hranjiv i lagan

Priča o uspjehu: Kako je sirni namaz Labne u rekordnom roku osvojio srca ljubitelja slasnih zalogaja

08.05.2023 12:33:51
Lactalis BH Labne sirni namaz

Iako mu je porijeklo sa Bliskog istoka i Mediterana, sirni namaz Labne sve je popularniji u cijelom svijetu, a ljubitelji ovog namaza osmislili su raznovrsna jela sa kojima ga kombinuju.

U biti je labne, labneh, lebaneh, labni ili kako god ga zvali napravljen od procijeđenog jogurta i ima tek polovinu masti i kalorija standardnog krem sira, što ga čini laganijom varijantom.

Napravite sami svoj labne

Svima je, sigurno, mnogo lakše kupiti gotovi labne namaz u prodavnici, ali je njega vrlo lako moguće napraviti i kod kuće. Labne nastaje kada se surutka procijedi iz jogurta, ostavljajući gustu, kremastu, ne baš čvrstu supstancu sličnu siru koja se može koristiti kao umak, namaz ili sastojak za miješanje.

Pravljenje labne namaza uključuje miješanje soli u kvalitetan punomasni obični jogurt, po mogućnosti grčkog tipa, a zatim ga cijedite kroz gazu dok ne postignete željenu konzistenciju. Vežite gazu u lopticu i stavite je u sito iznad duboke posude. Nakon otprilike pola dana do dan cijeđenja u frižideru, labne dostiže meko stanje savršeno za umakanje. Što duže pustite da se cijedi, labne postaje gušći, dok na kraju ne dostigne teksturu bloka krem sira.

Nakon što je spreman za korištenje i jelo, labne možete jesti i sa slanim i sa slatkim jelima, ali i kao prilog začinjenim jelima. Labne se može koristiti na bilo koji način na koji biste inače koristili krem sir, kao što je namaz na pecivima, kao sastojak za pečenje ili kao umak za vaše omiljeno voće i povrće. Nota jogurta mu daje osvježavajući okus. Labne se ne zgrušnjava na visokim temperaturama, što ga čini posebno korisnim za kuhanje. Labne možete koristiti za lakšu verziju kolača od sira, kao podlogu za umak ili kao zamjenu za pavlaku. Također, možete ga pomiješati sa malo nara i meda za lagan i osvježavajući doručak.

Hranjiv i lagan namaz

Ukoliko nemate vremena i ne ide vam pripremanje domaćih proizvoda, ne morate se mučiti jer vrlo jednostavno možete doći do ekstra kvalitetnog sirnog namaza i to u bilo kojoj prodavnici u koju odete. Lactalisov President Labne, nastao prema čuvenoj tradicionalnoj recepturi, idealan je za svaki obrok kojeg prepoznaju brojni potrošači i rado traže na policama svojih marketa. S obzirom na to da sadrži visoki nivo kalcija, bjelančevina, minerala i vitamina, President Labne, osim gastronomske, ima i visoku hranjivu vrijednost.

Jednom kada se upoznate sa njegovim okusom i raznovrsnošću, sigurni smo da će Labne zamijeniti druge namaze koje ste do sada koristili, a na vama je da izaberete pakovanje od 100, 200 ili 400 grama i da smislite sa čime ćete ga kombinovati.

Prijatno!

Proizvodi kompanije Lactalis BH proizvode se u mljekari u Gradačcu, od mlijeka koje se otkupljuje od 1.500 domaćih farmera. Lactalis BH poznat je po svojim brendovima Dukat i Domaće blago, ali i brendovima Président, Galbani, Alpsko mleko, Sirela, Parmalat i Lactel, koje distribuira na tržištu Bosne i Hercegovine. Više informacija o svim proizvodima kompanije Lactalis BH možete pronaći na https://lactalisbh.ba/.

PODIJELI:
TAGOVI: Lactalis Labne sirni namaz

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana