Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 15.06.2020. 15:44

(poništenje poziva) Izvođenje radova na izgradnji i rekonstrukciji puteva, ulica, trotoara i autobuskih stajališta na području Brčko distrikta BiH, lotovi 2, 8, 14, 18 i 19

Izvor: Akta.ba, 11.06.2020.

Broj predmeta: 13-001502/20
Broj akta: 01.1-1141SM-0013/20
Datum, 3.6.2020.. godine
Mjesto,Brčko


Na osnovu člana 17. stav (2) Zakona o Vladi Brčko distrikta BiH («Službeni glasnik Brčko distrikta BiH», broj: 22/18 -- prečišćen tekst, 49/18, 08/19, 10/19 i 32/19 ), u skladu s članom 69. stav (2) tačke a) i e) Zakona o javnim nabavkama («Službeni glasnik BiH», broj 39/14),3apisnika o pregledu i ocjeni ponuda broj: 13-003608/20 od 21.5.2020. godine, Prijedloga Komisije za javne nabavke broj: 13-003608/20 od 22.5. 2020. g., gradonačelnik Brčko distrikta BiH d o n o s i

ODLUKU

O PONIŠTENjU POSTUPKA JAVNE NABAVKE

Član 1.
Poništava se otvoreni postupak nabavke za lotove 2, 8, 14, 18 i 19 iz provedenog postupka nabavke radova na izgradnji i rekonstrukciji puteva, ulica, trotoara i autobuskih stajališta na području Brčko distrikta BiH - 3/2019 za potrebe Odjeljenja za javne poslove Vlade Brčko distrikta BiH koji je pokrenut na osnovu Posebne odluke o pokretanju postupka javne nabavke broj: 13-003608/19 od 3.12.2019. godine, Obavještenja o nabavci na portalu javnih nabavki broj: 1157-1-3-822-3-674/19 od 17.2.2019.g., ispravke Obavještenja o nabavci na portalu javnih nabavki broj: 1157-1-3-822-8-716/19 od 31.12.2019. godine, ispravke Obavještenja o nabavci na portalu javnih nabavki broj: 1 157-1-3-822-8-167/20 od 2.3.2020. godine,
-za lotove 2, 8 i 14 iz razloga što su cijene svih prihvatljivih ponuda znatno veće od osiguranih sredstava za predmetnu nabavku, što prema čl. 69. stav (2) tačka e) Zakona o javnim nabavkama predstavlja osnov za poništenje postupka nabavke,
-za lotove 18 i 19 iz razloga što za navedene lotove nije dostavljena nijedna ponuda u određenom krajnjem roku, što prema čl. 69. stav (2) tačka a) Zakona o javnim nabavkama predstavlja osnov za poništenje postupka nabavke.

 

Obrazloženje
Komisija za nabavke je utvrdila da je do momenta koji je bio određen za krajnji rok za dostavu ponuda dostavljeno šesnaest ponuda, sljedećih ponuđača: „Santovac“ d.o.o. Brčko, „Gradnja- Sor“ d.o.o. Brčko, „Astra Plan“ d.o.o. Brčko, „Doboj Putevi“ d.d. Doboj Jug, „Pekić Gradnja“ d.o.o. Brčko, ,,Roading“ d.o.o. Gračanica, „Balegem“ d.o.o. Gradačac, „Agip“ d.o.o. Brčko, „Mont- Gradnja“ d.o.o. Ugljevik, „Bijeljina Put“ d.o.o. Bijeljina, „Arapovac Putevi“ d.o.o. Čelić, „Eko Prom“ d.o.o. Brčko, „Izgradnja“ d.o.o. Teočak i ,,Galax-Niskogradnja“ d.d. Brčko. Sastavni dio odluke čini zapisnik sa otvaranja ponuda. Dostavljene ponude su pripremljene i dostavljene na način propisan tenderskom dokumentacijom u pogledu načina pripreme, dostave i sadržaja ponude osim ponude ponuđača „Astra Plan“ d.o.o. Brčko koji nije dostavio potpunu ponudu na
obrascu za dostavljanje ponude iz aneksa 2 tenderske dokumentacije. Ponuđač je naveo samo cijenu bez PDV-a dok ostale podatke (PDV i cijenu sa PDV-om) nije naveo. Pored navedenog propusta ponuđač je ocijenjen nekvalifikovanim jer nije dokazao da ispunjava uslove vezano za tehničku i profesionalnu sposobnost, a koji se odnose na postojanje uspješnog iskustvo u posljednjih pet godina. Ponuđač je dostavio ponudu za lotove 3 i 32 za koje je traženo uspješno iskustvo na realizaciji minimalno 3 ugovora na izgradnji ili rekonstrukciji ili sanaciji makadamskih puteva. Ponuđač je dostavio dokaze da posjeduje uspješno iskustvo na radovima investicionog održavanja, košenja trave i niskog rastinja, sječi šiblja, drveća na vodoprivrednim objektima, nasipu korita rijeka i kanala, zatim uspješno iskustvo na sanaciji asfalta na sportskim terenima i uređenju dvorišta što no mišljenju komisije ne odgovara zahtjevima iz tenderske dokumentacije.
Ponuđač ,,Gradnja-Cop“ d.o.o. Brčko je dokazao da je djelimično kvalifikovan, odnosno da je kvalifikovan za lotove 3 i 32 dok za ponuđene lotove 1,2,5,6,11 i 29 nije dokazao da ima uspješno iskustvo u skladu sa zahtjevima iz tenderske dokumentacije. Tenderskom dokumentacijom je zahtijevano za navedene lotove postojanje uspješnog iskustva na realizaciji minimalno tri ugovora u posljednjih 5 godina na realizaciji radova na izgradnji ili rekonstrukciji ulica i puteva. Ponuđač je dostavio dokaze da ima uspješno iskustvo na radovima nasipanja poljskih puteva i čišćenja poljoprivrednih kanala, što prema mišljenju stručnih članova komisije može biti prihvaćeno kao uspješno iskustvo za lotove 3 i 32 (makadamski putevi), dok za ostale lotove nije dokazao postojanje uspješnog iskustva.
Ponuđač „Agip“ d.o.o. Brčko je dokazao da je djelimično kvalifikovan, odnosno da je kvalifikovan za lot 32, dok za lot 33 nije dokazao da ima uspješno iskustvo u skladu sa zahtjevima iz tenderske dokumentacije. Tenderskom dokumentacijom za Lot 33 je zahtijevano postojanje ispješnog iskustva na realizaciji minimalno tri ugovora u posljednjih pet godina na realizacijii radova na izgradnji ili rekonstrukciji ulica i puteva. Ponuđač je dostavio dokaze da ima ispješno iskustvo na radovima održavanja makadamskih puta, zemljanih i kolovoznih radova, nasipanja makadamskih puteva, rekonstrukcij i nekategorisanih puteva, nastavku asfaltiranja puteva, što prema ocjeni stručnih članova komisije može biti prihvaćeno kao uspješno iskustvo za lot 32 (makadamski putevi), dok za lot 33 ponuđač nije dokazao postojanje uspješnog iskustva. Pojedini realizovani ugovor se mogu smatrati ispješnim iskustvom i za Lot 33, ali ponuđač nema dovoljan broj takvih ugovora (minimalno 3).
Kvalifikovani ponuđači su dostavili prihvatljive ponude koje su bile u skladu sa tehničkom specifikacijom - predmjerom radova. Izvršena je računska kontrola ponuda i ustanovljeno je postojanje računske greške u dostavljenim ponudama kod ponuđača „Santovac“, „DobojPutevi“, „MontGradnja“, „Bijeljina Put“ i „Balegem“ koji su dostavili saglasnost za ispravku. Nisu postojali elementi za sumnju u neprirodno nisku cijenu ponuda.
Komisija je ustanovila da je iznos najpovoljnije ponude na lotovima 2,3,4,8,9,14,17 i 23 veći od procijenjene vrijednosti nabavke te je od Odjeljenja za javne poslove zahtijevano dostavljanje podatka o postojanju dodatnih sredstava za finansiranje nabavke no navedenim lotovima. Odjeljenje se izjasnilo da za lotove 3,4,9,17 i 23 postoje obezbijeđena sredstva za finansiranje i da se može nastaviti sa postupkom nabavke, dok za lotove 2, 8 i 14 nema mogućnosti obezbjeđenja sredstava u iznosu najpovoljnijih ponuda na datim lotovima, tako da se postupak dodjele ugovora za date lotove obustavlja a za lotove 18 i 19 nije dostavljena nijedna ponuda. Komisija za nabavke je na osnovu kriterija najniže cijene dostavila preporuku o poništenju postupka izboru najpovoljnijih ponuđača no pojednim lotovima.

Član 2.
Odluka o poništenju postupka izbora najpovoljnijeg ponuđača stupa na snagu danom donošenja.

 

POUKA O PRAVNOM LIJEKU:
Protiv ove odluke zainteresovane strane imaju pravo podnijeti pismenu žalbu ugovornom organu dostavljanjem žalbe u najmanje tri primjerka u Odjeljenje za stručne i administrativne poslove Pododjeljenje za javne nabavke Vlade Brčko distrikta BiH, u roku od 10 dana od dana prijema odluke.
1. Pododjeljenju za javne nabavke,
2.    Gradonačelniku,
3.    Odjeljenju za javne poslove,
4.    «Službenom glasniku Brčko distrikta BiH»,
5.    Arhivi.

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: