Znanstveno-istraživački rad

VTK/STK BiH potpisala je Sporazum o saradnji sa pet fakulteta u BiH (Foto)

29.05.2023 08:01:29

Cilj je poticati znanstveno-istraživački rad u području zelenog poslovanja, te podizanje konkurentnosti industrija na domaćem i inozemnom tržištu.

VTK/STK BiH potpisala je Sporazum o saradnji sa pet fakulteta u BiH (Tehnološki Fakultet, Banja Luka, Prirodno-matematički fakultet Sarajevo, Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta u Zenici Tehnološki fakultet Tuzla, Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici).

Cilj je poticati znanstveno-istraživački rad u području zelenog poslovanja, te podizanje konkurentnosti industrija na domaćem i inozemnom tržištu.

Potpredsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić izjavio je: “Domaćim izvoznicima nameću se zeleni principi poslovanja po potrebi ukoliko žele biti dio lanca vrijednosti EU i konkurentne na tom tržištu."

"U cilju edukacije lokalnih tvrtki na ovom području, Komora je pokrenula i sudjelovala u nizu aktivnosti vezanih za zelenu tranziciju. Da bi naša industrija usvojila znanja i principe zelene kemije, potrebna je i podrška visokoškolskih ustanova za edukaciju studenata u skladu sa novim znanjima i tehnologijama. Veoma je važna primjena ovog znanja u samoj proizvodnji, što će neizbježno dovesti do povećanja konkurentnosti zelenog poslovanja u BiH."

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Obrazovanje