Baza podataka Dodjele ugovora sadrži informacije o firmama koje pobjeđuju na javnim nabavkama i pozivima

DODJELE UGOVORA vam odgovaraju na pitanje: “Ko je pobjeđivao na tenderima i po kojim cijenama?”

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 19.12.2017. 11:53

Oprema za MHE na slivu rijeke Neretvice Faza I-A, MHE Gorovnik ušće i MHE Srijamski most

Izvor: Akta.ba, 19.12.2017.

Javno pred uzeće           

ELEKTROPRIVREDA BOSNE I HERCEGOVINE

d.d. - Sarajevo

Sarajevo, 15.12.2017.

Broj: 07-38142/l7

 

Na osnovu članova 25., 70. i 71. Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine ("SI.glasnik BiH", br. 39/14), člana 95. Statuta Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. - Sarajevo, broj: SD-5211/16-38/2. od 29.03.2016. godine i člana 7. stav 1. tačka 1. i 2. Odluke o utvrđivanju i rasporedu ovlaštenja Generalnog direktora, izvršnih direktora, pomoćnika Generalnog direktora, Sekretara Društva i direktora podružnica Društva, broj: U-01 -25162/15-234/15 od 25.08.2015. godine, Odluke broj : U-01-33994/15-15/9 od 17.11.2015. godine, Odluke broj: U-01-6884/16-2/7. od 09.03.2016. godine, Odluke broj: U-01-24254/16-32./15 od 09.08.2016. godine, Odluke broj: U-01- 16872/17-93./I od 30.05.2017 . godine i Odluke broj: U-01-28603/17-117./18. od 26.09.2017. godine, donosim,

 

ODLUKU

o izboru najpovoljnijeg ponuđača u otvorenom postupku javne nabavke robe u predmetu Faza I- A

"Nabavka opreme za MHE Gorovnik Ušće i MHE Srijanski Most"

 

Član 1.

Najpovoljniji ponuđač za nabavku robe u predmetu Faza I-A "Nabavka opreme za MHE Gorovnik Ušće i MHE Srijanski Most", izabran u otvorenom postupku javne nabavke po Tenderu broj: 10065662 je :

Konzorcij: Bičakčić d.o.o. Sarajevo, Malcom d.o.o. Sarajevo, Banstroj d.o.o. Banovići i Hidro-Mont Novi Grad (Bosanski Novi)

 

Član 2.

Zadužuje se Sektor za komercijalne poslove da u roku od 3 dana, a najkasnije u roku od 7 dana od dana donošenja ove Odluke istu dostavi ponuđačima i time ih obavijesti o rezultatima postupka.

 

Obrazloženje:

U predmetnom otvorenom postupku javne nabavke, objavljenom u "SI.glasniku BiH", broj: 52, dana 21.07.2017. godine i na portalu Agencije za javne nabavke (www.ejn.gov.ba ), broj obavještenja: 986-1-1-220-3-234/17 (Ispravke obavještenja objavljene u "Sl.glasniku BiH", u brojevima: 68 i 72, objavljene dana 22.09.2017. godine i 06.10.2017. godine, kao i na portalu Agencije za javne nabavke - www.ejn.gov.ba . pod brojevima obavještenja: 986-1-1-220-8-269/17 i 986-1-1-220-8-299/17), ponude su blagovremeno dostavili sljedeći ponuđači:

1. Konzorcij: Fero-Invest d.o.o. Skopje i Hidroenergija d.o.o. Ljubljana

2. Konzorcij: Deling d.o.o. Tuzla i Kolektor Turboinštitut d.o.o. Ljubljana

3. Konzorcij: General Engineering d.o.o. Sarajevo i Gugler Water Turbines GmbH, Austrija  

4. Konzorcij: Bičakčić d.o.o. Sarajevo, Malcom d.o.o. Sarajevo, Banstroj d.o.o. Banovići i Hidro-Mont, Novi Grad (Bosanski Novi)

5. Dongfang Electric International Corporation, Kina

6. Konzorcij: Amitea d.o.o. Mostar i Kossler & CO KG Austrija

Komisija za javne nabavke ugovornog organa izvršila je otvaranje, pregled i ocjenu primljenih ponuda i utvrdila, na osnovu kriterija "najniža cijena", a nakon okončane E-aukcije (na osnovu Izvještaja o toku i završetku E-aukcije od 07.12.2017. godine), da je ponuda ponuđača Konzorcij: Bičakčić d.o.o. Sarajevo, Malcom d.o.o. Sarajevo, Banstroj d.o.o. Banovići i Hidro-Mont, Novi Grad (Bosanski Novi) ispunila uslove zahtijevane tenderskom dokumentacijom, te je ocijenjena kao najpovoljnija ponuda, sa ukupnom cijenom ponude u iznosu od 4.860.000,00 KM (bez PDV-a).

Ponuda ponuđača Konzorcij: Amitea d.o.o. Mostar i Kossler & CO KG Austrija je ispunila tenderske uslove te je, nakon izvršene ukupne ocjene ponuda, osvojila drugu (2) poziciju po predmetnom javnom nadmetanju.

Ponuda ponuđača Konzorcij: General Engineering d.o.o. Sarajevo i Gugler Water Turbines GmbH, Austrija je ispunila tenderske uslove te je, nakon izvršene ukupne ocjene ponuda, osvojila treću (3) poziciju po predmetnom javnom nadmetanju.

Ponuda ponuđača Konzorcij: Deling d.o.o. Tuzla i Kolektor Turboinštitut d.o.o. Ljubljana je

ispunila tenderske uslove te je, nakon izvršene ukupne ocjene ponuda, osvojila četvrtu (4) poziciju po predmetnom javnom nadmetanju.

Ponuđač Dongfang Electric International Corporation, Kina nije zadovoljio zahtjeve tenderaske dokumentacije kako slijedi:

Naime, navedeni ponuđač svoju ponudu nije čvrsto uvezao jemstvenikom, već je svoju ponudu uvezao spiralnim uvezom, što nije prihvatljivo i nije u skladu sa tačkom 5.5. Tenderske dokumentacije kojom je propisano: „... Svi listovi ponude moraju biti čvrsto uvezani sa jemstvenikom i sve strane ponude moraju biti numerisane (izuzev dokaza o garanciji, te štampane literature, brošura, kataloga i si. ukoliko isti ne sadrže vlastitu numeraciju). Svaka stranica ponude koja sadrži tekst mora biti numerisana. Ponuda se čvrsto uvezuje na način da se onemogući naknadno vađenje ili umetanje listova. Ako je ponuda izrađena u dva ili više dijelova, svaki dio se čvrsto uvezuje na način da se onemogući naknadno vađenje ili umetanje listova. "

S obzirom na navedeno, ponuđač Dongfang Electric International Corporation, Kina ne ide u dalju ocjenu ponuda.

Ponuđač Konzorcij: Feroinvest d.o.o. Skopje i Hidroenergija d.o.o. Ljubljana nije zadovoljio uslove kvalifikacije zahtijevane tenderskom dokumentacijom, kako slijedi:

Tačkom 6.3. Tenderske dokumentacije propisano je sljedeće: „Ponuđači trebaju uz ponudu dostaviti dokaz o registraciji u relevantnom profesionalnom ili trgovačkom registru u zemlji u kojoj su osnovali firmu ili dostaviti posebnu izjavu ili potvrdu kojom se dokazuje njihovo pravo da obavljaju profesionalnu djelatnost, koja je u vezi sa predmetom nabavke (Rješenje o upisu u sudski registar ili Izvod iz sudskog registra). Dokazi koji se dostavljaju moraju biti orginali ili ovjerene kopije. " Ponuđač Konzorcij: Feroinvest d.o.o. Skopje i Hidroenergija d.o.o. Ljubljana u svojoj ponudi nije dostavio dokaz o registraciji niti za jednog člana Konzorcija (niti za lidera niti za člana konzorcija), a što je bio obavezan u skladu sa naprijed navedenom tačkom tenderske dokumentacije.

S obzirom na navedeno, Komisija za predmetnu nabavku nije mogla utvrditi ovlaštenje za zastupanje, odnosno lica koja su ovlaštena da predstavljaju ponuđača i daju Izjave za oba člana konzorcija (npr. Izjave o ispunjenosti uslova iz člana 45. Zakona o javnim nabavkama BiH, Pismena izjava iz člana 52. Zakona o javnim nabavkama, izjave tehničke prirode i slično).

U skladu sa članom 58. stav 1. pod g) Zakona o javnim nabavkama BiH, jasno je propisano sljedeće: „Svaka ponuda obavezno sadrži sljedeće elemente: g) potpis podnosioca ponude ili ovlaštenog lica na osnovu punomoći koja u tom slučaju mora biti priložena u originalu ili ovjerenoj kopiji". Tačkom 9.6. Tenderske dokumentacije propisano je sljedeće: „ Osnovni elementi ugovora uključeni su u nacrt ugovora koji je sastavni dio ove tenderske dokumentacije. Ponuđač treba popuniti nacrt ugovora sa svojim podacima i detaljima koji su sadržani u ponudi (tj. cijena i drugi uslovi), te isti potpisati i priložiti uz ponudu skupa sa ostalim dokumentima iz tenderske dokumentacije. " Navedeni ponuđač je u svojoj Ponudi, na stranicama 29.- 41. dostavio Nacrt ugovora, u kojem nisu upisani bitni elementi ugovora, kao što su naziv ponuđača i cijena, a što je bio obavezan upisati u skladu sa tačkom 9.6. tenderske dokumentacije.

Tačkom 5.4. tenderske dokumentacije, propisano je sljedeće; „Ponuda i svi dokumenti i korespodencija u vezi sa ponudom između ponuđača i ugovornog organa moraju biti napisani na jednom od jezika u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini. Štampana literatura, brošura, katalozi ili slično prilažu se bez prijevoda, izuzev ako se ovom tenderskom dokumentacijom ne zahtjeva da se i ti dijelovi prevedu. Pod zvaničnim prijevodom se smatra prijevod ovjeren od strane sudskog tumača."

Navedeni ponuđač je u svojoj Ponudi, na stranicama 59. i 60. dostavio dvije „Acceptance Report" (Potvrda o dobro izvršenom poslu) izdate od Albanian Power sh.p.k. Tirana, Albania i od Eurokos JH sh.p.k. , Kosovo. Nijedna od Potvrda nije prevedena na jedan od jezika u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini, a što je bio obavezan uraditi u skladu sa tačkom 5.4. tenderske dokumentacije. S obzirom na navedeno, ponuđač Konzorcij: Feroinvest d.o.o. Skopje i Hidroenergija d.o.o. Ljubljana ne ide u dalju ocjenu ponuda.

Obzirom na prednje izneseno, donesena je odluka kao u dispozitivu.

Pravna pouka: Protiv ove Odluke može se podnijeti žalba ugovornom organu (JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo) u roku od deset (10) dana od dana prijema ove Odluke

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: