Magija sevdalinke

HP SEVDAH predstavlja "Ašik osta' na te oči" u izvedbi Štanić Mustafe!

13.02.2023 12:02:22
ašik osta na te oči hayat produkcija hp sevdah Arel Češljar

"Ašik osta na te oči" je mlađa sevdalinka koje ja nastala u periodu između dva svjetska rata

"Ašik osta na te oči" je mlađa sevdalinka koje ja nastala u periodu između dva svjetska rata. Uticaj sevdaha je imao važnu ulogu u bosanskohercegovačkom književnom svijetu koji je u međuratnom periodu zapažen u djelima Safveta-bega Bašagića, Alekse Šantića i Osmana Đikića. Na taj način, sevdalinka "Ašik osta na te oči" nije narodna pjesma i ne pripada usmenoj književnosti jer ima autora svoga teksta, Osmana Đikića, poznatog mostarskog pjesnika i dramatičara. Osman Đikić je autor još nekih sevdalinki za koje se misli da su narodne, kao što su: Đaurko mila i Đela Fato, đela zlato.

Sevdalinka "Ašik osta na te oči" predstavlja veličanje ljubavi sa predominantnom strašću koja se krije ispod površine. Ova sevdalinka kombinuje elemente žudnje i želje momaka sa stidljivošću i pristojnošću djevojaka između kojih stoji neizostavan topos svake sevdalinke. Ašik-pendžer koji pored toga što je prepreka, tako je i sredstvo za izjavljivanje ljubavi stoljećima.

Slušatelj ne može odoljeti ovoj pjesmi koja ga uvlači u magiju sevdalinke i svijet vlastite mašte. On je izolovan daleko od briga svakodnevnog života i prebačen u razmišljanje o svojim snovima i željama.

Sevdalinka "Ašik osta na te oči" je prva od mnogih koje će se predstaviti javnosti u sklopu projekta HP Sevdah kojeg je pokrenuo Arel Češljar, kreativni muzički producent Hayat Productiona.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Slobodno vrijeme