Napokon uspostavljen sistem digitalnog tahografa u BiH

27.04.2011. 15:30 / Izvor: eKapija.ba
Napokon uspostavljen sistem digitalnog tahografa u BiH

Sistem digitalnog tahografa uspostavljen je i od jučer od 12 sati entitetska ministarstva primaju zahtjeve za izdavanje memorijskih kartica. Rok za uvođenje ovih kartica je produžavan već dva puta.

No, tek nakon što je 26. 1. 2011. godine u Agencija za identifikacione dokumente , evidenciju, i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) potpisala ugovor o isporuci sistema za personalizaciju i tehničku obradu kartica sa firmama AKD i Lanako, on je uspostavljen u zadanom roku od 90 dana.

Danas je i Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo Odluku o visini naknade za izradu memorijskih kartica za digitalni tahograf.

Prema odluci, visina naknade za izradu svih vrsta memorijskih kartica za digitalni tahograf u skladu sa Zakonom o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u cestovnom prijevozu utvrđuje se u iznosu od po 90 KM.

Prema odredbama ovog Zakona uvodi se sustav digitalnih tahografa, što znači da će nova vozila, koja se prvi put registriraju u BiH, morati imati ugrađeni digitalni tahograf. Postoje četiri vrste kartica, i to: za vozača, za radionice, za prijevoznika i za nadzorno tijelo.

Prilikom određivanja visine naknade vodilo se računa o ekonomskoj situaciji u BiH jer je primjerice visina naknade za izradu memorijskih kartica u Hrvatskoj 428 kuna, a u Sloveniji 55 eura, istaknuli su iz Vijeća ministara BiH.

Inače, digitalni tahograf je nadzorni uređaj koji osigurava prikaz i bilježenje brzine kretanja, pređenog puta vozila kao i vremena rada i odmora vozača.

Nezavisne novine/ekapija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti