Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 08.03.2023. 08:42

Poziv za dostavljanje sugestija, primjedbi i prijedloga na postupak određivanja sadržaja studije uticaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori

Izvor: Akta.ba, 03.03.2023.

OBAVIJEST / Započet postupak određivanja sadržaja studije uticaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori

 

Pet, 03. Mar. 2023.

 

Obavještavamo javnost i zainteresovanu javnost da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaprimilo na znanje dopis od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinsrstvo i ekologiju Republike Srpske, kojim nas obavještava da je u Republici Hrvatskoj započet postupak određivanja sadržaja studije uticaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac  na Trgovskoj gori.

 

Obavijest o ovom postupku upućena je Ministarstvu vanjskih poslova BiH od strane Ministarstva održivog razvoja Republike Hrvatske, dana 28.02.2023. godine, od kada je ostavljen rok za postupanje od 30 dana.

 

U skladu sa Espoo konvencijom o procjeni okolinskih uticaja u prekograničnom kontekstu, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine je dana 03.03.2023. godine iskazalo namjeru učešća Bosne i Hercegovine u postupku procjene uticaja na životnu sredinu u predmetnom postupku i o tome obajvestilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

 

Imajući u vidu da se radi o lokalitetu u neposrednoj blizini granice Bosne i Hercegovine, kao i činjenicu da se radi o projektu koji može značajno uticati na životnu sredinu i zdravlje ljudi u Republici Srpskoj i BiH, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je, kao kontakt institucija za provođenje ESPOO konvencije za BiH, o pokrenutom postupku obavijestilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Vladu Brčko Distrikta radi obavještavanja nadležnih institucija, zainteresovane javnosti i javnosti na teritoriji Federacije BiH i Brčko Distrikta.

 

Mišljenja i sugestije iz prethodnog stava mogu se dostaviti na adresu Ministarstva do 15.03.2023. godine. Nakon toga, će se izvršiti objedinjavanje svih dostavljenih mišljenja i sugestija, kako bi se dostavilo  Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je Odlukom Savjeta ministara BiH određeno kao koordinator aktivnosti nadležnih institucija u BiH po pitanju problematike izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

 

Zainteresovana javnost se sa sadržajem dokumenata  može upoznati na slijedećim linkovima:

 

https://mingor.gov.hr/UserDocsImages/UPRAVA-ZA-PROCJENU-UTJECAJA-NA-OKOLIS-ODRZIVO-GOSPODARENJE-OTPADOM/Puo/24_02_2023_Zahtjev_Cerkezovac.pdf

 

https://mingor.gov.hr/UserDocsImages/UPRAVA-ZA-PROCJENU-UTJECAJA-NA-OKOLIS-ODRZIVO-GOSPODARENJE-OTPADOM/Puo/24_02_2023_Informacija_Cerkezovac.pdf

 

https://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mgr/PAO/Pages/

 

 - Obavještenja u skladu sa članom 10. ESPOO konvencije

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: