60 godina Husqvarna motornih pila!

11.10.2019 09:05:25
60 godina Husqvarna motornih pila!

Motorne pile su prešli dug put od skromnih početaka do moćnih i efikasnih alata kakvi su danas.

2019. je godina u kojoj Husqvarna slavi 60 godina postojanja motornih pila! Motorne pile su prešli dug put od skromnih početaka do moćnih i efikasnih alata kakvi su danas.

Testere su već bile u upotrebi tokom prve četvrtine 19. veka. U Engleskoj su velike kružne i tračne pile korištene kao sredstvo za rafiniranje i rezanje velikih komada drveta u željenoj debljini i dužini. Osovine su još uvijek korištene jer pile nisu bile u stanju prorezati se kroz debela debla.

Raspravlja se o porijeklu moderne motorne pile. Prvu motornu pilu dizajnirao je njemački ortoped Bernhard Heine 1830. Nazvao ga je osteotom, od grčke osteo (kost) i tome ili tomi (rez); bukvalno, bonecutter.

Prvu električnu motornu pilu koja je prešla na proizvodnu liniju 1926. godine patentirao je Andreas Stihl. Bio je to težak i glomazan model, težak je 116 kilograma. Trupe su model donijele u Europu 1941. Prije kraja Drugog svjetskog rata sve motorne pile bile su na kotačima i dvije osobe trebale su ih nositi i koristiti. Kako su razvijene legure aluminija i drugi dijelovi od kovanog čelika, lančane testere su počele postajati sve svjetlije i svjetlije.

Jednom kada je motorna pila dovedena u Evropu, sve se promijenilo. 1959. godine Husqvarna je lansirala svoju prvu motornu pilu Husqvarna 90, prelijepi komad opreme opremljen vrhunskim prigušivačima koji bi razinu buke smanjili za 100%.

Inovacija tu nije stala. 1964. godine Stihl je predstavio prvu antivibracijsku ručku koja je koristila zaštitne elemente za apsorpciju vibracija iz sečiva i motora. Međutim, Husqvarna je usavršila antivibracioni mehanizam s Husqvarnom 180. Model je bio ogroman uspjeh, pokretajući izvoz na sjevernoamerički kontinent.

Veliki proboj dogodio se 1973., kada je Husqvarna, zabrinuta zbog sigurnosnih pitanja, stvorila automatsko puknuće lanca. Sigurnosni standardi učinkovito su uspostavljeni Husqvarninim revolucionarnim dizajnom. Hiljade povreda spriječeno je kao rezultat ovog otkrića.

Husqvarna je 1980. godine lansirala Husqvarna 40, motornu pilu od lakih kompozitnih materijala. Kompaktni dizajn i smanjena težina značili su da se može koristiti i duže vremensko razdoblje.

Husqvarna je revolucionirala industriju motornih pila još jednom uvodeći svijet u funkciju AutoTune. Nova inovacija, predstavljena 2009. godine, automatski reguliše protok goriva, optimizirajući performanse i minimizirajući emisiju izduvnih gasova.

Husqvarna je 2012. lansirala niz baterijskih proizvoda koji nude benzinske performanse. To je zapravo značilo nulu izravnih emisija i smanjenu razinu buke. Kao rezultat toga, pojednostavljeno je održavanje i nivo vibracija dostigao je rekordno nisku razinu.

Daleko smo stigli od teških sjekira i medicinskih osteotoma. Motorne pile su iz godine u godinu sve čvršće i snažnije. Korištenjem najboljih motornih pila koje tržište nudi, doprinosite stalnom razvoju industrije motornih pila.

I danas vodeći u industriji, Husqvarna modernu motornu pilu podiže na novu razinu. Počevši od lanca testere za X-Cut 2016, Husqvarna je ponudila novo iskustvo rezanja koje je rezultiralo većom efikasnošću.

THOR d.o.o. Doboj je ovlašteni zastupnik švedske kompanije Husqvarna AB za tržište Bosne i Hercegovine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo