Baza podataka Dodjele ugovora sadrži informacije o firmama koje pobjeđuju na javnim nabavkama i pozivima

DODJELE UGOVORA vam odgovaraju na pitanje: “Ko je pobjeđivao na tenderima i po kojim cijenama?”

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 20.03.2023. 14:48

Dodjela dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2022. godinu privrednom društvu MILES d.o.o. Čitluk

Izvor: Službene novine Federacije BiH, Broj 19, 17.03.2023.

Na osnovu člana 56. stav (2) Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 35/05) i Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o davanju prethodne saglasnosti na Prijedlog rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2022. godinu privrednom društvu MILES d.o.o. Čitluk u iznosu od 639.890,00 KM ("Službene novine Federacije BiH", broj 15/23), federalni ministar energije, rudarstva i industrije donosi


 

RJEŠENJE


O DODJELI DIJELA SREDSTAVA TRAJNOG REVOLVING FONDA KOD UNION BANKE D.D. SARAJEVO FEDERALNOG MINISTARSTVA ENERGIJE, RUDARSTVA I INDUSTRIJE ZA DUGOROČNO FINANSIRANJE PROJEKATA PUTEM DODJELE KREDITA ZA 2022. GODINU PRIVREDNOM DRUŠTVU MILES D.O.O. ČITLUK U IZNOSU OD 639.890,00 KM


 

I

 

Ovim Rješenjem, u skladu sa Programom utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2022. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 42/22), utvrđuje se dodjela dijela sredstava, privrednom društvu MILES d.o.o. Čitluk, Gospodarska zona Tromeđa VII broj 5, JIB 4227202950000, iz sektora proizvodnje uređaja za dizanje i prenošenje, u iznosu od 639.890,00 KM. Navedena sredstva su kreditnog karaktera, sa rokom otplate 60 mjeseci, sa grace periodom od 12 mjeseci, kamatnom stopom od 0,5% na godišnjem nivou i biće utrošena za finansiranje dogradnje poslovnih prostorija i nabavke opreme. Ulaganja u dogradnju poslovnih prostorija (uredi za rad inženjera i projektanata na pripremi proizvodnje) se odnose na građevinsko zanatske radove na objektu, poslovno-proizvodni objekat i obuhvataju: pripremne radove, zemljane radove, betonske i armiranobetonske radove, armiračke radove, zidarske radove, izolatorske radove, krovopokrivačke radove, limarske radove, fasaderske radove, keramičke radove, kamenopolagačke radove, gipskartonske radove, ličilačke radove, bravarske radove i ostale radove. Ukupna cijena građevinsko-zanatskih radova prema ponudi broj:068-07/22 ponuđača GRADINVENT d.o.o. Mostar iznose 338.654,07 KM.

Nabavka opreme obuhvata nabavku sljedeće opreme: hidraulična abkant preša Durma, prema ugovoru broj: 1/2022 zaključenog sa društvom GENESIS GRUPA d.o.o. Zagreb, Hrvatska, iznosi 301.541,69 KM, kombinirani stroj za sječenje, prosjecanje i probijanje Durma prema predračunu broj: 01-348/2022 dobavljača GENESIS GRUPA d.o.o. Zagreb, Hrvatska, na iznos 29.276,43 KM.

Ponuđeni kolateral za obezbjeđenje kreditnih sredstava je:

A)1. Nekretnina upisana u ZK izvadak br. 42 K.O. MEĐUGORJE kao:

- parcela br. 17/34; u naravi DONJA DUBRAVA, poslovna zgrada u privredi površine 1404 m
2, poslovna zgrada u privredi 565 m2, zemljište uz privrednu zgradu površine 2007 m2 sveukupne površine 3976 m2

U B-vlasničkom listu kao vlasnik nekretnine upisano je pravno lice MILES d.o.o. Čitluk sa udjelom 1/1

U C teretnom listu nema upisanih tereta.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će se na nekretnini opisanoj pod tačkom A)1 upisati kao hipotekarni povjerilac prvog reda.

Procjena nekretnine opisane pod A)1 sačinjena je u siječnju 2023. godine od strane sudskog vještaka Planinić Ante, dipl. ing. građ kojom je utvrđeno da ukupna vrijednost iznosi 1.405.998,00 KM.

Na gore navedenim nekretninama založno pravo će se upisati u korist Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (u daljem tekstu: Ministarstvo). Obzirom da je namjena kredita nabavka i pokretnih stvari, potrebno je da se iste založe kao dodatni kolateral, bez obzira na ostale vrste kolaterala, gdje će se založno pravo upisati u korist Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Bjanko mjenice, sa ovlaštenjima za popunu istih pravnog lica MILES d.o.o. Čitluk ( 20 kom.), vlastite mjenice sa ovlaštenjima za popunu istih vlasnika/sudužnika pravnog lica - Ivanković Anka (1 kom), polica osiguranja nekretnina od standardnih rizika osiguravajućeg društva vinkulirana u korist Ministarstva za cijelo vrijeme trajanja otplate kredita.

Svi instrumenti osiguranja iz ovog člana bit će deponovani kod Komisionara/Union banke d.d. Sarajevo (u daljem tekstu: Banka), a kopije istih bit će dostavljene Ministarstvu uz potvrdu da su originali deponovani kod Banke.


 

II.

 

Sredstva iz tačke I ovog Rješenja, utvrđena su Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o davanju saglasnosti Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za uspostavu Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita -Trajni revolving fond ("Službene novine Federacije BiH", br. 27/14, 91/14, 106/14,3/15 i 24/16), a realizirati će se putem Union banke d.d. Sarajevo. Navedena sredstva se dodjeljuju po pravilima državne pomoći male vrijednost - de minimis pravilima, u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", broj 10/12), odnosno Uredbi o namjeni, kriterijima i uslovima za dodjelu državne pomoći u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 27/18), po kojima se može dodijeliti državna pomoć pojedinačnom privrednom subjektu u visini do 400.000,00 KM, u bilo kom periodu u toku tri uzastopne fiskalne godine. Iznos državne pomoći dodijeljen ovim Rješenjem iznosi 58.844,4 KM (razlika između referentne kamatne stope i kamatne stope po kojoj se dodjeljuju kreditna sredstva).

 

III.

 

Banka će na osnovu donesene i objavljene Odluke i Rješenja, te nakon dostavljanja potrebne dokumentacije za zasnivanje hipoteke u roku do 60 dana od dana objave Rješenja, izvršiti ugovaranje sa korisnikom kredita. U protivnom Odluka i Rješenje se stavljaju van snage.

Naknadu za obradu kreditnih zahtjeva, Banka će obračunavati i naplaćivati od korisnika kredita jednokratno u visini 0,5%. Isplata kredita će se vršiti na način utvrđen aktima Banke i u skladu sa Ugovorom o kreditu, Programom i ovim Rješenjem.


 

IV.
 

U svrhu kontrole namjenskog korištenja dodjeljenih sredstava korisnik je dužan provesti odobrenu investiciju u cijelosti, te između ostalog dostaviti Ministarstvu i Banci Izvještaj o provođenju odobrene investicije sa prikazom očekivanih učinaka investicije, i to najkasnije do 6 mjeseci nakon dodjele sredstava.

 

V.

 

U slučaju da se iz bilo kojeg razloga ne može postupiti po Rješenju, Banka će o istom informisati Ministarstvo.

 

VI.

 

Ovo Rješenje stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".
 

Broj 07-11-5-667-2/22
06. marta/ožujka 2023. godine
Mostar


Ministar
Nermin Džindić, s. r.

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: