Vlada KS odobrila zaduženje od 30 miliona eura za vodovod

01.10.2012. 10:12 / Izvor: eKapija.ba
Vlada KS odobrila zaduženje od 30 miliona eura za vodovod

Na 88. sjednici Vlada Kantona Sarajevo je 28. septembra utvrdila Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske Banke za razvoj (EBRD) za finansiranje Projekata vezanih za vodovod i otpadne vode u Sarajevu. Iznos kreditnih sredstava je 30.000.000,00 EUR, a obaveza vraćanja kredita biće prenesena posebnim predugovorom na KJKP " Vodovod i kanalizacija".

Ovaj kredit će biti odobren u formi vanjskog indirektnog duga uz predviđeni rok otplate od 15 godina, grace period od tri godine, kamatnu stopu – šestomjesečni Euribor + 1% marže na godišnjem nivou i dospijeće u polugodišnjim jednakim ratama. Ukoliko zastupnici u Skupštini Kantona usvoje ovu Odluku o zaduženju, kredit će biti plasiran u dvije tranše od po 10 i 20 miliona eura. U Odluci je precizirana i provizija na neiskorištena sredstva, od 0,5% na prvu tranšu, i od 0,25% do 0,5% na drugu tranšu kredita.

Vlada je danas usvojila Plan Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije. Podsjećamo, Akcioni plan kao dio Strategije djelovanja protiv korupcije na nivou BiH utvrdio je obavezu da sve institucije na svim nivoima BiH pripreme vlastite planove djelovanja protiv korupcije koje će se proslijediti Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Plan Vlade Kantona za borbu protiv korupcije se sastoji od 29 aktivnosti svrstanih u četiri oblasti: sprečavanje korupcije, obrazovanje i širenje svijesti o štetnosti korupcije, provedba zakona u oblasti borbe protiv korupcije te monitoring i koordinacija provođenja Akcionog plana. Ovaj plan daje osnovu i okvire izrade operativnih planova na nivou ministarstava, koji trebaju biti izrađeni četiri mjeseca nakon usvajanja ovoga Plana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti