Agencija PRVI KORAK d.o.o. Konjic: Izrada platforme za razvoj konkurentne turističke destinacije

24.10.2022 08:40:20
Agencija prvi korak platforma za razvoj konkurentne turističke destinacije

Grad Konjic i Agencija za ekonomski razvoj "PRVI KORAK" d.o.o. Konjic realizovali su projekat pod nazivom "Izrada platforme za razvoj konkurentne turističke destinacije"

Grad Konjic i Agencija za ekonomski razvoj "PRVI KORAK" d.o.o. Konjic realizovali su projekat pod nazivom "Izrada platforme za razvoj konkurentne turističke destinacije" koji finansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke kroz EU4Business projekt.

Osnovni cilj ovog projekta bio je izrada platforme kao osnova za razvoj konkurenata turističkih destinacija uspostavljanjem i jačanjem javno-privatnog dijaloga te postizanjem dodatnih sinergističkih učinaka razvoja i integracije dio turističke ponude grada Konjica, s posebnim fokusom na rafting kao jedan od vodećih oblika turističke ponude grada Konjica

Realizacija projekta doprinijela je unapređenju javno-privatnog dijaloga turističkih aktera, što je rezultiralo izradom Odluke o uspostavi sustava kontrole raftinga na rijeci Neretvi, koju je usvojio Konjic Gradsko vijeće

U cilju mapiranja rafting sekcije kroz ovaj projekat, izrađene su i informativne ploče na ulaznoj i izlaznoj rafting stanici, znakovi i znakovi upozorenja, koji bi trebali doprinijeti očuvanju prirode i okoliša, sprečavanju skrnavljenja ra i smanjenje ozljeda

Za potrebe uređenja izlazne rafting stanice na lokaciji Luke, kroz ovaj projekat urađen je i Glavni projekat sa hidrološkom studijom, koji predstavlja osnovu za buduće projekte uređenja ovog područja.

Izrada ove platforme osnova je za dalje unapređenje ovog područja, a izradom brošure ima za cilj doprinijeti promociji Konjica kao atraktivne turističke destinacije s posebnim fokusom na rafting kao jedan vodećih oblika ponude grada Konjica.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business projekat Evropske unije podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Vrijedan je 16,1 miliona eura, a zajednički su ga finansirali Evropska unija u iznosu od 15 miliona eura bespovratnih sredstava i Savezna Republika Njemačka u iznosu od 1,1 milion eura. Projekat su zajednički provodili GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do jula 2022. godine. EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije - Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana