Account će zaustaviti korupciju koja svake sekunde u BiH "pojede" 47 KM

19.11.2012. 15:37 / Izvor: Fena
Account će zaustaviti korupciju koja svake sekunde u BiH 'pojede' 47 KM

U Sarajevu je danas organiziranjem osnivačke skupštine i zvanično počela s radom Antikorupcijska mreža u BiH - Account.

Account će okupiti nevladin sektor i organizacije koje su predane aktivnoj borbi protiv korupcije i to u svim sferama društva.

"Od danas ništa više neće biti isto, odnosno, niko neće moći reći da nije znao kako i na koji način da se bori protiv korupcije", kazala je moderatorica današnjeg skupa Senka Kurt, koji su organizirali Centar za razvoj medija i analize - CRMA, Udruženje Infohouse u suradnji s Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Predstavnicima nevladinog sektora, državnih organa te međunarodne zajednice obratio se direktor CRMA/Accounta Eldin Karić koji je istakao da korupcija u BiH svake sekunde "pojede" 47 KM.

"Korupcija je već toliki problem da ova država ne može sama da ga savlada. Account će zaustaviti korupciju ili je barem svesti na minimum te će na taj način BiH biti prihvatljiva i najvećim skepticima", rekao je Karić.

Direktorica Infohousa/koordinatorica Accounta Dženana Alađuz istakla je da je vrlo sretna što nevladin sektor i u ovom slučaju pokazuje 100 posto građansku hrabrost.

"Nadam se da će Account od projekta prerasti u pokret", kazala je.

Predstavnici nevladinih organizacija koje su danas prisustvovale skupštini Accounta izjasnile su se o pristupanju ovoj mreži, a u nastavku rada bit će usvojen i Manifest Accounta koji potvrđuje opredijeljenost svih članova na predanu borbu protiv svih oblika korupcije.

Partner Accounta je i USAID čiji je predstavnik, direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH David Barth istakao da je rješavanje pitanja korupcije u BiH prioritet američke administracije.

"Korupcija je rak svakog društva i mi nemamo vremena za gubljenje", rekao je.

Prisutnim se obratio i direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Sead Lisak koji je istakao da u potpunosti podržava rad Accounta te da će surađivati s njima.

"Ukoliko želimo riješiti ovaj problem moramo mu pristupiti jedinstveno i sistematski", kazao je Lisak.

Kao uvod u rad današnjeg skupa prikazan je kratki film u režiji Accounta koji pokazuje koliko je korupcija štetna za bh. društvo.

Primjera radi, korupcija u javnim nabavkama prešla je cifru od 700 miliona na godišnjem nivou, korupcija u zdravstvu oko 120 miliona, a jasno je istaknuto da ovaj problem itekako utiče na poslovni ambijent u BiH i odbija strane investitore.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti