Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 17.04.2020. 10:41

(otkazivanje postupka) Nabavka konsultantskih usluga za Projekt menadžment na izgradnji autoceste na Koridoru Vc, Vranduk – Ponirak (dionica Nemila – Donja Gračanica)

Izvor: Akta.ba, 09.04.2020.

JP Autoceste FBiH 

 

Broj: 01-01.3-3253-56/18 S.L.

Mostar: 09.04.2020. godine

 

Na osnovu člana 69. stav (3) Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik BiH", broj 39/14) i Odluke o postupcima i ugovorima Tehničke pomoći JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar broj: 01-5578-10/19 od 23.12.2019. godine, direktor Javnog preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine društvo sa ograničenom odgovornošću Mostar donosi sljedeću:

 

ODLUKU

o otkazivanju postupka javne nabavke

 

I

Otkazuje se otvoreni postupak javne nabavke broj: 01-01.3-3253-30/18 S.L. od 23.01.2019. godine skupa sa Obavještenjem o nabavci broj: 266-1-2-35-3-47/19 objavljenim na Portalu javnih nabavki dana 29.01.2019. godine i u Službenom glasniku BiH broj 03/2020, a koji se odnosi na pružanje usluga: „Konsultantske usluge za Projekt menadžment na izgradnji autoceste na Koridoru Vc"

 

Lot 2: "Konsultantske usluge za Projekt menadžment na izgradnji autoceste Vranduk - Ponirak".

 

Otvoreni postupak se otkazuje u skladu sa članom 69. stav (3) Zakona o javnim nabavkama (u daljem tekstu: Zakon), odnosno zbog dokazanih razloga koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke.

 

III

 

U skladu sa članom 70. stav (6) Zakona JP „Autoceste FBiH" d.o.o. Mostar će ovu Odluku objaviti na svojoj internet stranici: www.ipautoceste.ba, te će objaviti Obavještenje o poništenju postupka nabavke na Portalu javnih nabavki.

 

Obrazloženje

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine društvo sa ograničenom odgovornošću Mostar je u skladu sa članom 25. Zakona pokrenulo ponovljeni otvoreni postupak broj: 01-01.3-3253-30/18 S.L. za nabavku usluga: „Konsultantske usluge za Projekt menadžment na izgradnji autoceste na Koridoru Vc"

Lot 2: "Konsultantske usluge za Projekt menadžment na izgradnji autoceste Vranduk - Ponirak". Na Portalu javnih nabavki objavljeno je Obavještenje o nabavci broj: 266-1-2-35-3-47/19 dana 29.01.2019. godine.

Na osnovu Obavještenja o nabavci i tenderske dokumentacije zakazano je javno otvaranje ponuda dana 12.03.2019. godine u 11:30 sati, u prostorijama Javnog preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar, Adema Buća 20, Mostar.

S obzirom da je Uprava JP Autoceste Federacije BiH donijela Odluku o postupcima i ugovorima Tehničke pomoći JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar broj: 01-5578-10/19 od 23.12.2019. godine, kojom je između ostalog u članu III Odluke navedeno: „Otvoreni postupak nabavke Konsultantske usluge za Projekt menadžment na izgradnji autoceste na Koridoru Vc: Lot 2: "Konsultantske usluge za Projekt menadžment na izgradnji autoceste Vranduk - Ponirak" otkazuje se u skladu sa članom 69. Stav (3) Zakona o javnim nabavkama, uslijed postojanja dokazanih razloga koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja javne nabavke.", te u članu VI između ostalog: „Za realizaciju Odluke iz člana III zadužuje se Služba za javne nabavke".

Prema Uredbi o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju - Službene Novine Federacije BiH br. 48/09, 75/09, 93/12, 74/13, 89/14, 99/14, 53/15 i 101/15 sudionici u građenju su: Investitor, Projektant, Revident, Izvođač i Nadzorni organ pa prema tome Tehnička pomoć nije jedan od sudionika u građenju.

U zadacima koje Tehnička pomoć izvršava tokom realizacije ugovora za radove je davanje preporuka za postupanje po elementima realizacije ugovora za radove koji mogu imati finansijske posljedice po ugovor.

To su između ostalog: preporuka za odobravanje revidentskih inputa (kod ugovora po žutom FIDIC-u), preporuke za odobrenje naloga za izmjenu - varijacije, preporuka za odobrenje potraživanja, preporuka za odobrenje podnošenja spora, preporuka za odobrenje sporazuma/nagodbe, preporuka za odobrenje odluke VRS-a te preporuka za pokretanje spora.

 

Načelno, prethodno definisani set zadataka za davanje preporuka obuhvata zadatke i poslove Tima za implementaciju projekta. Status „preporuka" i činjenica da Konsultant za Tehničku pomoć nije ni prema domaćem zakonu niti po uslovima FIDIC ugovora učesnik u građenju može dovesti do konfuznih situacija u kojima taj Konsultant nešto „preporučuje" a istovremeno nije zvanično odgovoran za posljedice takve preporuke.

Prema iskustvu sa aktivnih ugovora za Tehničku pomoć utvrđeno je da i pored postojanja Konsultanta za Tehničku pomoć i njegovog formalnog učešća u tekućim problemima gradilišta uključujući i usaglašavanje projektnih rješenja, pribavljanje različitih saglasnosti i odobrenja, glavnina i suština tereta je i dalje na uposlenicima našeg preduzeća.

Na ugovorima za građenje na kojima nije ugovorena Tehnička pomoć upravljanje projektom ispred Investitora obavlja Tim za implementaciju projekta na čelu sa Šefom projekta. Odlučivanje o aspektima projekta, koji za posljedicu imaju promjenu finansijske vrijednosti ugovora ili vrijeme za dovršetak radova donosi Uprava preduzeća po osnovu Informacije koju sačinjavaju članovi Tima za implementaciju.

U svom pismu br. Ops/MA-3/2019-2191/WS/mz od 30.09.2019. godine EIB, je na zahtjev JP Autoceste FBiH u vezi nabavke i realizacije TA usluga, predložio da JPAC nastavi da naručuje TA usluge, imajući u vidu da će obim uključivati najmanje sljedeće:

•          Prethodni pregled postupka nabavke za radove, a u najboljem slučaju i usluge nadzora, uključujući pružanje nezavisnih mišljenja o obliku/sadržaju cijele dokumentacije, kao i savjetodavnu podršku u slučaju poteškoća ili pritužbi tokom postupka;

•          Nakon što su radovi u toku, periodični pregled stvarne primjene i poštivanja propisanih mjera zaštite i identifikacija korektivnih mjera u slučaju nepoštivanja;

•          Tehnička i pravna savjetodavna podrška, koja se koristi po potrebi i plaća se na temelju vremenskih inputa, u slučaju teških projektantskih pitanja ili zahtjeva/sporova koji proizlaze iz glavnih ugovora o radovima; i

•          Podrška procesu isplate i izvještavanja za kredite i nepovratna sredstva.

Imajući u vidu, da su određene pozicije koje EIB preporučio u svom pismu već pokrivene radnim mjestima u JP Autoceste FBiH, ono što je ključno za projekte a što je i potreba preduzeća jesu usluge tehnička i pravna savjetodavna podrška, koja se koristi po potrebi i plaća se na temelju vremenskih inputa, u slučaju teških projektantskih pitanja ili zahtjeva/sporova koji proizlaze iz glavnih ugovora o radovima, a koje se mogu dobiti od strane jednog FIDIC eksperta sa međunarodnim iskustvom na velikim infrastrukturnim projektima.

Na osnovu gore navedenog, Ugovorni organ je sačinio Plan poslovanja za 2020. godinu, uvažavajući preporuke EIB-a, te na osnovu kojeg više nisu predviđena finansijska sredstva za konsultantske usluge tehničke pomoći, u koje spadaju i Konsultantske usluge za Projekt menadžment za izgradnju autoceste na Koridoru Vc: Lot 2: "Konsultantske usluge za Projekt menadžment na izgradnji autoceste Vranduk - Ponirak". Vlada Federacije BiH na 211. sjednici održanoj dana 28.02.2020. godine donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Plan poslovanja JP Autoceste FBiH za 2020. godinu.

Shodno svemu navedenom, donosi se Odluku o otkazivanju postupka nabavke za Konsultantske usluge za Projekt menadžment za izgradnju autoceste na Koridoru Vc: Lot 2: "Konsultantske usluge za Projekt menadžment na izgradnji autoceste Vranduk - Ponirak" poštujući odredbe mjerodavnih zakona iz predmetnih oblasti.

Shodno naprijed navedenom, odlučeno je kao u dispozitivu ove Odluke. Pouka o pravnom lijeku:

Protiv ove Odluke može se uputiti žalba u roku od deset (10) dana od dana prijema ove Odluke. Žalba se izjavljuje Uredu za razmatranje žalbi BiH, putem ugovornog organa, u pisanoj formi direktno, elektronskim putem ili preporučenom poštanskom pošiljkom. Žalba se podnosi u dovoljnom broju primjeraka, a koji ne može biti manji od tri.

 

Adnan Terzić

Direktor

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: