Mobilni timovi za identifikaciju žrtava su neprocjenjiv resurs svake lokalne zajednice

18.10.2022 09:11:45

Mobilni timovi za identifikaciju (potencijalnih) žrtava su neprocjenjiv resurs svake lokalne zajednice, ali i cijelog društva u ozbiljnoj borbi protiv trgovine ljudima.

Mobilni timovi za identifikaciju (potencijalnih) žrtava su neprocjenjiv resurs svake lokalne zajednice, ali i cijelog društva u ozbiljnoj borbi protiv trgovine ljudima.

U susret 18. oktobru, Evropskom danu borbe protiv trgovine ljudima, organizacija World Vision BiH realizirala je radionicu pod nazivom Uloga Mobilnih Identifikacijskih Timova u suprotstavljanju trgovini ljudima – ka unaprijeđenom djelovanju MITa u lokalnoj zajednici i unutar BiH.

Susret je okupio sektorske profesionalce i praktičare iz multidisciplinarnih MIT-ova iz Banja Luke, Bihaća, Bijeljine, Mostara, Sarajeva i Tuzle koji unutar svojih zajednica svakodnevno rade na ranojprevenciji, ranom prepoznavanju i blagovremenoj asistenciji pojedincima i grupama u riziku, stavljajući fokus na (potencijalne) žrtve trgovine ljudima.

"Dijeljenjem iskustava, izazova u radu, te učenjem iz dobrih praksi i pristupa usmjerenog na potencijalnu žrtvu, učesnici su dobili nova saznanja, uspostavili važne kontakte za efikasnije djelovanje na terenu, te skupa dali niz preporuka, među kojima se ističe važnost jačanja kapaciteta, interinstitucionalna saradnja u postupanju, sistemsko prepoznavanje i podrška MIT-ovima, te dalje jačanje funkcionalnih veza i uspostava efikasne Mreže aktivnih MIT-ova unutar BIH", Ističe Dragana Bulić iz organizacije World Vision BiH.

Uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ koje djeluje u ime Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ, World Vision BiH nastavlja podržavati Mobilne timove širom BiH, ukazivati na važnost daljeg jačanja i repliciranja ovog mehanizma širom bh zajednica u kojima je eksploatacija grupa u riziku, naročito djece sveprisutna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Obrazovanje