Eurofarm: Ogroman iskorak u dijagnostici i liječenju pacijenata sa plućnim bolestima

04.08.2022 08:28:23
Eurofarm poliklinika Vyntus body

Eurofarm poliklinika uvela kompletno testiranje plućne funkcije koje se izvodi na najsavremenijem aparatu Vyntus body plethysmograph

Među najčešća oboljenja spadaju bolesti organa za disanje. U posljednje dvije godine suočeni smo sa COVID pandemijom koja predstavlja veliki izazov kako za liječenje akutne bolesti tako i za njegove posljedice.

Gotovo svaki drugi pacijent koji je prebolio akutni COVID-19 ima najčešće šest post-COVID simptoma od kojih su najčešći opći umor i smanjena tolerancija napora, odnosno nedostatak zraka.

Kako bi se uključili u adkevatno liječenje i prevenciju dugotrajnih posljedica na pluća koje može ostaviti post COVID sindrom Eurofarm poliklinika je odnedavno uvela kompletno testiranje plućne funkcije - spirometrija, tjelesna pletizmografija i mjerenje difuzijskog kapaciteta pluća koji se izvode na najsavremenijem aparatu Vyntus body plethysmograph. Ovi testovi su neophodni za dijagnosticiranje i praćenje velikog broja bolesti disajnih puteva i plućnog parenhima, ali u eri pandemije imaju veliki značaj u ranom otkrivanju i prevenciji dugoročnih plućnih sekvela COVID 19 oboljenja.

Ispitivanje plućnih volumena iIi kapaciteta te mjerenje otpora koje se zajednički zove spiropletizmografija je neophodno kod svih pacijenata sa sumnjom na astmu, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, druge opstruktivne bolesti, kod profesionalnih oštećenja pluća, alergijskih oboljenja, emfizema, cistične fibroze itd.

Mjerenjem difuzijskog kapaciteta pluća za karbon monoksid (DLCO) dobije se uvid u sposobnost razmjene gasova kroz alveolarno - kapilarnu membranu. Smanjen je kod promjena koje oštećuju plućnu vaskulaturu i bolesti koje oštećuju tkivo pluća: COVID 19, sistemske bolesti pluća, emfizem i plućna fibroza, stanje nakon operativnih zahvata na plućima. Danas, u vrijeme Covid infekcija i post-Covid stanja važna je metoda u dijagnostici i praćenju oštećenja pluća nakon intersticijskih upala pluća i fibroznih promjena.

“Naša uvažena doktorica Mr. sci. med. Dr. Medžida Rustempašić, specijalista za plućne bolesti i tuberkulozu sa dugogodišnjim kliničkim iskustvom u dijagnosticiranju i liječenju kako opstruktivnih plućnih tako i bolesti plućnog parenhima te COVID 19, kaže da će ovo biti ogroman iskorak u liječenju pacijenata, te da će Sarajevo biti svrstano u red visokorazvijenih zemalja koji su u stanju pružiti ovu vrstu dijagnostike i liječenja naših sugrađana”, poručuju iz Eurofarma. Dr. Rustempašić je magistrirala na funkcionalnoj plućnoj dijagnostici i dugi niz godina radi na pravovremenom otkrivanju i liječenju oboljenja organa za disanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Lifestyle