Obnovljen Vidikovac na Uni, sljedeći mjesec tender za obnovu Sjeverne kule na Ostrovici

13.11.2012. 13:54 / Izvor: eKapija.ba
Obnovljen Vidikovac na Uni, sljedeći mjesec tender za obnovu Sjeverne kule na Ostrovici

U okviru projekta "Una- izvor života", koji su prošle godine pokrenuli PLOD Centar i Općina Bihać, a koji finansira EU, do sada su završeni radovi na infrastrukturi u Martin Brodu, prilazni mostovi i vidikovac na slapu Une. Također, izrađeno je i postavljeno pet višejezičnih informativnih panela sa podacima o kulturno-historijskim zanimljivostima i vrijednostima područja Nacionalnog parka Una, kao i 40 višejezičnih turističkih i informativnih tabli.

"Do sad su odrađene i dvije edukacije "Aspekti važnosti i primjena ekoloških principa" i "Kako razviti ponudu ruralnog turizma", koje su namijenjenje lokalnoj zajednici i pružateljima turističkih usluga u području nacionalnog parka i šire okolice, dok je u pripremi treća radionica "Uvjeti rada i života u nacionalnom parku Una", gdje će ciljna skupina biti institucije, ministarstva i službe koje na višem nivou mogu da primjete razvoj nacionalnog parka", potvrdila je eKapiji Zrinka Delić iz PLOD centra Bihać.

Obnovu Vidikovca radilo je preduzeće Alivuk iz Bihaća, a vrijednost radova bila je 26.988 KM, dok je vrijednost radova na Sjevernoj kuli na Ostrovici 143.354 KM.

U toku je pribavljanje dozvola za arheološka istraživanja i sanacija sjeverne kule na starom gradu Ostrovici. Tender za izvođače radova biće u decembru, a obnova bi trebala trajati 30 dana.

"Jedna od jako bitnih započetih stvari je izrada strategije razvoja turizma u prekograničnom području koju radi konsultantska tvrtka Mikroprodukt iz Splita. Ona je u procesu javne nabave prošla kao najrelevantija i strategija bi trebala biti gotova u martu", navodi ona.

Kraj projekta je početkom aprila, a prije toga, kako kažu iz PLOD centra, planiraju izraditi web stranicu, brošure i kataloge zajedničke turističke ponude, gdje će biti pobrojane sve turističke destinacije, svi pružatelji turističkih usluga i sve turističke agencije.

"Nakon infrastrukturalnih radova, ide se u promociju svega što se napravilo i prezentiranje strategije relevantnim tijelima, kako općinskim, tako sa hrvatske strane županijskim i javnim institucijama kojima je to u interesu da se strategija usvoji i počne primjenjivati u procesu razvoja", ističe naša sagovornica.

Ukupna vrijednost projekta, što se tiče bh. strane je 222.582,54 eura, a partneri na projektu su Općina Bihać, PLOD – Centar za promociju lokalnog razvoja Bihać, Zadarska županija, Općina Gračac, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem u Zadarskoj županiji, ZADRA - Razvojna agencija Zadarske županije, Turistička zajednica Unsko-sanskog kantona, Turistička zajednica Zadarske županije, Udruženje "Una".

Cilj projekta je zajednički razvijati i promovisati izvor Une u Hrvatskoj i vodopade Une u Martin Brodu te stari grad Ostrovicu u Bosni i Hercegovini kao dio istog okoliša -integrisani zajednički turistički proizvod kroz prekograničnu saradnju i udruživanje iskustva između svih interesnih strana u prekograničnom području gornjeg toka rijeke Une.

A. Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti