Energetski efikasna stakla mogu biti skupa, ali mogu da se smatraju ulaganjem, dajući dugoročno uštedu vašim troškovima energije.

Zaštita od sunca

Orijentacija otvora utiče na zaštitu od sunca. Za sjeverne otvore, jednostavni horizontalni sistemi (pokretni ili fiksni) pružaju bolje sjenčenje, budući da se sunčevi zraci ljeti nalaze sa više tačke u poređenju sa zimama. Štaviše, za sjeverne otvore, sistemi zaštite od sunca nisu potrebni. Za istočne i, naročito, zapadne otvore, savjetuju se nagnuti vertikalni sistemi, budući da ti otvori podliježu direktnom sunčevom zračenju tokom popodnevnih sati.

Tipovi prozora

Baš kao što postoji mnogo različitih tipova kuća, postoji mnogo različitih vrsta prozora i vrata. Koji odabir ćete da uradite zavisi od toga kakav izgled želite za svoj dom. Neki vole obilje prirodnog svjetla koje dolazi sa prozorima od poda do plafona, dok drugi uživaju u okretno - nagibnim sistemima, pa čak i uz slabiji protok vazduha koji okretno - nagibni prozor nudi.

Odabir pravilne vrste prozora ili vrata nije jednostavna stvar i zahtijeva posebnu pažnju. Možete da birate između okretno-nagibnih sistema, kliznih prozora, podizno-kliznih sistema, pivot prozora i harmonika vrata. Najvažniji faktori koji treba da se razmotre jesu širina raspona u kojima će se postaviti prozor ili vrata, raspoloživi unutrašnji prostor (granice prostora, prisutnost namještaja itd.) i potrebne performanse u pogledu vazdušne i vodonepropustljivosti, termičke izolacije, zvučnu izolacije i sigurnosti.

Okretno-nagibni prozori

Okretno-nagibni prozori pružaju odličan nivo termičke izolacije, zvučne izolacije, vazdušnu i vodonepropustljivost, ali ne mogu da pokriju velike širine, veće od 2,00 m, čak i kod dvokrilnih vrata. Takođe zahtijevaju odgovarajuću količinu prostora u enterijeru tako da se prozor ili vrata mogu otvoriti bez prepreka.

ALUMIL nudi široku paletu raznih okretno-nagibnih prozora prozora i spoljnih vrata:

 • Otvaranje prema unutra sa ili bez nagibne funkcije
 • Otvaranje prema spolja
 • Vrata na vrhu (otvaraju se prema spolja, sa donje strane)
 • Vertikalni ili horizontalni pivot prozori
 • Kombinacija kliznog i okretno-nagibnog prozora sa mehanizmom za odstupanje

Pivot prozori

Pivot prozori su prikladan izbor prozora za vlasnike kuća koji žele da uključe maksimalnu ventilaciju u prostoriji. Krilo pivot prozora pričvršćeno je na prozorski ram okretnim mehanizmom, koji se nalazi na sredini duž prozorskih krila koji pričvršćuju okvir prozora na okvir. Prozor može da se okreće prema unutra ili horizontalno ili vertikalno, ovisno o položaju mehanizma okretanja. To ostavlja krilo zaustavljeno usred okvira, pridržano suprotnim polugama. Zamjenski prozor okvira pruža opciju okvira prozora koja može da se potpuno otvori.

Klizni prozori

Klizni prozori i vrata su vrlo dobar izbor u slučaju da trebate da pokrijete širine veće od 1,70 m. Osim toga, klizni prozori su idealna opcija kada imate ograničeni prostor oko prozora. Takođe, za velike raspone možete da koristite tehnološki vrhunski podizno-klizni sistem koji je mnogo lakši za klizanje i pruža izvrsnu dihtovanje protiv vazduha i vode, zahvaljujući posebnom mehanizmu podizanja koji podiže krilo, omogućujući svojim točkićima glatko klizanje na šinama rama.

Moderni klizni prozori i vrata prešli su dug razvojni put i pružaju pouzdana rešenja sa izvrsnom funkcionalnošću.

ALUMIL nudi široku paletu kliznih ili podizno-kliznih prozora i vrata:

 • Horizontalni klizni prozori - sistem u kom se više kliznih prozora nalaze jedan pored drugog na zasebnim kliznim stazama.
 • Klizni prozori sa sučeljavajućim krilima - sistem u kom se dva klizna prozora nalaze na istoj kliznoj stazi i zaključana su na mjestu sučeljavanja u sredini.
 • Džepni prozori - Obično jedan ili dva klizna prozora koji kada su otvoreni, bivaju skriveni u zid.
 • Ugaoni prozori - Konstrukcije u kojima dva klizna prozora prave prav ugao (90°) i zaključana su na njihovoj spojnoj tački u uglu.

