40 godina Zimskih olimpijskih igara

NLB Banka Sarajevo i TZ KS putnicima sarajevskog aerodoroma poželjeli dobrodošlicu

16.02.2024 12:28:21

Vučko, maskota Olimpijade, dočekivao je goste, poželio im dobrodošlicu u olimpijsko Sarajevo i dijelio simbolične poklone

NLB Banka Sarajevo u suradnji sa kompanijom Mastercard, Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, Olimpijskim centrom Bjelašnica i Igman i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, jučer je simbolično obilježila jubilej 40. godina Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu dočekom putnika – gostiju Sarajeva - na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Aerodrom je bio mjesto gdje su predstavnici ZOI-ja 1984. godine prvi put dočekali najbolje svjetske sportaše na snijegu i ledu koji su došli u Bosnu i Hercegovinu da se takmiče na olimpijskim planinama oko Sarajeva. 

"Prije 40 godina Međunarodni aerodrom Sarajevo bio je prva stanica za doček mnogobrojnih turista, svjetskih sportista i delegacija nacionalnih olimpijskih komiteta koji su pristizali u Sarajevo. Uloga Međunarodnog aerodroma Sarajevo u vrijeme održavanja Zimskih olimpijskih igara, bila je izuzetno značajna, jer je tada ostvaren rekordan promet u pogledu broja obavljenih aviooperacija i putnika. U periodu od 08. do 19. februara 1984. preko sarajevskog aerodroma je stiglo čak 274.298 učesnika i turista, a dnevno se obavljalo između 50 i 70 aviooperacija. Raduje nas što ovaj značajni jubilej obilježavamo danas zajedno sa našim partnerima NLB Bankom Sarajevo i Turističkom zajednicom KS uz toplu dobrodošlicu za naše putnike," izjavio je Alan Bajić, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Da bi se podsjetili na ovaj veliki događaj, Vučko, maskota Olimpijade, dočekivao je goste, poželio im dobrodošlicu u olimpijsko Sarajevo i dijelio simbolične poklone.

"Olimpijsko naslijeđe Sarajeva predstavlja značajan dio našeg kulturnog identiteta i prepoznatljivosti u cijelom svijetu Sretni smo što sve goste i turiste dočekujemo u gradu koji ponovo sija olimpijskim sjajem, a koji smo vratili postavljanjem iluminacije u vidu olimpijskih krugova i svjetlećih pahuljica koje krase ulice Sarajeva. Uvijek nam je zadovoljstvo dočekati goste i prijatelje našeg grada i poželjeti im da osjete istinski duh Sarajeva koji, posebno ovih dana, simbolizuje olimpizam, zajedništvo i unikatno jedinstvo različitosti", kazao je Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Putnici Aerodroma su imali priliku i posjetiti virtualnu poslovnicu Banke u NLB kutku za putnike u prostoru Međunarodnog aerodroma i slušati priče o historiji Sarajeva i Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu u naraciji NLB AI avatara kroz interaktivni displej. Putnici i posjetioci su svjedočili tome da olimpijski duh još uvijek preovladava na ovim prostorima.

"Želimo toplu dobrodošlicu svim posjetiocima koji su danas sletjeli na Međunarodni Aerodrom u Sarajevu. Čast nam je da smo, zajedno sa partnerima, mogli biti dio ’’odbora za doček’’ povodom ovako važnog događaja u historiji Bosne i Hercegovine. S partnerima Mastercard i Olimpijskim centrom Bjelašnica i Igman već od ranije imamo niz planiranih aktivnosti kojima obilježavamo ovaj važni jubilej Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu i s ponosom smo i na ovaj način bili dio 40. godišnjice. Hvala i partnerima Turističkoj zajednici KS i Međunarodnom aerodromu Sarajevo na pruženoj podršci. Dobrodošli u Sarajevo!", izjavila je Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Banke d.d., Sarajevo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo