Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundiranje) sredstava poticaja namjenjenih regresiranju kamata na investicijske kredite

Izvor: eKapija.ba, 25.04.2014.

Na osnovu Zaključka Vlade Zeničko - dobojskog kantona o usvajanju Uputstva o postupku i kriterijima za odobravanje i dodjelu (refundiranje) sredstava poticaja namjenjenih regresiranju kamata na investicijske kredite, broj:02-14-3720/14 od 20.02.2014. godine, Zaključka Vlade Kantona o usvajanju Programa utroška budžetskih sredstava u 2014. godini, broj:02-14-3234/14 od 12.02.2014. godine, Ministarstvo za privredu raspisuje:

 

JAVNI POZIV

za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundiranje)

sredstava poticaja namjenjenih regresiranju

kamata na investicijske kredite

 

1. Pozivaju se investitori registrovani u Zeničko – dobojskom kantonu, koji proizvodnu investiciju realiziraju na prostoru Zeničko - dobojskog kantona, investicijskim kreditom komercijalnih banaka iz Bosne i Hercegovine, čija je kamata 6 i više procenata, da podnesu zahtjev za odobravanje i dodjelu (refundiranje) nepovratnih financijskih sredstava, obezbjeđenih za regresiranje dijela uplaćenih kamata.

 

Vlada Kantona će preuzeti finansiranje dijela uplaćenih kamata u iznosu, koji će nominalno iznositi do 30.000,00 KM po godini, te najduže u periodu do prve tri godine realizacije kredita- investicije, čime će maksimalni iznos sredstava odobrenih po jednom korisniku biti 90.000,00 KM.

Pri utvrđivanju iznosa godišnjeg poticaja primjenjivat će se stopa visine 3%, od prethodno i nedvosmisleno utvrđenog utroška (investicije).

Investitor gubi pravo korištenja poticaja u drugoj i trećoj godini, u slučaju da Komisija utvrdi bilo kakav vid otuđenja sredstava obezbjeđenih u postupku realizacije investicije.

Minimalni iznos kredita je 50.000,00 KM.

 

Investicijski krediti, u duhu ovog poticaja, su krediti odobreni ili se realiziraju od komercijalnih banaka iz Bosne i Hercegovine, nakon 01.01.2012. godine.

Pod proizvodnom investicijom, u duhu ovog poticaja, podrazumjeva se isključivo:

- kupovina, izgradnja, uređenje i proširenje objekata za obavljanje registrovane proizvodne djelatnosti iz područja D (ili C po novom) – Prerađivačka industrija iz područja A- Poljoprivreda, lov i šumarstvo (podpodručje 01.2- Uzgoj životinja) (Standardna klasifikacija djelatnosti).

- kupovina sredstava za rad, opreme ili pojedinih dijelova opreme, kojom se obezbjeđuju uslovi za obavljanje registrovane proizvodne djelatnosti iz područja D (ili C po novom) – Prerađivačka industrija iz područja A- Poljoprivreda, lov i šumarstvo (podpodručje 01.2- Uzgoj životinja) (Standardna klasifikacija djelatnosti)

- obezbjeđenje osnovnih sredstava, za obavljanje registrovane proizvodne djelatnosti iz područja D (ili C po novom) – Prerađivačka industrija industrija iz područja A-

 

Poljoprivreda, lov i šumarstvo (podpodručje 01.2- Uzgoj životinja) (Standardna klasifikacija djelatnosti), realizacijom lizing aranžmana.

Lizing aranžman, u duhu ovog poticaja, je obezbjeđenje osnovnih sredstava rada i / ili izgradnja objekta za obavljanje proizvodne djelatnosti, definirani ugovorom o lizingu, nakon 01.01.2004. godine, a koji se okonča u tekućoj 2014. godini.

 

2. Pravo korištenja poticajnih sredstava imaju isključivo privredni subjekti (pravna i fizička lica) registrirani u Zeničko – dobojskom kantonu, koji po odobrenom kreditu uredno vraćaju kredit (uplaćuju rate i kamate) i realiziraju proizvodnu investiciju na području Zeničko - dobojskog kantona.

Pod privrednim subjektima podrazumijevaju se privredna društva i subjekti iz obrtničkih djelatnosti, koji se bave proizvodnom djelatnošću iz područja D (ili C po novom) – Prerađivačka industrija industrija i područja A- Poljoprivreda, lov i šumarstvo (podpodručje 01.2- Uzgoj životinja) (Standardna klasifikacija djelatnosti).

Subvencioniranje kamata se neće odobriti za kredite ili dio kredita koji su namjenjeni reprogramiranju drugih kredita.

 

3. Uz Zahtjev investitor dostavlja original ili ovjerenu kopiju:

- Odobrenja za obavljanje djelatnosti ili odgovarajući akt nadležnog inspekcijskog organa,

- Odluke o odobravanju kredita komercijalne banke,

- Dokumenata iz kojih se nedvosmisleno može zaključiti da se kreditna sredstva koriste za investiranje prema tački 1. ovog javnog poziva,

- Upotrebne dozvole za kupljena sredstva rada i / ili izgrađeni objekat, izdate od nadležnog organa,

- Uvjerenja o uredno izmirenim indirektnim porezima - ne starije od 60 dana, računajući od dana podnošenja zahtijeva,

- Uvjerenja o uredno izmirenim javnim prihodima - ne starije od 60 dana, računajući od dana podnošenja zahtijeva,

- Uvjerenja o uredno izmirenim financijskim obavezama prema Budžetu Zeničko-dobojskog kantona;

- Uvjerenje Komercijalne banke da je žiro račun aktivan, ne starije od 60 dana u odnosu na dan podnošenja zahtjeva.

- U slučaju realizacije lizing aranžmana investitor je dužan dostaviti dokaz o preuzimanju sredstava i / ili izgrađenog objekta i konačnoj realizaciji lizing aranžmana.

 

4. Jedno pravno ili fizičko lice ne može biti korisnik više od jednog poticaja u tekućoj budžetskoj godini.

 

5. Po uredno prispjelom Zahtjevu, ocjenu i mišljenja dat će Komisija Ministarstva za privredu, poštujući hronologiju prijema u protokolu Kantona.

U slučaju da Komisija ocjeni da nisu ispunjeni svi uslovi za odobravanje sredstava – regresa, Ministarstvo za privredu, kod neispunjenja uvjeta i kriterija, donosi Obavijest, koju proslijeđuje podnosiocu zahtijeva.

 

6. Na osnovu Izvještaja o ocjeni i mišljenja Komisije, Ministarstvo za privredu će predložiti Vladi Kantona donošenje Odluke o odobravanju regresiranja kamata, za svaki zahtjev pojedinačno i za tekuću godinu.

U slučaju uredne realizacije lizing aranžmana Vlada Kantona će donijeti Odluku o jednokratnoj uplati regresa kamata.

Vlada Kantona, zavisno od dinamike priliva budžetskih sredstava tokom jedne godine, može opozvati donesene odluke.

 

7. Nakon uredne uplate rata i kamata za odobreni kredit na osnovu Odluke o odobravanju regresiranja kamata, investitor kvartalno ili polugodišnje podnosi Zahtjev za refundaciju dijela kamata.

 

8. Uz Zahtjev za refundaciju dijela kamata investitor dostavlja original ili ovjerenu kopiju:

- Uplatnice (ili drugog validnog dokaza o uplati) kamata i rata kredita prema Planu otplate.

- Uvjerenja o uredno izmirenim indirektnim porezima - ne starija od 60 dana od dana podnošenja zahtijeva.

- Uvjerenja o uredno izmirenim javnim prihodima - ne starija od 60 dana od dana podnošenja zahtijeva.

- Uvjerenja o uredno izmirenim financijskim obavezama prema Budžetu Zeničko-dobojskog kantona.

- Uvjerenje Komercijalne banke da je žiro račun aktivan, ne starije od 60 dana u odnosu na dan podnošenja zahtjeva.

Na osnovu Odluke o odobravanju regresiranja kamata i uredno podnesenog Zahtjeva za refundaciju, Ministarstvo za privredu će Ministarstvu finansija podnijeti Nalog za isplatu poticaja.

 

9. Zahtjeve za odobravanje regresa kamata, sa prilozima, investitori trebaju dostaviti najkasnije do 30.11.2014. godine.na adresu:

ZENIČKO - DOBOJSKI KANTON

Ministarstvo za privredu

KOMISIJA ZA OCJENU ZAHTJEVA

ZA ODOBRAVANJE I DODJELU POTICAJA REGRESIRANJA KAMATA

Kučukovići br. 2.

72 000 Zenica

 

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefone Ministarstva za privredu: 032/405-703 i 032/406-159 ili telefax: 032/404-861 ili E-mail: min.privrede@zdk.ba, te na web stranici: www.zdk.ba.

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: