ZEOS je opremio digitalnu učionicu Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole Sarajevo

16.12.2022 09:01:46
Zeos eko sistem digitalna ucionica

U okviru projekta Zelena e-sedmica potpisan je memorandum o saradnji između društva ZEOS eko-sistem i Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole Sarajevo

U okviru projekta Zelena e-sedmica 13.12.2022. potpisan je memorandum o saradnji između društva ZEOS eko-sistem i Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole Sarajevo. Ovim memorandumom ozvaničen je početak saradnje u oblasti edukacije svih učenika ove srednje škole u periodu od 12 mjeseci.

Glavni cilj projekta je edukacija i usvajanje navika o pravilnom odlaganju, reciklaži i mogućnostima ponovne upotrebe e-otpada, za učenike i roditelje škole uz uspostavljanje prakse obilježavanja Međunarodnog dan e-otpada / International E-Waste Day svakog 14. oktobra. Kombinirajući različite metode edukacije kroz online sedmice, inclass edukacije koristeći prezentacije i informativne materijale, pa do organizacije kreativnih radionica čiji rezultati će biti predstavljeni na takmičenju i izložbi radova učenika ove škole, sve aktivnosti će pratiti pravilno odlaganje i zbrinjavanje e-otpada uz posjetu jednom od reciklažnih dvorišta operatera ZEOS eko-sistem.

Ulaganje u razvoj djece i znanje

ZEOS je na raspolaganje školi i učenicima stavio iskustvo, stručni kadar, infrastrukturu, prezentacije, edukativne materijale, besplatnu uslugu sakupljanja, a posebno za potrebe digitalne transformacije, ZEOS je opremio i digitalnu učionicu škole sa deset (10) novih laptopa. Srednja poslovno-komercijalna i trgovačka škola postala je dio eko porodice, gdje lokalno stanovništvo i učenici mogu pravilno odložiti e-otpad, zajedno sa drugih 430 lokacija koje građani mogu pogledati na karti ovdje. Rezultati rada, kreativne ideje i dizajn učenika će doprinijeti povećanju svijesti i informisanju stanovništa, koje će ZEOS eko-sistem implementirati u okviru svog redovnog poslovanja. Kroz projekat učenici će u narednih 12 mjeseci učestvovati zajedno sa ZEOS-ovim timom u rješavanju lokalnih problema po pitanju upravljanja e-otpadom, te kreirati interesantne vizuale koji će oslikati viziju učenika u borbi protiv zagađenja.

O e-otpadu

Podsjećamo elektro, odnosno e-otpad skraćeni je naziv za stare ili pokvarene električne i elektronske uređaje i opremu koja se više ne koristi, kao što su: veš mašina, mikrovalna pećnica, tastatura, monitor, frižider, fen, mobitel, televizor, pegla, fotoaparat, kao i ostali uređaji koji rade na struju ili baterije.

E-otpad potpada pod opasni otpad, jer sadrži mnoge štetne elemente i ukoliko se ne odlaže pravilno, njegove opasne supstance mogu zagaditi tlo, zrak i vodu, te na taj način postati dio lanca ishrane. Stoga ga nije dozvoljeno odlagati zajedno sa ostalim otpadom iz domaćinstva, već je potrebno izdvojiti ga, i odložiti u neki od ZEOS-ovih uličnih kontejnera, koji se mogu pronaći na karti putem web stranice www.zeos.ba. Reciklažom e-otpada nastaju vrijedne sirovine koje se vraćaju nazad u proces proizvodnje novih uređaja, čime se značajno smanjuje eksploatacija prirodnih resursa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Obrazovanje