Mostarci potvrdili koliko vole kafu velikim odazivom na obilježavanju Međunarodnog dana kafe (Foto)

17.10.2022 13:03:10

Koliko Mostarci vole kafu, potvrdili su i danas velikim odzivom na obilježavanje Međunarodnog dana kafe, koje je održano ispred Mepas Mall-a.

Kafu, koja se proizvodi u Franckovom pogonu u Grudama, popili su brojni Mostarci, ali i njihovi gosti, među kojima smo zatekli i brojna poznata imena, prije svega predstavnika sedme sile, kao i ostalih sfera javnog života Hercegovine.

Tako su na kafi na mostarskom suncu, između ostalih, uživali glazbenik Ivo Jurić, Darija Ramljak, Mario Zovko, poduzetnica Inga Krešić, dr. Jadranka Knežević, te  Darijana Filipović, aktualna zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BIH, koja nije krila oduševljenje ovim događajem.

„Ovakvi događaji su značajni iz razloga jer promoviraju našu kulturu i tradiciju okupljanja i druženja uz kafu. Naši svakodnevni susreti, obiteljski događaji, pa i poslovni sastanci, obilježeni su u velikom dijelu tradicionalnim ispijanjem kafe. I ja svakodnevno pijem kratki espresso, kod nas u Mostaru popularan kao „kraća“, kazala je Filipović.

Franckovi profesionalni baristi obradovali su posjetitelje pripremom vrhunskog Superiore esspresa, s blendom probranih zrna kafe, koja nose certifikat Rainforest Alliance. Uz prikaz latte art vještina, baristi su također pripremali i najfinije mljevenu tursku kafu Franck Cremu.

Uz vrhunski espresso, posjetitelje su oduševili i sa finim koktelima od kafe, te Franck Cappuccino napicima, pripremljenim na topli i hladni način.

Na kafu ispred Mepas Mall-a stigli su i glumci predstave o mostarskom pjesniku Aleksi Šantiću, čije se premijera očekuje krajem listopada u režiji proslavljenog hrvatskog redatelja Ivice Buljana, koji je također uživao u kafi. Jedan od glumaca predstave, Miro Barnjak, otkrio je kako je veliki „kafedžija“ i da je upravo on u HNK Mostar zadužen za kuhanje kafe pred probe. Njegov kolega u ovoj predstavi, glazbenik Mario Knezović (Zoster) uz kafu nam je najavio kako ćemo ga, osim u predstavi, uskoro vidjeti i u seriji „Kotlina“ Danisa Tanovića, čije se prikazivanje očekuje narednih dana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo