Frekventnim regulatorima do uštede električne energije

30.04.2015 09:25:26

Master Inženjering doo Banjaluka je zastupnik svjetski poznate firme Control Techniques (Velika Britanija) koja djeluje u sastavu velikog proizvođača industrijske elektronike EMERSON.

U modernoj industriji frekventni regulatori se široko koriste. S jedne strane se koriste tamo gdje je moguće ostvariti uštede u potrošnji električne energije dok s druge strane se koriste tamo gdje je neophodno održati proizvodne procese.

Uštede u električnoj energiji se najviše pokazuju kod upotrebe frekventnih regulatora kod ventilatora, pumpi, kompresora, rashladne tehnike (hladnjače, klimatizacijski sistemi...).

Pored same uštede u električnoj energiji tu je i niz drugih pozitivnih efekata:

- Eliminacija reaktivne energije

- "Mekše" kretanje i stajanje tj. smanjenje mehaničkih udara na mašini

- Kontinuirani rad bez varijacija pritiska tako da je sistem bolje uravnotežen.

- Eliminacija visokih startnih struja – tako da povoljno utiče na maksigraf kod pokretanja mašina

- Mogućnost „pametnog“ umrežavanja, tako da se može ostvariti balans rada sa drugim mašinama (radi izbjegavanja istovremenog paljenja svih mašina i velikih špiceva na maksigrafu).

- Zaštitna funkcija motora

U vrijeme kad se nastoji postići što bolja energetska efikasnost i kad svaki dan slušamo o najavama podizanja cijena električne energije, upotreba frekventnih regulatora se nalaže kao neminovnost. Pogotovo kod drvne industrije gdje se pojavljuje velika potrošnja struje i velika vršna snaga a posjeduju veliki broj ventilatora gdje je moguće smanjiti nivo potrošnje energije i vršne snage. Naravno, u svim industrijama gdje postoje zahtjevi za često pokretanje i stajanje motora, primjena frekventnih regulatora je poželjna, skoro pa neophodna.

Isplativost ovih uređaja, zavisno od aplikacije, je od 6 mjeseci do 2 godine. Sa linka možete preuzeti softver za brzo izračunavanje ušteda kod primjene na ventilatorima i pumpama. Napomena: trebate se ulogovati i u listi softvera pronaći CT Energy Savings Estimator.   

Master Inženjering doo Banjaluka je zastupnik svjetski poznate firme Control Techniques (Velika Britanija) koja djeluje u sastavu velikog proizvođača industrijske elektronike EMERSON.

Contol Techniques je jedan od vodećih svjetskih proizvođača frekventnih regulatora gdje su razvijeni regulatori za sve tipove elektromora za različite aplikacije:

Serija uređaja za pogon asinhronih motora Unidirve i to u varijantama

M200 – frekventni regulatori za pogon asinhronih motora

M400 – frekventni regulatori sa ugrađenim PLC-om

M600 – Frekventni regulator sa mogućnosti pogona u zatvorenoj petlji i pogona modernih permanent magnetnih motora i PLC-om

M700 – Mogućnosti M600 plus mogućnost upravljanja i servo motorima

Mentor SP - Regulator za pogon istosmjernih motora

Digitax - Servo regulatori (varijante base, index, sa PLC itd..)

Affinity - posebna varijanta frekventnog regulatora namijenjena za pogon rashladnih i klimatizacijskih uređaja.

Pored same prodaje frekventnih regulatora mi smo specijalizovani i za opštu automatizaciju u industriji, energetski menadžment i inžinjering. Neke od referenci su radovi u Natron Maglaj, Celex Banja Luka, Vodovodi (Subotica, Laktaši, Novi Sad), Toplane (Subotica, Novi Sad, Beograd, Pančevo), Pilane, drvna inustrija, hladnjače, Rudnici itd..

Master Inženjering doo Banja Luka je dio Master Inženjering doo Subotica. Na stranici www.masterinzenjering.rs možete se bolje upoznati sa ponudom a takođe i preuzeti prevedene brošure frekventnih regulatora.

Veliki dio frekventnih regulatora imamo na stanju koji su spremni za isporuku u roku 24h. Dodatne informacije možete dobiti na telefon 051 308 223 ili na masterinzenjeringbih@gmail.com

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo