Prevoznici trpe nesagledivu štetu zbog neprovođenja Zakona o digitalnom tahografu

03.02.2011. 07:53 / Izvor: SRNA
Prevoznici trpe nesagledivu štetu zbog neprovođenja Zakona o digitalnom tahografu

Predsjednik Udruženja "Međunarodni transport" iz Banjaluke Milan Gačić upozorio je da prevoznici, odnosno vlasnici novih kamiona u BiH, po osnovu lizinga i dobiti trpe štetu koja se procjenjuje na oko 10 miliona KM zbog nespremnosti državnih organa da provedu Zakon o digitalnom tahografu.

Gačić je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci pojasnio da zbog nesprovođenja ovog zakona, za šta je "IDEEA jedini krivac", najveću štetu trpe vlasnici novih kamiona kojima, nije omogućen ulazak i rad u zemljama EU, jer vozači nemaju karticu za korištenje digitalnog tahografa, dok je to omogućeno vlasnicima starih kamiona sa klasičnim tahografima.

On je iznio podatak da su prevoznici, odnosno vlasnici novih kamiona u januaru bankama platili 400.000 KM "nezarađenih para" po osnovu lizinga, ističući da se dodijeljene "cemt" dozvole ne koriste, što će imati teške posljedice po prevoznike u naredna dva mjeseca.

Gačić je rekao da Udruženje "Međunarodni transport" radi prevazilaženja ove teške situacije predlaže da se pod hitno zaključi ugovor sa Agencijom za komercijalne djelatnosti iz Zagreba o izradi kartica za korištenje digitalnog tahografa i da nadležna entitetska ministarstva odmah započnu primanje takvih zahtjeva.

"Potrebno je sa ministrom transporta i komunikacija BiH Rudom Vidovićem pokrenuti dijalog u vezi sa vansudskim poravnanjem naknade štete prije podnošenja tužbi i uključivanja stranog faktora radi pomaganja oštećenim prevoznicima", zaključio je Gačić.

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka /IDEEA/ izabrala je konzorcijum dvije firme, kompaniju "Lanako" iz Banjaluke i "AKD" iz Hrvatske, kao najpovoljnijeg ponuđača za implementaciju sistema za izdavanje i očitavanje kartica za digitalne tahografe.

Tenderska procedura je okončana 26. januara, a rok za isporuku sistema je 90 dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti