EKP Elker: Proizvodnja aparata za prenos i distribuciju električne energije

08.08.2014 13:00:19
EKP Elker: Proizvodnja aparata za prenos i distribuciju električne energije

Najveći dio proizvodnje je činio elektroporcelan za potrebe tržišta bivše Jugoslavije, a posebno za preduzeća iz grupacije Energoinvest. Preduzeće je privatizovano 2001. godine i od tada posluje u sastavu Inving grupe.

Elker preduzeće za proizvodnju aparata za prenos i distribuciju električne energije osnovano je 1946. godine pod nazivom Elektrokeramički kombinat Prijedor. Najveći dio proizvodnje je činio elektroporcelan za potrebe tržišta bivše Jugoslavije, a posebno za preduzeća iz grupacije Energoinvest. Preduzeće je privatizovano 2001. godine i od tada posluje u sastavu Inving grupe.

Proizvodni program preduzeća Elker čine:

 • porcelanski izolatori niskog i srednjeg napona
 • kompozitni izolatori sa silikonskim omotačem
 • odvodnici prenapona sa silikonskim izolacionim omotačem
 • linijski i sabirnički rastavljač i unutrašnje i vanjske montaže za srednje napone
 • visokonaponski rastavljači i uzemljivači vanjske montaže – razvijeni u kooperaciji sa Energoinvest-Tvornica rastavljača i kablovskih glava Bihać
 • ovjesna i spojna oprema za mreže sa golim vodovima
 • ovjesna i spojna oprema za vodove sa samonosivim kablovskim snopovima
 • čelične i aluminijumske konzole i nosači za elektroenergetske mreže i kontaktne mreže željeznice
 • osigurači i postolja osigurača – niskonaponski nožasti osigurači i srednjenaponski cjevasti osigurači, sa ili bez udarne igle ili pokazivača (0,4 kV do 36 kV)
 • osigurači za primjenu u električnim kolima na željeznici (1500 VDC i 3000 VDC)
 • tehnička keramika za različite primjene: elektroporcelan, hemijska industrija, livarstvo, građevinska keramika...

Okosnicu dinamičnog razvoja preduzeća čine vlastiti razvoj sa konstrukcionim biroom i alatnicom. Širok obim proizvodnih tehnologija (proizvodnja keramike, livenje silikonskih izolatora, livenje metala pod gravitaciono i pod pritiskom, kovanje, obrada metala rezanjem, varenje, brizganje termoplastičnih masa, galvanizacija, toplo cinkovanje...), stručna radna snaga različitih profila i nivoa obrazovanja, vlastita laboratorija sa širokim spektrom mjernih mogućnosti (visokonaponska ispitivanja, strujna-termička ispitivanja, mehanička ispitivanja...) su garancija brzog i kvalitetnog odgovora svim zahtjevima tržišta.

Preduzeće je usvojilo i primjenjuje standard ISO 9001:2008 u oblasti upravljanja kvalitetom. Prva sertifikacija usaglašenosti sa pomenutim standardom je obavljena 2003. godine i od tada se redovno obnavlja. "Pozivamo Vas da se pridružite velikom broju korisnika naših proizvoda i usluga", poručuju iz kompanije Elker.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo