Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 13.02.2020. 11:34

Javni poziv za odabir korisnika Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava Kapitalni transferi drugim razinama vlasti i fondovima - učešće Vlade FBiH u sufinanciranju kantonalnih i lokalnih zajednica - zaštita nacionalnih spomenika

Izvor: Akta.ba, 13.02.2020.

BOSNA I HERCEGOVINA

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

FEDERALNO MINISTARSTVO PROSTORNOG UREĐENJA                              

 

Na temelju Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Kapitalni transfer drugim razinama vlasti i fondovima - učešće Vlade FBiH u sufinanciranju kantonalnih i lokalnih zajednica - zaštita nacionalnih spomenika”, utvrđenog Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja („Službene novine Federacije BiH“, broj: 99/19) V.broj: 159/2020 od 30.01.2020. godine i Odluke o raspisivanju Javnog poziva Federalnog ministarstva prostornog uređenja broj: 04-11-6-85/20-7 od 06.02.2020. godine, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, raspisuje:

 

 

J A V N I   P O Z I V

za odabir korisnika Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Kapitalni transfer drugim razinama vlasti i fondovima - učešće Vlade FBiH

u sufinanciranju kantonalnih i lokalnih zajednica - zaštita nacionalnih spomenika”

 

 

I.

Predmet javnog poziva

 

Predmet Javnog poziva je prikupljanje programa — projekata za raspodjelu sredstava tekućeg transfera, koji je osiguran iz sredstava Federalnog ministarstva prostornog uređenja, u razdjelu 23 ekonomski kod  6151 “Kapitalni transfer drugim razinama vlasti i fondovima - učešće Vlade FBiH u sufinanciranju kantonalnih i lokalnih zajednica - zaštita nacionalnih spomenika” Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu (“ Službene novine Federacije BiH”, br. 99/19).

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je Odluku V.broj: 159/2020 od 30.01.2020. godine (u daljnjem tekstu: Odluka), o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Kapitalni transfer drugim razinama vlasti i fondovima - učešće Vlade FBiH u sufinanciranju kantonalnih i lokalnih zajednica - zaštita nacionalnih spomenika", utvrdenog Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja (u daljnjem tekstu: Ministarstvo).

 

 

II.

Naziv programa, korisnici, ciljevi i kriteriji

 

Program utroška sredstava

Sredstva predviđena u Odluci o programu utroška sredstava “Kapitalni transfer drugim razinama vlasti i fondovima - učešće Vlade FBiH u sufinanciranju kantonalnih i lokalnih zajednica - zaštita nacionalnih spomenika" će se raspodijeliti, na način  i prema kriterijima utvrđenim Odlukom, za četiri odabranih programa/projekata u visini od 20.000,00 KM po jednom programu/projektu, sukladno općim kriterijima sudjelovanja i posebnim kriterijima za raspodjelu utvrđenim navedenom Odlukom, a sredstva u visini od 20.000,00 KM raspodijeliti će se kao interventna sredstva kojima  raspolaže Federalni ministar prostornog uređenja, na temelju podnesenih zahtjeva sa razrađenim programima/projektima i financijskim planovima, sukladno kriterijima hitnosti, nepredviđenosti i specifičnosti programa/projekata.

 

  Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju:

- kantonalne i lokalne zajednice, institucije  i vlasnici nacionalnog spomenika, zaduženi za realizaciju programa/projekta.

 

Ciljevi programa su:

Izrada projektne dokumentacije i izvođenje radova na zaštiti i očuvanju nacionalnih spomenika koji su Zakonom o zaštiti dobara koja su odlukama Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika proglašena kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine (“Službene novine FBiH” br.2/02, 8/02,27/02, 6/04 i 51/07).

 

Kriteriji za izbor programa su:

 

(1)  Opći kriteriji sudjelovanja koje podnositelji prijave trebaju zadovoljiti kako bi mogli konkurirati za dodjelu proračunskih sredstava su:

 

1) da se radi o nacionalnom spomeniku koji je Odlukom Pojerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljenog prema Aneksu 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, ili se nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika,

2) upis u odgovarajući registar i/ili osnivačkim aktom određeno područje djelovanja koje je u skladu sa prioritetima za koje se dodjeljuju proračunska sredstva,

3) uredno ispunjavanje obveza iz svih prethodno sklopljenih ugovora o financiranju iz proračunskih sredstava, ukoliko je podnositelj prijave imao takve ranije sklopljene ugovore

4) uredno ispunjavanje obveze plaćanja poreza i doprinosa,

5) predmjer i predračun radova za predloženi program/projekat,

 

(2)  Posebni kriteriji za raspodjelu sredstava:

 

1) kvalitet kandidiranih programa i projekata i njihov doprinos u oblasti zaštite nacionalnih spomenika

2) prednosti imaju nacionalni spomenici sa većim procentom oštećenja, a koje nije manje od 50%, u skladu sa stručnom procjenom,

3) prednost imaju nacionalni spomenici sa većim procentom izvršenja radova, što se dokazuje predmjerom i predračunom radova koji je sastavni dio projektne dokumentacije,

4) vrijednost objekta (povijesna, umjetnička, arhitektonska, kulturna, duhovna, prostorna);

5) regionalna i nacionalna zastupljenost u skladu sa makroekonomskim pokazateljima razvijenosti po kantonima FBiH

6) nastavak i realizacija započetih objekata;

7) prioritet i neophodnost radova u skladu sa stanjem objekta;

8) proračun projekta sa razrađenim/specificiranim informacijama:

- ukupan iznos financijskih sredstava potreban za provođenje programa ili projekta;

- iznos koji se za provođenje očekuje ili koji je već dobiven od drugih donatora ili drugih davalaca proračunskih sredstava (sufinanciranje);

- iznos vlastitih sredstava koji će podnositelj prijave sam uložiti u provođenje programa ili projekta (sufinanciranje),

 

III.

Neophodna dokumentacija za sudjelovanje

 

Sredstva iz Javnog poziva po navedenim programima dodjeljuju se na osnovu prijave projekta/programa korisnika i potrebne dokumentacije.

Obrazac za prijavu projekta i obrazac izjave moraju biti popunjeni na računaru na obrascima koji su dostupni na web stranici Ministarstva (www.fmpu.gov.ba).

Obrazac za prijavu projekta, obrazac lzjave i potrebna dokumentacija trebaju biti dostavljeni prema redoslijedu sa prijavnog obrasca i poslana u A4 koverti. Obrasci moraju biti dostavljeni u print i elektronskoj formi na CD-u, u koverti.

 

Prijava mora sadržavati:

- popunjen obrazac za prijavu projekta (obrazac 1.)

- popunjen obrazac lzjave (obrazac 2.)

- Uvjerenje o poreznoj registraciji podnositelja prijave (ID broj i PDV broj ukoliko su PDV  obveznici)

- Uvjerenje da nemaju dospjelih a nepodmirenih obveza po osnovu poreza i doprinosa

- dokaz o vlasništvu ili pravu korišćenja zemljišta, objekta ili kompleksa (izvod iz katastra –  katastarska čestica)

- dokaz da se radi o nacionalnom spomeniku ili da se nalazi na privremenoj listi

- opis projekta/programa sa predmjerom i predračunom radova

- financijski plan (proračun projekta)

- ovjerenu izjavu podnositelja prijave o urednom ispunjavanju obveza iz svih prethodno sklopljenih ugovora o financiranju iz proračunskih sredstava, ili ovjerenu izjavu da nije imao takve ranije sklopljene ugovore

- elektronsku verziju obrasca prijave projekta/proračuna (CD)

Podnositelji uz prijavu mogu priložiti i drugu dokumentaciju koja može poslužiti kao dokaz o ispunjavanju nekih od posebnih kriterija raspodjele sredstava.

                                                                                                                                                                      

 

IV.

Selekcija i ocjenjivanje prijava

 

Nakon isteka roka za prijavu, nadležna služba Ministarstva će evidentirati sve zaprimljene prijave te provjeriti ispunjavaju li prijave propisane opće kriterije sudjelovanja koje podnositelji prijave trebaju zadovoljiti kako bi mogli konkurirati za dodjelu proračunskih sredstava, nakon čega će donijeti odluku o tome koje su prijave zadovoljile propisane uvjete a koje prijave nisu zadovoljile te uvjete.

Vrednovanje i rangiranje prijava pristiglih na Javni poziv vršit će se sukladno utvrđenim posebnim kriterijima za raspodjelu sredstava. Nakon izvršenog ocjenjivanja i provedenih procedura, nadležna služba Ministarstva dostavlja prijedlog za odobravanje proračunskih sredstava s obrazloženom ocjenom i mišljenjem Federalnom ministru prostornog uređenja koji donosi konačnu Odluku o korisnicima sredstava.

Prije donošenja konačne odluke o odabiru Ministarstvo zadržava pravo od aplikanta zatražiti dodatna pojašnjenja projekta, kao i pravo odbijanja pristiglih projekata bez posebnog obrazloženja.

Rezulatati Javnog poziva o izboru korisnika sredstava bit će objavljeni na službenoj web stranici Ministarstva (www.fmpu.gov.ba).

Podnositelji prijave kojima nisu odobrena proračunska sredstva mogu u roku od osam (8) dana od dana objavljivanja rezultata javnog poziva, uložiti prigovor Povjerenstvu za rješavanje prigovora koje u tu svrhu imenuje Federalni ministar prostornog uređenja. Prigovor ne odgađa izvršenje Odluke i nastavak provođenja postupka dodjele.

Sa odabranim korisnicima zaključit će se ugovor o međusobnim pravima i obvezama u realizaciji projekta koji se financira te praćenju namjenskog korištenja dobivenih sredstava.

 

V.

Opće odredbe

 

Obrazci za prijavu po ovom Javnom pozivu mogu se preuzetí na službenoj web stranici Ministarstva (www.fmpu.gov.ba).

Prijavu sa potrebnom dokumentacijom dostaviti u zatvorenoj koverti osobno na protokol Ministarstva ili preporučeno poštom na adresu “Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Hamdije Čemerlića br. 2, 71000 Sarajevo” sa naznakom:

„NE OTVARATI-PRIJAVA NA JAVNI POZIV ZA ODABIR KORISNIKA SREDSTAVA “KAPITALNI TRANSFER DRUGIM RAZINAMA VLASTI I FONDOVIMA - UČEŠĆE VLADE FBiH U SUFINANCIRANJU KANTONALNIH I LOKALNIH ZAJEDNICA-ZAŠTITA NACIONALNIH SPOMENIKA „.

Na poleđini koverte obvezno navesti naziv, adresu i kontakt telefon podnositelja prijave, ovjereno pečatom. U koverti može biti samo jedan projekat, a  ako ima više projekata u jednoj koverti aplikacija se odbacuje.

Prijave dostavljene drugim putem, neblagovremene i nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Da bi aplikant ušao u konkurenciju za odabir na Javnom pozivu mora ispuniti pravno-formalne uvjete.

Svi dokumenti koji se predaju uz obrazac prijave projekta kao dokaz o ispunjavanju kriterija sudjelovanja iz ovog poziva, moraju biti originali ili ovjerene kopije, ne starije od tri mjeseca.

Dokumenti koji se šalju na Javni poziv ne vraćaju se aplikantu.

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju aplikanti sa područja Federacije BiH.

Javni poziv objavljuje se na službenoj web stranici Ministarstva (www.fmpu.gov.ba), u “Službenim novinama Federacije BiH“ i dnevnom listu velikog tiraža.

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana posljednjeg objavljivanja javnog poziva u „Službenim novinama Federacije BiH“.

 

Sve dodatne informacije vezane za javni poziv, mogu se dobiti svakim radnim danom putem telefona 033/726 522 i 033/726 531.

 

Broj: 04-11-6-85/20-8

Sarajevo, 06.02.2020. godine

 

MINISTAR

Josip Martić

 

 

JAVNI POZIV za odabir korisnika Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Kapitalni transfer drugim razinama vlasti i fondovima - učešće Vlade FBiH u sufinanciranju kantonalnih i lokalnih zajednica - zaštita nacionalnih spomenika”

 

Preuzmite dokumente:
(Nakon što preuzmete obrasce 1. i 2., iste možete popuniti na računaru. Obrasce otvorite u "Print Layout" modu. Za kretanje između polja koristite strelicu dolje ↓ i gore ↑)

 

  1. obrazac za prijavu projekta (obrazac 1.)
  2. obrazac Izjave  (obrazac 2.)

Dodatne informacije moguće je dobiti na broj: 062/229-637 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: