Novo u knjižarama Šahinpašić: Ja sam Malala

17.11.2014 12:22:20
Novo u knjižarama Šahinpašić: Ja sam Malala

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da u knjižarama Šahinpašić i drugoj knjižarskoj mreži možete kupiti dugo očekivanu knjigu "JA SAM MALALA", dobitnice Nobelove nagrade za mir.

Autobiografija Malale Jusufzai potresna je ispovjest Pakistanske djevojčice koja je zbog izopačenosti jedne nazadne ideologije postala žrtva atentata. Malala je preživjela pokušaj ubistva i nakon toga smogla snage ispripovjedati nevjerovatno sentimentalnu i poučnu priču, koja može biti inspiracija svima koji osjećaju da su žrtve društvene nepravde. Njena tiha borba, njen edukacijski aktivizam i njena lična hrabrost prepoznati su kao univerzalno vrijedni, a njena priča otkriva se kao neprocjenjiv publicistički dragulj. A svaki čitalac prije nego uzme knjigu u ruke mora znati da je ova neobična djevojčica zbog svoje principijelnosti i hrabrosti nagrađena Nobelovom nagradom za mir.

Malali Jusufzai je, zbog odluke da nastavi svoje školovanje uprkos javno obznanjenoj zabrani, talibanski fanatik pucao uglavu. Tim činom legitimirao je svoju borbu za društvo nejednakosti i surovost i ubijeđen kako je najveći životni uspjeh pojedinca žrtvovanje za ispraznost prevaziđenih ideologija. Njegov čin pokrenuo je lavinu događaja koji će, ironično, za posljedicu imati svrgavanje talibanske oligarhije  u pokrajini Swat i zatvaranje radikalnih imama. Još je veća ironija što je njegov čin uspio rastrgane i posvađane pakistanske društvene sile ujediniti oko jedne stvari – oko prava svake osobe na slobodan i dostojanstven život, a upravo je mala Malala postala njenim najprepoznatljivijim simbolom.

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da u knjižarama Šahinpašić i drugoj knjižarskoj mreži možete kupiti dugo očekivanu knjigu "JA SAM MALALA", dobitnice Nobelove nagrade za mir. Malala, pakistanski borac za prava djevojčica na obrazovanje, najmlađa je dobitnica tog prestižnog priznanja koje joj je dodijeljeno za nesebičan rad protiv nasilja nad djecom.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Slobodno vrijeme