Fiksni prozori

Fiksni prozori su pričvršćeni na zid bez ikakvog zatvaranja ili otvaranja. Generalno, oni su predviđeni za pružanje osvjetljenja u prostoriju. Potpuno zastakljena krila fiksirana su na okvir prozora. Ova vrsta prozora se koristi samo u situacijama u kojima je potrebno samo svjetlo ili vizura, jer nije moguće provjetravanje putem fiksnog prozora.

Harmonika/sklopivi prozori

Ako postoje vrlo veliki rasponi i želite jednostavan pristup spoljašnjim zonama, možete da odaberete rješenje harmonika vrata. Glavna njihova prednost je potpuno ili djelimično preklapanje krila na stranu okvira. Ovo rješenje obično se koristi u prostorima  kao što su restorani i kafići ili u velikim kućama, pružajući punu slobodu kretanja i jednostavan pristup.

Ukratko, pružena je ogromna količina rješenja i stoga biste trebali da budete oprezni sa pojedinostima u svakom pojedinom prostoru. Generalno, kako biste odabrali pravu vrstu prozora ili vrata, trebali biste uzeti u obzir sledeće:

 • Raspon koji želite da pokrijete (dužina, širina, visina)
 • Klimatske uslove okoline.
 • Raspored kuće i njegovog namještaja
 • Pristup prozoru ili vratima kako bi ga se otvorio / zatvorio, kao i da li može da se očisti sa spoljne i unutrašnje strane.
 • Nivo bezbjednosti koji želite da postignete

Konačno, imajući u vidu vašu sigurnost i bolji kvalitet života, svi prozori i vrata mogu da se po želji kombinuju sa komarnicima, žaluzinama i roletnama. ALUMIL nudi širok asortiman proizvoda koji osigurava da ćete da pronađete rješenje koje savršeno odgovara Vašim potrebama.

Dizajn

Dizajn prozora i vrata toliko se razvio da zaista može da promjeni izgled vašeg prostora. Glavni trend danas je minimalistički dizajn, ono što mi zovemo ''manje je više''. Minimalistički dizajn ima za cilj maksimizovanje vašeg vidnog polja i time upad dnevne svjetlosti, kako bi se poboljšao kvalitet vašeg života.

ALUMIL proizvodi dizajnirani su u skladu sa najnovijim trendovima dizajna i imaju:

 • Ravne i minimalne linije
 • Ergonomske ručke visoke estetike i različite boje
 • Skrivene šarke
 • Skrivena krila kako bi se smanjio vidljiv deo aluminijuma
 • Ramove skrivene unutar zidova
 • Uski središnji profili za neprekinute opsežne površine stakla
 • Niske pragove koji omogućuju jednostavan pristup starijima, djeci i osobama sa posebnim potrebama prema evropskim standardima.
 • Ispitivanje toplotne izolacije prozora ili vrata

Tip prozora ili vrata utiče na stepen termičke izolacije, tako da, kao što je gore spomenuto, okretno-nagibni sistemi prozora obično nude veću termičku izolaciju od kliznih prozora, budući da njihova konstrukcija omogućuje bolje dihtovanje zahvaljujući izolacionim gumama postavljenim oko prozorskih krila i ramova. Iz istog razloga, tj. stepena nepropustljivosti, dvokrilni klizni prozor kome jedno krilo klizi, a drugo je fiksno, nudi veću termičku izolaciju od odgovarajućeg u kojem oba krila klizaju.

Međutim, kako bismo bili sigurni da prozor koji odaberemo ima visok stepen termičke izolacije, trebali bismo da razmotrimo dva ključna pokazatelja: Uf-vrijednost i Uw-vrijednost.

Uf označava stepen termičke izolacije prozora bez stakla, tako da mjeri samo termički gubitak rama i krila. Kroz Uf možemo direktno da uporedimo dva različita rama i da napravimo korisne zaključke o nivou termičke izolacije koju oni nude. Ipak, kako bismo došli do konačnog zaključka, trebali bismo da proverimo Uw vrednost, koja meri termičke gubitke prozora kao cjeline, uključujući staklenu ploču. S obzirom na činjenicu da staklo predstavlja obično 70% -80% ukupne površine prozora, očito je da je indikator Uw ključan za termičku izolaciju prozora.

Na primjer, jednostavan neizolovani aluminijumski prozor sa energetski efikasnim staklom može imati termičku izolaciju sličnu drugom skupljem termički izolovanom aluminijumskom prozoru koji ne uključuje energetski efikasnu staklenu ploču.

Dakle, moramo da obratimo pažnju na oba indikatora, ali više da naglasimo Uw što je zapravo konačna termička izolacija prozora. Imajte na umu da se na ulaznim vratima odgovarajući indikator naziva Ud i mjeri stepen termičke izolacije vrata kombinovnog sa primjenjenim panelom.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, indikator Ug određuje samo termičku izolaciju staklene ploče. Konkretno, Uf-vrednost u kombinaciji sa Ug-vrednošću vodi nas do konačne Uw-vrednosti (za prozore / balkonska vrata) ili Ud-vrijednost (za ulazna vrata).

Važno je zapamtiti da svi gore navedeni pokazatelji mjere termičke gubitke, zbog čega se nazivaju i pokazatelji termičke transmisije. Što je niži termički gubitak, to je veća termička izolacija ispitanih prozora ili vrata. Stoga, niža vrednost Uf, Ug, Uw i Ud - veću energetsku efikasnost će imati vaši prozori i vrata. Na primjer, klizna vrata sa Uw = 1,6 W / m2K će ponuditi veću termičku izolaciju od kliznih vrata s Uw = 1,9 W / m2K. Konačno, valja naglasiti da se Uw i Ud moraju uvijek izračunati i upoređivati za određene dimenzije okvira.

Opcije zastakljivanja

Mnogi bi mogli da pomisle da samo treba da se bira između jednostrukog, dvostrukog ili trostrukog stakla kada odlučujete koji stil prozora odgovara vašim potrebama, no postoji još više izbora sa naglaskom na energetsku efikasnost i visoke performanse kao i estetika. Pregledajte ove informacije kako biste saznali kako različite Low-E premaze, paneli i ostala poboljšanja utiču na performanse vaših prozora.Zastakljivanje je glavni deo ukupne površine prozora, što čini prosečno oko 70% do 80%. Tako je njegov uticaj na energetsku efikasnost, smanjenje buke i sigurnost ogroman.

Prije svega, s obzirom na sigurnost i smanjenje buke, možete da birate između različitih laminiranih stakala, kaljenih kaljenih stakala ili stakala koji kombinuju obe tehnologije (na primer, automobilsko staklo). Štaviše, možete birati između različitih debljina stakla između jednostrukih, dvostrukih ili trostrukih staklenih ploča sa debljinama od 5 mm do 80 mm. Što je staklena ploča deblja, pruža bolju termičku izolaciju i izolaciju od buke, kao i sigurnost koju možete dobiti.

Osim toga, posebni gasovi argona (netoksični) mogu da se napune u dvostruko i trostruko zastakljivanje za poboljšanu termičku izolaciju. Imajte na umu da sistem prozora, prema svom dizajnu, može preduzeti određene debljine stakla. Termički izolovani aluminijumski sistemi, uz povećanu termičku izolaciju zbog posebnih poliamida, mogu u većini slučajeva da podrže deblje staklene panele.

Konačno, zahvaljujući naprednoj tehnologiji stakala sa posebnim tečnim kristalima (PDLC - Polymer Dispersed Liquid Crystal) transparentnost staklenih ploča može da se prilagodi vašoj privatnosti ili potrebama osvetljenja.

Jednostruko staklo: Jednostavno i ekonomično

Zbog nižih troškova, prozori sa jednostrukim staklom su izvrsni za garaže, skladišta alata i druge negrijane prostore. Takođe, kada se prozori sa jednim okvirom pokvare, oni su jeftiniji za popravak jer vam je potrebna samo jedna ploča od stakla. Ukoliko je energetska efikasnost razlog za zabrinutost, opcije sa dvostrukim ili trostrukim staklom su mudriji izbor.

Dvostruko staklo: novi standard

Dvostruko staklo sastoji se od dvije staklene ploče koje su povezane zajedno obično kroz aluminijumski distancer ili termički distancer (poliamidni profil) i zapečaćeni posebnim lijepkom. Oni nude znatno veću termičku i zvučnu izolaciju u poređenju sa jednostrukim staklom u kojem je ugrađen samo jedan stakleni panel.

Energetski efikasna dvostruka stakla: Uštedite energiju i novac zahvaljujući efikasnom dvostrukom zastakljivanju.

Energetski efikasna dvostruka stakla, poznata i kao stakla niske emisije, struktursana su kao uobičajena dvostruka stakla, ali postoje posebna stakla koja nude veću termičku izolaciju zahvaljujući izolacionom gasu koji se puni između dvije staklene ploče.

Konkretno, sastoji se od dvije staklene ploče koje su spojene zajedno obično kroz aluminijumski razmak ili termički distancer (profil) i zapečaćeni posebnim lijepkom. Prvo staklo je čisto staklo, a drugo se posebno obrađuje nanošenjem nisko emisionog sloja (Low-E Glass) koji osigurava visoku refleksiju sunčevog infracrvenog zračenja i tako smanjuje transmisiju infracrvenog zračenja u enterijer. Osim toga, kao što je gore pomenuto, prostor između dvije staklene ploče napunjen je gasom argonom za poboljšanu termičku izolaciju.

Zahvaljujući efikasnom dvostrukom zastakljivanju, niži termički gubici od unutrašnjosti do spoljnog okruženja vaše kuće su mogući. Štaviše, neželjena toplota tokom ljeta se smanjuje zbog smanjenja intenzivnog sunčevog zračenja, čime se osiguravaju bolji klimatski uslovi.

Trostruko staklo: Ekstremna energetska efikasnost

Trostruko zastakljivanje uključuje tri sloja stakla kako bi se osigurala vrlo visoka termička izolacija, povećavajući energetsku efikasnost zgrade.

Primjenom Low-E premaza na dvije staklene površine, minimalna toplota sunčevog zračenja se prenosi u kuću, održavajući vaš enterijer hladnijim tokom ljeta, posebno u područjima sa jakom sunčevom svetlosti. Uz odličnu termičku izolaciju, oni takođe pružaju vrlo visok nivo redukcije zvuka, što značajno doprinosi boljim životnim uslovima.

Kategorije stakla sa specifičnim karakteristika

Low-E: Nisko emisioni (nisko-E) premaz prozora

Low-E premaz je vrlo tanki sloj koji se nanosi na unutrašnju površinu stakla na dvostrukim ili trostrukim prozorima. Premaz može da bude nevidljiv golim okom, ali svakako je tu da nudi razne prednosti.

Premaz štiti od UV zraka koji može da izblijedi tepihe, ošteti namještaj, pa čak i ošteti vašu kožu i oči. Takođe održava toplotu tokom ljeta filtriranjem zračenja sunca i zadržavanjem infracrvenog zračenja.

Nadalje, posebna kategorija Low-E stakala (pasivni Low-E premazi) doprinose održavanju toplog vazduha u vašem domu tokom zime, djelujući na način koji je sličan termos bocama (vakuum boce).

Sigurnosna stakla

Multipanel ili laminirana stakla sastoje se od dvije ili više staklenih ploča spojenih zajedno. Jedan ili više posebnih čvrstih vezivnih filmova (PVB, polivinil-butiral film), koji ne utiču na čistoću stakla, smješteni su između staklenih ploča.

Film djeluje kao vezivno sredstvo između stakala, što rezultuje "sendvičem" stakala i filmova koji čine jedno tijelo, znatno kompaktno i otporno, sa povećanom trajnošću protiv loma, visokom bezbjednosti i pojačanim smanjenjem zvuka. Ako se lamelirane staklene ploče udare, neće da se slome zbog filma smještenog između panela koji  razbijene delove drži zajedno. Na taj način izbjegavaju se oštri i opasni rubovi u slučaju oštećenih stakala, što inače može da uzrokuje ozbiljne povrede. Zato se zovu sigurnosna stakla.

Kaljeno staklo

Kaljeno staklo je termički obrađeno staklo sa višom mehaničkom i toplotnom izdržljivošću. Staklo se zagrijeva do temperature do 600 ° C, a zatim se brzo (puno kaljenje) ili polako (termička pojačanje) hladi. U oba slučaja potrebna je strogo kontrolisana brzina hlađenja.

Ovaj proces podnosi staklenu površinu pod stalnom silom kompresije, čime staklo ima posebna svojstva, kao što je otpor mehaničkim ili termo šokovima, tj. do 5 puta veći (termički kaljeno) ili do 2 puta (termički pojačani) u poređenju sa konvencionalnim staklima. Ovaj postupak štiti staklo od raspadanja zbog visokih temperaturnih razlika koje se odvijaju na njegovoj površini (npr. zbog mutnog zasjenčenja).

To je posebno važno za stakla izložena jakom sunčevom zračenju sa velikom svakodnevnom apsorpcijom energije. Osim toga, u slučaju lomova, kaljeno staklo razbija se u male, okrugle staklene čestice, uklanjajući rizik od opasnih oštrih krhotina koje inače predstavljaju ozbiljnu opasnost u slučaju konvencionalnih stakala.

Reflektujuće staklo

Reflektujuća stakla odbijaju značajnu količinu sunčevog zračenja, što u velikoj mjeri smanjuje upad u enterijer. Oni su dobar izbor u područjima koje karakteriše visoka sunčana svjetlost, jer osiguravaju povoljnije temperaturne uslove posebno tokom ljeta, sprečavajući prekomjerno zagrijevanje usljed intenzivnog sunčevog zračenja.Međutim, vjerovatno će izazvati neugodne refleksije sunčeve svjetlosti na okolinu i zgrade.

Vatrootporna stakla

Stakla otporna na vatru se razlikuju prema otpornosti na vatru, tj. protiv ekstremno visokih temperatura. U zavisnosti od njihove upotrebe, mogu da budu jednostruka  (bez razmaka) ili dvostruka sa razmakom za poboljšanu termičku izolaciju.

Stakla koja se upotrebljavaju za izradu vatrootpornih stakala uvek su laminirana, što znači da sadrže ""sendvič"" oblik, sa posebnim ekspanzivnim filmovima koji će se proširiti nakon postizanja određene visoke temperature kako bi se osigurala pojačana otpornost na vatru. U zavisnosti od vremena potrebnog za prolongiranje ulaska požara u prostoriju, neko može da izabere najprikladniju kategoriju stakla koja osigurava zaštitu za 30, 60, 90 ili 120 minuta. Naravno, sama staklena ploča nije dovoljna za osiguranje potrebne zaštite od požara. Aluminijumski prozor ili sistem vrata u koji se stavlja staklena ploča, takođe mora da bude u stanju da u skladu sa time izdrži požar. Zbog toga su sistemi otporni na vatru uvek testirani i sertifikovani za određeno trajanje u kombinaciji sa vatrootpornim zastakljivanjem.

Opcije okova

Zaključavanje prozora i vrata

Brave omogućavaju sigurnost i funkcionalnost sistema. U aluminijumskoj industriji reč ""brava"" uglavnom se koristi za vrata i klizne sisteme. U okretno-nagibnim i podizno-kliznim sistemima ""brave"" poznate su kao "" mehanizmi ”.

U slučaju ulaznih vrata i jednostavnih kliznih sistema, dostupno je više mogućnosti zaključavanja, ovisno o nivou sigurnosti i upotrebljivosti koju zahtijeva korisnik.

Sigurnost

Broj tačaka zaključavanja glavni je faktor sigurnosti. Jedna tačka brave i zaključavanje u više tačaka (do 5 za vrata i 4 za jednostavne klizne sisteme) kao poboljšano sigurnosno rješenje dostupni su u Alumilu.

Brave takođe mogu imati različite vrste zaključavanja, od kuke do vijaka i klinova.

Funkcionalnost

Rotirajuće brave mogu da se koriste za lakši pristup spolja bez potrebe za ključem. Vrata sa rotirajućim bravama se mogu otvoriti i obično se nalaze u komercijalnim objektima. Sa druge strane, kod kućnih primjena koriste se zasun brave koji omogućuju ulaz samo ukućanima.

Automatske brave mogu da se postave kako bi se osiguralo ""zaključavanje"" vrata guranjem, bez potrebe za okretanjem ključa.

Nadalje, automatizovani mehanizmi mogu se postaviti za otvaranje i zatvaranje krila vrata pomoću tastera ili daljinskog upravljača. To može biti vrlo korisno za primjenu u područjima sa ograničenim mogućnostima korisnika.

Na temelju gore navedenog, Alumil nudi cijeli niz bravica, od jednostavnih do višestrukih bravica sa integrisanim automatizacijama kako bi se zadovoljili i najviši zahtjevi.

Kompanija Alumil nudi vrhunske arhitektonske aluminijske profile i sisteme, koji su usklađeni sa najstrožijim evropskim i svjetskim standardima

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Građevina