Obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja

25.05.2018 14:38:55

Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz godine u godinu provodi akcije edukacije najmlađih kako bi se promoviralo poboljšanje oralnog zdravlja

Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz godine u godinu provodi akcije edukacije najmlađih kako bi se promoviralo poboljšanje oralnog zdravlja. Ove godine akcija se provodi u svim predškolskim ustanovama širom Zeničko-dobojskog kantona, a biće obuhvaćeno na hiljade mališana svih dobnih grupa predškolskog odgoja.

Služba za školsku higijenu i Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica obilježavaju Svjetski dan oralnog zdravlja kontinuirano među populacijom predškolske djece, sa ciljem da djeci približe značaj oralnog zdravlja.

Djeci je prezentovan značaj oralne higijene, kao i način pravilnog pranja zuba i održavanja oralne higijene uz korištenje anatomskog modela vilice i zuba, te razgovor s njima. Također, u svakoj grupi se održi i zanimljiva interaktivna radionica sa djecom namijenjena za ovu svrhu.

Glavni partner u provođenju ovih aktivnosti jeste svjetski poznati brend "Curaprox" (Kuraproks), koji je donirao četkice za sve mališane u vrtićima širom ZDK.

Stručnjaci savjetuju - pravilno i temeljito perite zube četkicom i koristite konac za zube, te rastvore za ispiranje usta. Čistite jezik svakodnevno. Redovno mijenjajte četkicu. Hranite se uravnoteženo i izbjegavajte grickalice. Odlazite na redovne kontrolne preglede kod stomatologa. Bolesti usne šupljine utiču na cjelokupno zdravlje, jer zdravi zubi su zdrav život.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Lifestyle