"Aluminij": Stare prijave na čekanju, nove pristižu

30.12.2020. 08:51 / Izvor: N1
'Aluminij': Stare prijave na čekanju, nove pristižu

U Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona stigli su novi izvještaji finansijske policije.

U Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona stigli su novi izvještaji finansijske policije - prijave protiv više osoba koji se terete za višemilionski kriminal u mostarskom “Aluminiju”.

Ovo je petnaesti izvješataj finansijske policije, proslijeđen Tužilaštvu HNK. U nekadašnjem gigantu prijavljeno je više od 50 rukovodećih osoba sa različitih funkcija. Počinjeni kriminal u posljednjoj prijavi težak je 205 miliona maraka.

Prijave stižu godinu i pol nakon što je ugašen hercegovački gigant, 900 radnika ostalo bez posla, a pred centralom HDZ-a prvi put u istoriji održani protesti koje je smirivala specijalna policija.

Izvještaji finansijske policije koji su ranije kroz inspekcijski nadzor dostavljeni Tužilaštvu pokazali su kako cijena struje nije bio jedini problem kombinata. U izvještaju kojeg smo ranije objavili navodi se kako su gotovi proizvodi u kontinuitetu prodavani ispod proizvodne, ali i tržišne cijene. Dobavljači su istovremeno bili i najveći kupci gotovih proizvoda, zbog čega se poslovanje svelo na štetne kompenzacije.

Sa izborom svakog novog direktora, u pravilu, bez ozbiljnih prethodnih analiza mijenjali su se i dobavljači sirovina. Frizirani izvještaji, sjednice Nadzornog odbora koji su raspodjelu dobiti pravdali na način "naredne godine bit će bolje", dovelo je do gubitka koji je krajem 2018. godine premašio ukupnu vrijednost kapitala Aluminija.

Posebno zanimljive bile su nagle promjene ugovora o snabdijevanju električnom energijom, za koje je bivši direktor Ivo Bradvica jednom prilikom kazao “o tome je odlučivala politika”.

"Ja sam se jednostavno zahvalio i otišao kad sam vidio da se od mene tražilo puno toga što su ovi poslije mene uradili, ja nisam bio spreman za to. Mislite na preprodaju struje? Evo, znate, vi sve to", odgovara Bradvica.

Unatoč enormnim gubicima zapošljavali su se novi ljudi, plate su rasle. Na samom kraju isplaćene su i otpremnine bivšim direktorima i upravi sa konsolidacijskog računa. Po 300.000 maraka i Ivi Bradvici.

No ovo nije ni prvi, a vjerovatno neće biti ni posljednji izvještaj finansijke policije upućene Tužilaštvu. U razdoblju od 2011. do 2013. godine podneseno je čak devet izvještaja u kojima su utvrđene nezakonitosti. Nijedan nije rezultirao sudskim epilogom. 

Proteklih godina u Tužilaštvu HNK formirano je šest predmeta, a među prijavljenima su uglavnom bili članovi prijašnjih uprava i nadzornih odbora društva „Aluminij“ d.d. Mostar”. Neki su završeni, no optužnica nije bilo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti