Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 17.08.2019. 11:54

Javni poziv za odabir korisnika sredstava po Programu podrške novoosnovanim subjektima male privrede i obrtima za 2019. godinu

Izvor: Akta.ba, 16.08.2019.

BOSNA I HERCEGOVINA

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

UNSKO SANSKI KANTON

MINISTARSTVO PRIVREDE UNSKO SANSKOG KANTONA

 

 

("Službeni glasnik Unsko-sanskog kantona", broj: 4/19), Programa podrške novoosnovanim subjektima male privrede i obrtima za 2019. godinu broj: 03-017-760/2019 od 09.08.2019. godine, Odluke o usvajanju Programa utroška dijela sredstava "Subvencije preduzećima i poduzetnicima" iz Budžeta Unsko-sanskog kantona - Ministarstva privrede za 2019. godinu po Programu podrške novoosnovanim subjektima male privrede i obrtima za 2019. godinu broj: 03-017-762/2019 od  09.08.2019. godine i tačke VIII Odluke o kriterijima i postupku na osnovu koji se dodjeljuju sredstva iz Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2019. godinu Ministarstva privrede broj: 03-017-359/2019 od 06.05.2019. godine, Ministarstvo privrede raspisuje:

 

J A V N I   P O Z I V

za odabir korisnika sredstava po Programu podrške novoosnovanim subjektima male privrede i obrtima za 2019. godinu

 

I PREDMET JAVNOG POZIVA

Predmet Javnog poziva je prikupljanje prijava za odabir korisnika sredstava po Programu podrške novosnovanim subjektima male privrede i obrtima registrirani u okviru proizvodne i proizvodno uslužne djelatnosti s ciljem zapošljavanja, održivosti, rasta i razvoja novoosnovanih subjekata male privrede i obrta na području Unsko-sanskog kantona.

 

II PRAVO UČEŠĆA

Korisnici nepovratnih sredstava po predmetnom Programu su subjekti male privrede definisani članom 2. Zakona o poticaju razvoja male privrede ("Službeni glasnik Unsko-sanskog kantona", broj: 19/11) i obrtnici registrovani u skladu sa Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima ("Službene novine Federacije BiH", broj: 35/09 i 42/11) i Uredbom o vezanim i posebnim obrtima ("Službene novine Federacije BiH", broj: 66/09, 62/10 i 16/12), te obrtnici koji obavljaju obrtničku djelatnost u skladu sa Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih zanata ("Službene novine Federacije BiH", broj: 66/09, 62/10 i 16/12),  pod uslovima:

a)         da su registrovani i imaju sjedište na području Kantona;

b)         da su osnovani u periodu od 30.06.2018. – 30.06.2019. godine;

c)         čija se djelatnost odnosi na proizvodnu ili proizvodnu-uslužnu djelatnost;

d)         da upošljavaju minimalno 2 (dva) radnika (d.o.o.), odnosno 1 (jedan) radnik (obrt) na neodređeno vrijeme;

e)         da uredno izmiruju direktne poreze, doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje;

f)         da uredno izmiruju indirektne poreze (ukoliko je u sistemu PDV-a u skladu sa Zakonom o porezu na dodanu vrijednost).

 

III NAMJENA SREDSTAVA

Ukupna visina sredstava utvrđena je u iznosu od 30.000,00 KM (slovima: tridesethiljada KM).

Nepovratna sredstva mogu se koristiti za subvencioniranje troškova registracije, nabavka sredstava za rad i nabavka obrtnih sredstava novoosnovanih subjekata male privrede i obrta u okviru proizvodne i proizvodno-uslužne djelatnosti.

Maksimalni iznos sredstava po novoosnovanom subjektu male privrede i obrtu iznosi 3.000,00 KM (slovima: trihiljade KM).

Subjekti male privrede i obrti koji su dobili sredstva od Ministarstva po predmetnom Programu ne mogu prestati sa radom u periodu od minimalno jedne godine.

 

IV KRITERIJI ZA IZBOR KORISNIKA

Ravnopravno učešće svih novoosnovanih subjekata male privrede i obrta na području Kantona koji se prijave i koji ispunjavaju sve uslove navedene u Programu.

 

V PRIJAVA PO JAVNOM POZIVU

Prijava na Javni poziv se vrši putem odgovarajućeg Prijavnog obrasca (popunjen) koji se može dobiti u prostorijama Ministarstva ili putem web stranice www.vladausk.ba.

Uz prijavu na Javni poziv za učešće u Programu potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju:

 

a)         Sudsko rješenje o registraciji (za pravne osobe) ili Rješenje o registraciji od nadležnog gradskog/općinskog organa (za obrtnike).

b)         Uvjerenje o poreznoj registraciji – ID broj;

c)         Uvjerenje od Porezne uprave o izmirenju direktnih poreza i doprinosa (PIO/MIO i zdravstveno osiguranje) za sve uposlene i uvjerenje o broju zaposlenih lica;

d)         Obavijest o razvrstavanju subjekata prema djelatnosti (FBiH Zavod za statistiku);

e)         Uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu PDV-a (ukoliko je obveznik po Zakonu o porezu na dodanu vrijednost u sistemu, ukoliko nije PDV obveznik, dostaviti Izjavu da nije u sistemu PDV-a, ovjerenu od strane nadležnog organa);

f)         Broj računa u poslovnoj banci na koji će se sredstva doznačiti;

g)         Fotokopija lične karte odgovornog lica.

Podnosilac prijave obavezno popunjava sve rubrike Prijavnog obrasca, zaokružuje ponuđene opcije upita i odgovara za vjerodostojnost svih unešenih podataka.

Svi priloženi dokumenti ne smiju biti stariji od 3 (tri) mjeseca od dana objavljivanja Javnog poziva. Ukoliko se radi o kopijama priloženih dokumenata, iste moraju biti ovjerene od strane nadležnih organa.

Nepotpune, neuredne i neblagovremene prijave neće biti predmet daljnjeg razmatranja.

Prijave na Javni poziv će se razmatrati na osnovu dostavljenog Prijavnog obrasca, uz uvid u priloženu dokumentaciju.

 

VI OBRADA PRIJAVA I DODJELA SREDSTAVA

Komisija Ministarstva će obraditi prispjele prijave u pogledu ispunjavanja uslova i na osnovu propisanih kriterija sačiniti Listu korisnika sredstava i Listu kandidata čije su prijave neblagovremene, nepotpune i neosnovane. Na objavljene liste svi kandidati imaju pravo prigovora koji se podnosi Ministarstvu u pisanoj formi u roku od osam dana od dana objavljivanja listi na web stranici Vlade Kantona.

Nakon isteka roka za prigovor i nakon rješavanja po uloženim prigovorima Ministar donosi  Konačnu rang listu korisnika sredstava na koju Vlada Kantona daje saglasnost i ista se objavljuje na web stranici Vlade Kantona. Po dobivanja saglasnosti od Vlade Kantona, Ministar sa odabranim korisnicima potpisuje Ugovore nakon čega Ministar donosi pojedinačne odluke o odobravanju sredstava korisnicima.

Rok za implementaciju projekta po potpisanom Ugovoru je 6 (šest) mjeseci od dana doznačavanja sredstava korisnicima.

 

VII DOSTAVLJANJE PRIJAVA

Prijave sa potrebnom dokumentacijom dostavljaju se neposredno na protokol Vlade Unsko-sanskog kantona ili putem pošte, na adresu:

Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona,

Ul. Alije Đerzeleza br.6, 77 000 Bihać,

sa naznakom "NE OTVARATI" – prijava po Javnom pozivu "Program podrške novoosnovanim subjektima male privrede i obrtima za 2019. godinu".

Na poleđini koverte obavezno navesti naziv-ime podnosioca prijave, adresu, kontakt telefon i ovjeriti pečatom.

Rok za podnošenje prijava je 20 dana od dana objave Javnog poziva u Unsko-sanskim novinama "Krajina" i na web stranici Vlade Kantona.

 

VIII OSTALO

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Ministarstvu privrede, tel: 037/316-038 ili na e-mail: privreda@vladausk.ba.

U slučaju nedostatka sredstava u Budžetu Kantona obustavlja se realizacija dodjele sredstava u potpunosti ili djelomično, srazmjerno nedostajućim sredstvima.

Ministarstvo zadržava pravo poništenja Javnog poziva u skladu sa članom 8. Predmetnog Programa do izbora korisnika sredstava, bez obaveza pismenog ili usmenog obrazloženja kao i bez obaveza snošenja troškova apliciranja po ovom pozivu.

 

 

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: