Primjena eMB® preparata u komunalnoj djelatnosti

24.02.2017 13:04:25
Primjena eMB® preparata u komunalnoj djelatnosti

eMB® preparat je specijalno razvijen za obradu krutog i tečnog otpadnog materijala.

eMB® preparat je specijalno razvijen za obradu krutog i tečnog otpadnog materijala. Isti dolazi u obliku tekučine  blago-kiselog mirisa, koja se sastoji od fotosintetickih bakterija, bakterija mliječne kiseline, kvasaca i ostalih specijalnih vrsta mikroorganizama. Osim navedenog , ovaj preparat komercijalno je dostupan kao poboljšivač razgradnje organskih materija (masti i ulja), te proizvoda na bazi celuloze (npr. tolatni papir).  eMB predstavlja heterogenu mikrobnu kulturu unutar koje različite grupe mikroorganizama čine simbiotički, i svojom aktivnošću, utiču na aktivnost ostalih grupa mikroorganizama koji prebivaju u drugim staništima. Osnovu primjene EM mikrobnih vrsta predstavlja činjenica da iste produkuju različite organske kiseline, enzime i antioksidanse. Simbiozom različitih grupa mikroorganizama u eMB® preparatu, u odnosu na zasebno djelovanje mikroorganizama i pod uslovima pravilne primjene, postiču se uspjesni rezultati kod pojave neprijatnih mirisa. Razvoj sumporovodonika(H2S), primarni je i vrlo rasprostranjen problem s kojim se susrećemo u obradi otpadnih voda. Radi se o produktu izmjene materije mikroorganizama (sulfit-reducirajucih bakterija). Ove su bakterije uzrok korozije metala, tj. pumpi, cijevovoda i armiranobetonskih objekata kroz koje prolazi otpadna voda. Pojava neprijatnih mirisa, tj. razvoja gasova poput NH3, H2S, moze se u vrlo kratkom vremenskom periodu, ukloniti pomoću organskih kiselina, koje, svojim djelovanjem, produkuje eMB® mikrobna kultura. Dominacijom fermentativnih eMB® mikroroganizama, dolazi do odumiranja sufit-reducirajućih bakterija uslijed pomanjkanja supstrata za njihov razvoj, te iste više nisu u stanju produkovati sumporovodonik.

Obrada  komunalnih otpadnih voda

S obzirom na postojeći komunalni pročiščivać, iz firme EM Plus D.o.o. Doboj predlažu da se eMBa mikrobni supplement primjeni u objektu u kojem postoji najduži retencijski period otpadne vode. Takvim se postupkom osigurava uspješna biološka obrada otpadne vode. Na toj bi tački u sistemu bilo potrebno instalirati Automatsku dozirnu stanicu koja bi u tačno određenom vremenskom periodu dozirala potrebnu količinu eMBa otopine.

U sistemima u kojima postoji biološka obrada otpadnih voda, EM tehnologija se primjenjuje u svrhu stabilizacije postojeće mikroflore aktivnog mulja, dok u sistemima u kojima postoji isključivo mehanička obrada, inokulacija eMBa otopinom zamjenjuje biološku obradu otpadne vode. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo