Blagodat prirode

Šoljica kamilice dnevno tjera stres i ne trebamo kucati u drvo da bi tako i ostalo!

12.04.2023 08:54:20
franck čaj od kamilice

Čaj od kamilice koristio se kao lijek za sve bolesti

Jedinstvena biljka izrazite arome, kamilica je prastari lijek koji su naše bake koristile gotovo za svaku boljku. Njome su liječili nervozu želuca, uzimali je zbog nesanice, stavljali obloge na rane, itd. Potpuno opravdano, jer je moderna medicina powrdila da kamilica ima protuupalna, antibakterijska, umirujuća i antialergijska svojstva.

Ljekovitost kamilice dolazi od bijelo-žutog cvijeta koji sadrži flavonoide, hlapiva ulja i niz drugih ljekovitih sastojaka. Učinkovita je u terapiji boljki vezanih uz dišni, probavni i živčani sistem. Njeni su osušeni cvjetovi poznati po sedativnim svojstvima. Dokazano je da kamilica smanjuje anksioznost, stres i napetost.

Šoljica čaja dobro će nam doći u svako doba – opustit će mišiće i umiriti cijelo tijelo. Upravo je zato ćaj od kamilice poželjno piti prije spavanja jer smanjuje nemir, uravnotežuje i utjeće na miran san. Zato se osobama koje pate od nesanice i želučanih tegoba prouzročenih prevelikom napetošću preporućuje da prije spavanja obavezno popiju šoljicu ćaja. od kamilice. Umirit će ih i njen miris.

Kamilica je prava blagodat prirode, čija ljekovita svojstva savremeni čovjek, nažalost, ne pozna dovoljno ili ih jednostavno zanemaruje jer mu je lakše progutati hemijski farmaceutski proizvod za ublažavanje, primjerice, želuianih tegoba. A dovoljno bi bilo samo uzeti šolju čaja od kamilice.

Franck čaj kamilica sadrži cvjetove kamilice čija eterična ulja daju jedinstveni miris čaja kojeg svatko prepoznaje i cijeni. Potrebno je 6 kg svježeg cvijeta kamilice za 1 kg suhog cvijeta ove plemenite biljke.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana