Ford B-Max zvanično stigao u BiH

05.02.2013 09:17:49

Kao što je prošle sedmice i najavljeno, jučer je u prostorijama F-AC u Sarajevu predstavljen novi Fordov model, briljantni B-MAX, koji već neko vrijeme pokreće bujicu pozitivnih komentara širom svijeta.

Kao što je prošle sedmice i najavljeno, jučer je u prostorijama F-AC u Sarajevu predstavljen novi Fordov model, briljantni  B-MAX,  koji već neko vrijeme pokreće bujicu pozitivnih komentara širom svijeta.

Baziran na globalnoj Fordovoj platformi za vozila iz B-segmenta, koju dijeli s iznimno uspješnom novom Fiestom,  B-MAX predstavlja viziju višenamjenskog premium  kompakta - MAV – koji se odlikuje prostornošću i svestranošću unutar pametne i privlačne spoljašnjosti.

B-MAX dugačak je tek nešto više od 4 metra, samo 13 cm duži od Fieste sa petero vrata i punih 30 cm kraći od modela C-MAX; sa ovim dimenzijama savršeno je pozicioniran da zadovolji sve veću potražnju za manjim automobilima, prilagođenim zagušenim gradskim uslovima, ali  bez kompromisa po pitanju unutrašnjeg prostora i udobnosti putnika.

Ono što B-MAX odvaja od sličnih automobila svakako je originalno rješenje kada su u pitanju vrata, pa je maštovito izostavljen tzv. B stub koji razdvaja prednja i zadnja vrata. U praksi ovo znači da otvorena prednja i zadnja vrata nude izvanredan pristup unutrašnjosti, sa otvorom širim od 1,5 metar, što značajno olakšava ulazak i izlazak sa zadnjih sjedišta, posebno djeci u dječijim sjedištima ili prilikom utovara i istovara pri kupovini.

Malik Pašić, Brand Manager za Ford u F-AC, naglasio je: "Ovakav inovativan koncept razvijen je nakon intenzivnih inovacijskih projekata, na kojima su Fordovi timovi proveli dosta vremena posmatrajući vozače i njihove dnevne rutine, poput odlaska u kupovinu ili smještanja djece na stražnje sjedište,  kako bi se dobila što jasnija slika o tome šta kupci zaista žele u kompaktnom automobilu. Njegovo genijalno rješenje otvaranja vrata  nudi uzbudljive nove ideje o tome šta je moguće sa kompaktnim vozilom."

Nadalje, jedinstveni Fordov sistem vrata za laki ulazak i izlazak pruža nove nivoe udobnosti, pristupa i fleksibilnosti. Posjeduje konvencionalna, na šarkama oslonjena prednja vrata i zadnja klizna vrata, kombinovana u novi dizajn karoserije. Struktura i prednjih i zadnja vrata ojačana je Boron čelikom ultra visoke čvrstoće u ključnim nosećim oblastima, tako da ramovi na vratima „rade“ zajedno kako bi apsorbovali energiju eventualnih bočnih udara.

Fleksibilan sistem zadnjih sjedišta koja su podijeljena u odnosu 60/40 omogućava da se preklope uz pomoć jednostavnog mehanizma "jedna ruka, jedan pokret". Suvozačevo sjedište se također može preklopiti, stvarajući tako široku ravnu površinu pogodnu za prevoz predmeta dužine do 2,34 metra.

No, ovo nisu jedina inovativna rješenja koja nam stižu iz Forda kada je u pitanju B-MAX.

B-MAX donosi nove standarde za potrošnju goriva u svojoj klasi. Benzinski 1,0-litarski Ford EcoBoost motor, "Internacionalni motor godine 2012", dostupan je u verzijama sa 100 i 120 KS; verzija sa 120 KS postiže vodeću emisiju CO2 u klasi -  114 g/km  - granica tolerancije emisije CO2 130 gr/km - te potrošnju od 4.9l/100km. Ostali benzinski motori uključuju 1.4 litarski Duratec motor od 90KS ili 1.6 litarski Duratec motor od 105KS koji dolazi u kombinaciji s Fordovim Powershift automatskim mjenjačem sa šest brzina i sa najsavremenijom tehnologijom dvostruke spojke.

Prema riječima Malika Pašića, B-MAX će na našem tržištu ubrzo biti dostupan i sa dizel Duratorq TDCi motorom od 1,5 litara (75 KS) koji nudi izvanrednu efikasnost u potrošnji goriva. Uz emisiju CO2 od 109g/km, potrošnja goriva iznosi 4.1l/100km.

B-MAX je također  prvo vozilo u svom segmentu koje nudi sistem Active City Stop, napravljen da pomogne vozačima da izbjegnu sudare pri niskim brzinama.

Nadalje, Ford je dokazao svoju superiornost i kada je u pitanju sigurnost putnika, pa nudi sedam najsavremenijih zračnih jastuka još u osnovnom nivou opreme: zračne jastuke za vozača i suvozača, 3D bočne vazdušne jastuke, vazdušne zavjese koje se protežu cijelom dužinom kabine te vazdušni jastuk za koljena vozača. B-MAX je prvi Ford koji omogućava deaktivaciju vazdušnog jastuka za suvozača, za one koji na prednjem sjedištu voze unazad okrenuto dječije sjedište.

Početna cijena B-MAX-a iznosiće 29.000 KM, što je, kako kažu u F-AC, veoma pristupačna cijena za sve što ovaj automobil nudi.

Pored promocije samog vozila, predstavljen je i nesvakidašnji video spot za novi B-MAX, snimljen na olimpijskom bazenu u Barceloni, gdje je poznati režiser Martin Campbell na jedinstven način dočarao performanse B-MAX-a.

Mirhad Šabotić, izvršni Direktor F-AC u svom obraćanju rekao je: "Genijalni, novi Ford B-MAX, čija prodaja započinje danas na našem tržištu, kupcima nudi neke od najnaprednijih tehnologija u malim automobilima i donosi više povezanosti, ekonomičnosti i još prijatnijeg iskustva u vožnji. Kupci koji žele kompaktan i svestran automobil sada imaju novu mogućnost. Ford B-MAX zaista dovodi u pitanje tradicionalno razmišljanje o malom automobilu, on je pionir koncepta koji nije pokušao bilo koji drugi proizvođač. Vjerujemo da će Ford B-MAX imati ogroman utjecaj na tržište kompaktnih automobila".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo