Globus Bijeljina: Planiranje i organizovanje događaja i manifestacija

14.03.2014 12:30:36

Firma "Globus" je privatno vlasništvo porodice Zupur iz Bijeljine. Pravno, osnivač i vlasnik firme je Milenko Zupur, formalno vlasnici su Milenko i Svjetlana Zupur. "Globus" je registrovan 2001. godine, mada korijeni "Globusa" potiču i od ranije.

Firma "Globus" je privatno vlasništvo porodice Zupur iz Bijeljine. Pravno, osnivač i vlasnik firme je Milenko Zupur, formalno vlasnici su Milenko i Svjetlana Zupur.

"Globus" je registrovan 2001. godine, mada korijeni "Globusa" potiču i od ranije.

Prvu ugostiteljsku radnju, Milenko Zupur otvara u prostorijama društvenog doma 1986. godine, a prvu trgovačku radnju STR "Cico" 1987. godine, 1990. godine registruje caffe restoran "ZM" u Ilijašu-Ljubnići.

Neke i mnoge druge stvari, ratna dešavanja u periodu od  1992.-1995. godine,  prekidaju privatni biznis Milenka Zupura koji se nastavlja 1996. godine u Dvorovima, Gril "Cico", 1997. godine, SUR Pečenjara "Globus", što 2001. godine prerasta u DOO "Globus".

Po osnivanju kompanije DOO "Globus" osnovno zanimanje bilo je ugostiteljstvo, a s obzirom da se uglavnom radilo o pripremi i prodaji pečenja, vrlo brzo se prišlo izgradnji i registraciji klaonice. Posjedovanje klaonice otvaralo je mogućnosti za registaciju i formiranje mesnica, novih restorana, roštiljnica...

Konstantne građevinske aktivnosti nametnule su potrebu za formiranje sopstvene građevinske operative koja je upotrijebljena za proizvodnju betonskih blokova i betonske galanterije.

Farma za 2000 svinja, farma goveda sa kapacitetom od 250 grla, matično stado ovaca sa jagnjadima od 1000 grla, je djelatnost koja je zaživjela od 2005. godine, a bila je neophodna pozadinska baza za potrebe klaonice i prerade mesa. Farma tovnih svinja do kraja 2011. godine upotpuniće najsavremenije prasilište kapaciteta od 440 krmača prasulja koje će u budućnosti „Globus“     snadbijevati sa 10000-12000 prasadi na godišnjem nivou. Potrebno je bilo da se pokrene i poljoprivredna proizvodnja iz više razloga. Potrebno je bilo izđubravati farme, a najbolji način za to je vlastita površina za sjetvu.

Vrlo brzo u sklopu Globusa zasijano je 50 ha površine uglavnom kukuruzom, ječmom i pšenicom. Potreba kao i mogućnost ostvarivanja profita uslovili su formiranje pekare koja punim kapacitetom počinje sa radom 2006. godine.

Pored svih navedenih djelatnosti firma je punu afirmaciju u širem okruženju stekla kroz organizaciju raznih manifestacija.

Tužni skupovi povodom sahrana ili obilježavanja pomena prilikom prisjećanja na određene osobe, kao i vesela događanja rođenja, krštenja, punoljetstva, vjenčanja ili nekog drugog povoda gotovo je nemoguće zamisliti bez Globusa.

U periodu od 2003.-2011. godine "Globus" je svoju imovinu obogatio sa više vrsta šatora, koji su u bukvalnom smislu riječi pretvoreni u pokretne hotele. Postaviti šator ondje gdje je to potrebno, dekorisati šator ili bilo koji drugi ambijent, postaviti stolove i stolice, posuđe i bilo koju drugu opremu za potrebne događaje, organizovati prijem, zvanicu, spremiti i poslužiti raznovrsnu hranu, a sve to uz povoljne cijene i visokoprofesionalnu poslugu, je osnovna djelatnost Globusa.

Globus posjeduje i salu za svečanosti koja se nalazi u sklopu restorana Globus-Hase sa kapacitetom od 360 mjesta, kako i dva svadbena salona u Dvorovima, ukupnim kapacitetom od 1500 osoba.

Globus d.o.o. Bijeljina trenutno raspolaže sa šatorima za svadbe sa ukupnim kapacitetom od 2500 osoba. Šatori za svadbe su sa kvadraturama od 100m2 do 1500 m2.

Danas firma Globus zapošljava oko 250 radnika. Većinu radnika čine zanatlije i radnici sa SSS, a menadžment firme čine mladi visokoobrazovani stručnjaci na kojima im mogu pozavidjeti i evropske firme.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo