Završena regionalna takmičenja sportskih igara mladih

31.07.2018 08:06:24

Završena regionalna takmičenja Sportskih igara mladih: Sve je spremno za Veliko Finale u Sarajevu

Osme BH Telecom Sportske igre mladih su u prethodnom periodu posjetile i četiri posljednja grada koja su planirana za prvi dio ovogodišnjih takmičenja Sportskih igara mladih. Radosna SIM turneja posjetila je Zenicu, Srebrenik, Tuzlu i Bugojno te su i ovi gradovi dobili predstavnike za Veliko finale Igara  Sarajevu.

Važan segment Igara i ove godine je fer plej koji podrazumijeva pridržavanje sportskih pravila i poštivanje protivnika, a koji Igre promovišu na terenu kroz projekat "Fer igra za fer djetinjstvo" u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH i uz finansijsku podršku USAID-a. Cilj ovog projekta je promovisati fer plej, prijateljstvo, solidarnost, toleranciju i sve lijepe stvari koje čine djetinjstvo. Bavljenje sportom je važan segment zdravog i cjelokupnog razvoja svake osobe, te je upravo on povezao djecu iz cijele zemlje.

Olimpijski komitet BiH je već dugi niz godina Specijalni partner Igara, te se među najmlađima iz BiH, kroz takmičenja i druženja, promovišu olimpijska i sportska načela. Ekipe koje su se u Zenici pokazale kao najuspješnije u košarkaškim utakmicama su "Šanerke" u ženskoj konkurenciji, te ekipa "Basket" u muškoj konkurenciji.

"Osvojile smo prvo mjesto na Kinder plus Sport CUP-u u Zenici i drago nam je što ćemo po drugi put učestvovati na finalu Igara u Sarajevu" istakla je Sajra Čaić, kapiten ekipe "Šanerke".

Pobjednici nogometnog turnira za mlađu kategoriju, 2007. godište i mlađi u Srebreniku, bili su dječaci iz ekipe "NK Tinja" iz Tinje koja je u finalnoj utakmici uspjela savladati vršnjake iz ekipe "Rapatnica".

"Mi smo osvojili drugo mjesto na Poli CUP-u u nogometu i nadamo se da ćemo naredne godine ostvariti plasman na finale Igara u Sarajevu. Čestitamo pobjednicima i neka se potrude da u Sarajevu budu najbolji", rekao je kapiten drugoplasirane ekipe, Elmir Sendić.

U Tuzli su održana takmičenja u nogometu, rukometu, odbojci i košarci, te je i ovaj grad dobio predstavnike za Veliko finale Igara u Sarajevu. Mnogobrojne ekipe i publika u Tuzli, družili su se i sa Bingosima koji su odigrali i revijalnu utakmicu sa najmlađim fudbalerima. Kada je riječ o Gorenje CUP-u, rukometnom takmičenju, pobjedu u Tuzli su ovaj put odnijele ekipe "RK Sloboda" u muškoj konkurenciji te OŽRK "Jedinstvo" u ženskoj konkurenciji. Bugojno, kao posljednji grad domaćin Igara za ovu godinu, je okupilo ekipe iz čitave Bosne i Hercegovine, koje su još jednom željele pokušati ostvariti plasman na Veliko finale Igara. Jedna od takvih ekipa je i "ŽOK Zavidovići" koja je svoju sreću okušala po treći put u okviru Plazma CUP-a, ali su nažalost i ovom gradu, osvojili drugo mjesto. Odlične utakmice odigrane su i u okviru Coca-Cola CUP-a, takmičenja u nogometu za stariju starosnu kategoriju, a ekipa koja će Bugojno predstavljati na finalnom takmičenju Igara u Sarajevu, u muškoj konkurenciji, nosi naziv "Barbike".

Sarajevo će i ove godine ugostiti djevojčice i dječake, pobjednike regionalnih takmičenja iz 34 bh. grada koji će imati priliku doputovati u glavni grad BiH, te učestvovati na finalnom takmičenju Igara koje će se održati od 7. do 11. augusta. Ove godine, u Sarajevu, na finalu Igara, učestvovat će 1.910 finalista iz čitave Bosne i Hercegovine, a u prethodnih sedam godina, 12.008 mališana je imalo priliku biti dio Velikog finala. Pored takmičenja, finalisti će imati priliku upoznati glavni grad BiH, stvarati prijateljstva te kreirati uspomene koje će im ostati za cijeli život.

"Pobjednici regionalnih takmičenja u Sarajevu će tokom pet dana imati cjelodnevni boravak, koji ne uključuje samo takmičarski dio. Obilazak grada, Zemaljskog i Olimpijskog muzeja, upoznavanje sa poznatim bh. sportistima i prilika da im SIM-ovci postave pitanja u vezi sa njihovim sportskim uspjesima te privatnim životom, šetnja Baščaršijom, nezaobilazan zajednički ručak – sve je to dio petodnevnog druženja. Pobjednici Velikog finala, predstavljat će BiH na Međunarodnom finalu Igara u Splitu gdje će se boriti za titulu najboljih u regiji", kazala je Ena Jažić, PR menadžerica Sportskih igara mladih u BiH.

Više informacija o lokacijama održavanja finalnog takmičenja Igara može se pronaći na www.igremladih.ba, a svim gledateljima, koji žele pružiti podršku najmlađim sportistima iz svih dijelova BiH, ulaz je besplatan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Slobodno vrijeme