C.I.B.O.S.: Najveća firma u oblasti reciklaže metalnog otpada u BiH

04.06.2013 14:03:56

Najveća firma u oblasti reciklaže metalnog otpada u BiH.Igra značajnu ulogu u procesu vraćanja čeličnog i metalnog otpada u tokove obnovljivih resursa. Pri tome se pojedinačne količine decentralizovano sakupljaju sa mjesta nastanka otpada, zatim centralizovano prikupljaju, industrijski prerađuju, privremeno skladište i na kraju predaju krajnjim industrijskim korisnicima na dalju preradu.

C.I.B.O.S. d.o.o. Ilijaš je dio Scholz AG grupe iz Njemačke koja spada u vodeće evropske firme za reciklažu čeličnog i metalnog otpada. U vrijeme kada se priroda prekomjerno eksploatiše, neophodno je da štedljivo raspolažemo raspoloživim resursima. Scholz AG u tom pogledu daje svoj značajan doprinos. Dosljednom reciklažom se sekundarne sirovine ponovo vraćaju u prirodni tok. Štedi se energija i čuva se životna sredina.

Ovo je najveća firma u oblasti reciklaže metalnog otpada u BiH. Zapošljava 155 radnika sa izuzetnom kvalifikovanošću kadrova za obavljanje poslova u oblasti reciklaže. Firma posjeduje 10 lagera u BiH i to u Ilijašu, Tuzli, Mostaru, Gradačcu, Zenici, Travniku, Doboju, Prijedoru, Goraždu i Bosanskom Brodu. Lageri su izuzetno mašinski, transportno i ekološki opremljeni, a većina posjeduje i vlastite kolosijeke.Igra značajnu ulogu u procesu vraćanja čeličnog i metalnog otpada u tokove obnovljivih resursa. Pri tome se pojedinačne količine decentralizovano sakupljaju sa mjesta nastanka otpada, zatim centralizovano prikupljaju, industrijski prerađuju, privremeno skladište i na kraju predaju krajnjim industrijskim korisnicima na dalju preradu. Na taj način Scholz AG značajno daje svoj doprinos u uštedi prirodnih resursa i na taj način dalekosežno osigurava zaštitu životne sredine. Pored toga, primjenjujemo moderne postupke reciklaže, s ciljem, da u potpunosti iskoristimo sekundarne sirovine.

Uz mrežu od preko 300 dobavljača, od znamenitih proizvođača automobila preko Željeznice, pa sve do specijalizovanih dobavljača i malih sakupljača, osiguran je siguran dotok materijala za preradu. Kako bi na pravi način prihvatili sve količine, Scholz AG ima preko 25 direktnih udjela u preduzećima i mnogobrojna stovarišta u sopstvenom vlasništvu, prije svega u južnoj i istočnoj Njemačkoj, ali i u Češkoj Republici. Postoje i značajne lokacije u Francuskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Osim regionalne liderske pozicije u Njemačkoj i Češkoj Republici, Scholz AG se ubraja i u najznačajnija preduzeća za reciklažu metalnog otpada u Hrvatskoj. Sva značajna stovarišta imaju željeznički kolosijek ili osiguran pristup rijeci. Smatramo da je transport željeznicom ili vodenim tokovima sigurno opredjeljenje za uspješnu budućnost. Samo je na taj način moguće redovno snabdijevanje metalnim otpadom, kao sekundarnom sirovinom, preko 200 čeličana, livnica i ostalih kupaca širom svijeta.

C.I.B.O.S. je jedno od vodećih preduzeća za zbrinjavanje čeličnog i metalnog otpada, a ujedno spada i u vodeće ponuđače sekundarnih sirovina, metalnog otpada i metala. U oblasti metalnog i čeličnog otpada kao i u oblasti obojenih metala, vrši se prerada i plasman svih vrsta otpadnog materijala. Mi otkupljujemo otpadni materijal od fizičkih i pravnih lica i od javnih preduzeća, od rušenja i demontaža, nov metalni otpad iz proizvodnje, kao i iz ostalih procesa prerade i dorade.

Garantuje iskustvo i kompetenciju u oblasti reciklaže čelika i metala i usluge u industrijskom sektoru. Scholz grupacija ostvaruje godišnji promet od 8 miliona tona čeličnog i metalnog otpada. Kako bi sa uspjehom savladali ovu izuzetno veliku količinu materijala, stvorili smo mrežu odgovarajućih skladišnih kapaciteta i optimalnu logističku podršku širom Evrope. Na području Bosne i Hercegovine kompanija C.I.B.O.S. ima 12 lokacija za prikupljanje odnosno reciklažu metala. Pored obimnog proizvodnog programa, svojim kupcima nude i širok spektar usluga, za čiji kvalitet garantujemo kompetentnošću, iskustvom ali i savremenom tehničkom opremom za preradu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo