Euro-Roal ovlašteni distributer LB.Profile za BiH

11.04.2017 10:02:28
Euro-Roal ovlašteni distributer LB.Profile za BiH

PVC je već decenijama popularan materijal za konstrukcije i stolariju. Njegove karakteristike osiguravaju odličan odnos cijene i kvalitete.

Šta je PVC?

Polivinil hlorid ili PVC je moderan sintetički materijal i vrlo važan član široke porodice polimera. Hemijska formula pvc-a je CH2=CHCl . Sastavljen od soli (57%) i nafte (43%).

Jedna od prvih plastika koja je komercijalno razvijena i danas je u najširoj upotrebi. Dostupan u širokom spektru oblika, PVC nudi varijacije svojstava što ga čini prikladnim za široku upotrebu u modernom životu, od vrećica za krv do dečjih igračaka, slavina, kabelskih izolacija i prozorskih profila. PVC je termoplastičan materijal. Termoplastični materijali su oni koji mogu biti rastopljeni ponovno i ponovno. Termo plastični materijali zagrijani na određenu temperaturu prelaze u talinu, a hlađenjem prelaze u čvrstu formu (otvrdnjavaju).

Kako mnogi govore o njegovoj štetnosti pogledajmo kako nastaje PVC.

Hlorin se proizvodi elektrolizom slane vode. Tada se hlorin kombinuje sa etilenom koji je dobijen iz nafte. Rezultirajući element je etilen dihlorid, koji je pretvoren na vrlo visokoj temperaturi u vinil hlorid monomer.

Te molekule monomera polimerizacijom formiraju masu polivinil hlorida ili PVC. Na primjer tvrdi PVC, kao onaj koji se koristi za proizvodnju prozorskih profila je normalno PVCU (unplasticized).

Ključne karakteristike PVC-a

Čvrst i lagane težine

Otporan na abraziju, lagane težine, odlične mehaničke čvrstoće i tvrdoće – ključne su njegove tehničke prednosti za upotrebu u građevinarstvu i konstrukcijama.

Lagan za obrađivanje

PVC se može lagano rezati, oblikovati, variti i spajati u različite oblike. Upravo zbog tih karakteristika je postao gotovo nezamjenjljiv u proizvodnji prozora, vrata i drugih elemenata građevinske stolarije.

PVC je otporan na degradaciju, hemijsko truljenje, koroziju, udarce i abraziju. Kao proizvod iznimno je cenjen kod širokog spektra korisnika koji ga upotrebljavaju za različite proizvode pogodne za spoljašnju upotrebu. O dugovječnosti proizvoda ide u prilog činjenica da se 85% svjetske proizvodnje PVC-a koristi upravo u gradnji i konstrukcijama.,Na primjer, izračunato je da će više od 75% ukupno proizvedenih PVC cijevi imati vek trajanja duži od 40 godina sa potencijalom korištenja i do 100 godina. U drugim primjenama, kao što su PVC profili za prozore ili PVC vrata, studije pokazuju da će više od 60% ukupno proizvedenih profila imati vek trajanja duži od 40 godina.

PVC je već decenijama popularan materijal za konstrukcije i građevinsku stolariju. Njegove fizičke i tehničke karakteristike osiguravaju odličan odnos cijene i kvalitete. Kao materijal je vrlo konkurentan u uslovima cijene, a ta se vrijednost i povećava sa karakteristikama izdržljivosti, dugovječnosti i jako niskim održavanjem.

Fizičke karakteristike PVC-a dozvoljavaju dizajnerima visok nivo slobode kada dizajniraju nove proizvode ili građevinske oblike gde se PVC koristi kao zamjena ili materijal za obnovu. PVC je najpoželjniji materijal za reklamne panele, prozorske profile i okvire, sustave za tekuću i stajaću vodu, izolaciju kabela i mnoge druge primjene.

Srazmjerno se malo energije potroši tokom proizvodnje PVC-a, a takođe i kod proizvodnje finalnog proizvoda. Termoplastika se može reciklirati, a može takođe biti korištena i kao dio mješavine za reciklirane proizvode. Duž cijele Europe nastaju fabrike koje kao osnovni repromaterijal koriste reciklirani PVC ili njegovu mješavinu. Kako je takav materijal lakši, potroši se daleko manje goriva i manje se stvori štetnih plinova tijekom njegova transporta. A nije nevažna niti njegova dugovječnost. Kada se koristi za proizvodnju stolarije, osigurava velike uštede energije kod grijanja i hlađenja prostorija.

PVC je prirođeno teško zapaljiv a prestaje sa gorenjem kada je uklonjen izvor vatre. Upoređujući ga sa najčešćim alternativama, PVC pokazuje bolje karakteristike u uslovima gorivosti, zapaljivosti, širenju požara i otpuštanju topline.

Prilikom gorenja PVC-a otpušta se plin hydrogen chloride koji rapidno reaguje sa vodenom parom i stvara korozivnu hidrokloričnu kiselinu. Međutim mnoga Evropska nezavisna istraživanja potvrđuju da prilikom požara nastaje veća šteta od betona koji je pod utjecajem plamena i temperature od 1000 C nego od posledica gorenja PVC-a.

Napominjemo, kompanija Euro-Roal prošle godine postigla je strateško partnerstvo za distribuciju visokokvalitetnih profilnih sistema LB.Profile na tržištu Bosne i Hercegovine. Katalog LB.Profile koje distibuira Euro-Roal možete pogledati ovdje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo