AKD u impresivnom roku isporučio sustav e-tahografa u BiH

29.04.2011. 12:48 / Izvor: eKapija.ba
AKD u impresivnom roku isporučio sustav e-tahografa u BiH

Sustav izdavanja kartica za digitalne tahografe u Bosni i Hercegovini uspostavljen je 26. travnja 2011., nakon što je u siječnju ove godine potpisan ugovor između Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA - BiH) i Agencije za komercijalnu djelatnost d.o.o. (AKD - RH) te banjalučke tvrtke Lanaco.

Isporuka sustava završena je u ugovorenom razdoblju od 90 dana, što je prilično kratak rok ukoliko se zna da cijeli projekt podrazumijeva složeno i zahtjevno elektroničko rješenje. Uspostavljenje sustava infrastrukture koji je uključio računalnu komunikacijsku i sigurnosnu (kriptografsku) opremu, opremu namijenjenu personalizaciji kartica i kontroli njihove kvalitete, samu isporuku kartica sa svim potrebnim funkcionalnim, sigurnosnim i interoperabilnim međunarodnim certifikatima. U navedenom razdoblju uspostavljena je puna aplikativna podrška koja je integrirana u postojeći sustav IDDEEA-e BiH, a uključuje aplikaciju za vođenje upravnog postupka (CIA), aplikaciju za rad nadzornih tijela, aplikaciju za vezu s TACHOnet-om, aplikaciju za generiranje sigurnosnih certifikata (CA) te aplikaciju za personalizaciju kartica (CP).

Uspostava sustava određena je Zakonom o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u cestovnom prijevozu, koji je u potpunost usklađen sa važećim propisima Europske unije.

Ovim projektom je, uz suglasnost TACHOneta i nadležnog tijela Vlade Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina, preko AKD-a postala dio Europske mreže za sigurnu razmjenu podataka između europskih javnih uprava. Time su Bosna i Hercegovina, kao i prethodno Republika Hrvatska postale jedne od rijetkih zemalja koje nisu članice Europske unije, a koriste sustav digitalnog tahografa.

AKD koji je isporučio sustav, tvrtka je koja u Republici Hrvatskoj ima javnu ovlast za izdavanje memorijskih kartica za digitalne tahografe pa je stoga i svoja pozitivna iskustva stečena u implementaciji projekta u Republici Hrvatskoj uspješno prenio i na realizaciju i uspostavu sustava izdavanja kartica za digitalne tahografe i u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti