zdrave masti

Top 5 mliječnih proizvoda koje možete jesti kada ste na keto prehrani

23.06.2023 15:50:03
lactalis mliječni proizvodi keto dijeta

Pravilan odabir namirnica je najvažnija stavka svakog režima prehrane. Tako je i sa keto prehranom, koja se temelji na unosu zdravih masti, umjerenom unosu proteina i niskom unosu ugljikohidrata.

Jedno od čestih pitanja onih koji istražuju mogućnosti da svoj organizam opskrbe neophodnom energijom, a da pritom izgube višak kilograma je - kakva je pozicija mliječnih proizvoda u ovoj prehrani?

Donosimo mliječne namirnice koje možete konzumirati jer im je nivo ugljikohidrata nizak pa su kompatibilni sa ovim načinom prehrane. Naravno, prije svake promjene režima ishrane neophodno je posavjetovati se sa svojim ljekarom ili nutricionistom.

Maslac - napravljen je od mliječne masti i u svom sastavu ima u prosjeku tek 0,7 grama ugljikohidrata na 100 grama proizvoda. Proizveden je po tradicionalnoj recepturi i odličan je izvor energije, a pogodan je za slana i slatka jela.

Tvrdi sirevi - jelovnik keto dijete može uključivati tvrde sireve kao što je President Ribanac. Može se kombinovati s povrćem, mesom ili jajima, ali i konzumirati narezan na kockice ili listiće.

Sirni namazi - s obzirom na to da imaju male količine ugljikohidrata, ovi namazi se trebaju naći na vašem spisku za kupovinu namirnica kojima ćete napuniti frižider i lako pratiti plan prehrane. Sa 4,5 grama UH na 100 grama proizvoda, Labne sirni namaz je jedna od odgovarajućih opcija.

Kiselo vrhnje - za njih vrijedi isti princip, s tim da je bolje fokusirati se na punomasna kisela vrhnja koja u prosjeku sadrže nešto manje ugljikohidrata, a ugodno sladak okus.

Grčki tip jogurta - zbog specifičnog procesa nastanka i dodatnog cijeđenja surutke, ova vrsta jogurta ima znatno manje laktoze, a bogata je proteinima i pomaže probavi. Kao ukusni sastojak se može koristiti u raznim keto obrocima.

Mliječni proizvodi osiguravaju važne vitamine i minerale neophodne za uredno funkcionisanje našeg organizma, stoga ih je neophodno uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a pametan su izbor i za keto dijetu.

Proizvodi kompanije Lactalis BH proizvode se u mljekari u Gradačcu, od mlijeka koje se otkupljuje od 1.500 domaćih farmera. Lactalis BH poznat je po svojim brendovima Dukat i Domaće blago, ali i brendovima Président, Galbani, Alpsko mleko, Sirela, Parmalat i Lactel, koje distribuira na tržištu Bosne i Hercegovine. Više informacija o svim proizvodima kompanije Lactalis BH možete pronaći na https://lactalisbh.ba/.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Lifestyle