Da li ste znali da higijena u školama treba da se sastoji iz mehaničkog čišćenja i dezinfekcije?

02.09.2022 09:01:34
Multi lab dezinfekcija skola

Multi lab vam donosi informacije o važnosti i načinu higijene u školama, te preduslovima za kvalitetnu dezinfekciju

Multi lab vam donosi informacije o važnosti i načinu higijene u školama, te preduslovima za kvalitetnu dezinfekciju.

Higijena u školi treba da se sastoji od:

 1. Mehaničkog čišćenja i

 2. Dezinfekcije.

Mehaničko čišćenje uključuje suho i vlažno čišćenje, uz redovno provjetravanje. Adekvatnim čišćenjem uklanja se 60-80 % mikroorganizama.

Dezinfekcija podrazumijeva skup mjera i postupaka koji se poduzimaju sa ciljem uništavanja, usporavanja rasta i razmnožavanja mikroorganizama na površini tijela, predmetima, materijalima, opremi ili u prostoru.

Svakodnevne procedure čišćenja i dezinfekcije odnose se i na objekte u školskom dvorištu.

Preduslov za kvalitetnu dezinfekciju je obavezna priprema – mehaničko čišćenje. Čišćenje se provodi kada učenici, studenti i zaposlenici nisu u prostoriji.

Dezinfekcija se provodi registrovanim dezinfekcionim sredstvima koja djeluju na mikroorganizme.

Potrebno je pojačati održavanje higijene u toaletima, uz vođenje evidencije. Potrebno je obezbijediti dovoljnu količinu tečnog sapuna i ubrusa u toaletima.

Za dezinfekciju ruku koriste se sredstva na bazi alkohola: etanol (70%) ili izopropanol (50%) kao i sredstva koja imaju za bazu navedene materije u svome sastavu i proizvođač ih preporučuje za dezinfekciju ruku.

Za dezinfekciju ruku odraslih potrebna su do maksimalno 3 ml sredstva na bazi alkohola (za djecu manje srazmjerno dobi). Kod djece se prednost treba dati higijenskom pranju ruku naspram česte dezinfekcije.

Važne napomene

Čišćenje i dezinfekcija moraju biti savjesni i stručni!

Brzopleta i površna priprema rastvora za dezinfekciju prozrokovat će kontraefekat!

Nedovoljna količina dezinfekcionog sredstva u otopini koja se priprema neće imati efekat dezinfekcije nego pojačanog čišćenja!

Suvišna količina dezinfekcionog sredstva u otopini koja se priprema napraviti će problem u smislu različitih oštećenja, povećanog rizika za inhaliranje štetnih isparavanja, povećanog rizika za osobu koja prirpema i nadzire otopinu, te povećanog rizika za osobu koja vrši čišćenje i dezinfekciju!

Preporuka je da izračunavanje koncentracija dezinfekcionih sredstava, ukoliko bude potrebno, bude pod nadzorom nastavnika predmetne nastave koji predaju predmete poput hemije, fizike, matematike i sl.

Veoma je važna dezinfekcija koju obavljaju stručna lica sa certificiranim dezinfekcionim sredstvima, kao i obavljanje dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od strane ovlaštenih institucija.

Multi lab možete pozvati na brojeve telefona +387 61 557 214 i +387 35 215 444.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Poljoprivreda i hemija